EVROPA KOD KUĆE I VANI

Čarobnica bez čari

Pa sad, odgovornost za haos se ne može pripisati samo A. Merkel. Ali isto tako je jasno da priča o super-strategu Angeli Merkel više ne pije vodu. Ona je, kako se to lepo kaze, „pala na ispitu iz latinskog“
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2015. 09:42h

Konflikt u Ukrajini i kriza eura: uprkos velikom trudu na rješavanju problema na evropskom kontinentu, Angela Merkel ne uspijeva da napravi iskorak. Pojedine situacije je pogrešno procijenila, a uticaj joj je takođe ograničen

Za početak da se ispovijedim: da, ona je stvarno nevjerovatna, naša savezna kancelarka. Kad ona objašnjava svoju politiku, trezveno, zna sve do u najsitniji detalj, pa nam onda puno toga djeluje logično i shvatljivo. Kriza eura, teror Islamske države, konflikt u Ukrajini. Angela Merkel uvijek opisuje situaciju kao visoko kompleksnu materiju u kojoj se mora obratiti pažnja na gomilu faktora.

Njena politika sitnih koraka i pragmatizma tada djeluje pozlaćeno. A ako nešto ode po zlu - onda je sigurno neko drugi kriv. Tako to vidi puno novinara, a i većina Njemaca ima povjerenja u nju. Do sada je kritika na njen račun ostajala u granicama, jer niko nije sposoban da kaže da li bi bez njenog truda sve bilo još i gore. Zato je i posljednje izbore tako grandiozno dobila.

Ali mrak ovogodinje političke zime, sa ukrajinskom krizom i gnijevom Grka, baca loše svjetlo na spoljnopolitičko umijeće Angele Merkel. Problemi se rješavaju, a situacija u Ukrajini biva čak i gora. Pošto se ona tu već odavno upetljala i vodi pregovore na odlučujućoj poziciji, nameće se pitanje: koliko odgovornosti snosi kancelarka za ovu mizeriju?

Pa sad, odgovornost za haos se ne može pripisati samo A. Merkel. Ali isto tako je jasno da priča o super-strategu Angeli Merkel više ne pije vodu. Ona je, kako se to lepo kaze, „pala na ispitu iz latinskog“.

Merkel i Rusija

Da počnemo od Rusije: naravno da je Vladimir Putin jedan krajnje problematičan karakter, koji se obavještajnim metodama i lažima bori za svoju zonu uticaja. Ali on je sve, samo ne ludi Ivan, kako ga rado opisuju. On je političar. I kao takav, upotrebaljava među Rusima izgleda raširen osjećaj da ih Zapad već godinama drži pod opsadom i zapostavlja.

I to ga na polju unutrašnje politike čini jakim. Rusi sankcije podnose stojećki. I sad je posve jasno: kancelarka je od prvog trena potpuno potcijenila Putinovu lukavost i odlučnost. Morala je da nastupi ili odlučnije ili puno blaže: njen srednji put Putina, barem do sada, nije baš impresionirao.

Putin može da diktira pravila igre kako mu se svidi: A. Merkel se bespomoćno zakopala u sitničarenju dnevno-političke diplomatije: malo telefoniram, malo pregovaram. U ekonomiji se to zove mikromenadžment bez rezultata. I sad: ajd'mo opet na još jednu mirovnu konferenciju u Minsk. Što je dobro. Ali - koliko će i taj dogovor ovog puta da drži vodu? Potonji je, posle samo dan-dva, bio na nivou lošeg vica. Što je gorka spoznaja i za kancelarku i za Evropu, ali kad već ni Merkel ni Kijev nisu spremni da Rusima suštinski izađu u susret, tako će biti i ubuduće.

U SAD jastrebovi žele da ovu kakofoniju okončaju jednom srčanom odlukom o liferovanju oružja Kijevu. To bi onda bilo drugačije rješenje, čvrsto. Ali Merkel kaže NEIN. I pri tome ne nudi nikakvu alternativu. Ako ne bude oprezna, uskoro će biti samo posmatrač. Onda će moći samo da gleda kako Putin i Amerikanci međusobno rješavaju stvar. Pravo državničko umijeće drugačije izgleda.

Merkel i euro

Slično je i sa eurom: Bogu hvala, do sada euro-zona nije kolabirala. Što govori o politici Angele Merkel. I jasno: Grci su sami krvi za situaciju u sopstvenoj državi.

Ali tačno je i ovo: demonstartivno htjenje A. Merkel da Francuzima, Grcima, Italijanima i Špancima objasni kako se, moliću lijepo, po njemački vodi domaćinstvo, u pogođenim državama izazvalo je politicke odbrambene reflekse: anti-euro populizam je u nadiranju. A situacija nikako da bude bolja. Evrospka centralna banka sipa pare ko iz roga, a kriza bi mogla Njemce skupo da košta. Je l' se to onda zove visprena politika?

I tako, za početak ove godine otrežnenje: obožavana Angela Merkel je samo političarka koja pogrešno procjenjuje situacije, ide lošim putem i ima ogranilen uticaj. To se zove čarobnica bez čari.

Prevod: Mirko Vuletić

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")