NEKO DRUGI

Daće "ako treba"

1 komentar(a)
Ivan Vilibor Sinčić, Foto: Betaphoto/HINA
Ivan Vilibor Sinčić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 02.02.2015. 08:46h

Ako treba, podijelit ću novac građanima na trgu", poručio je Ivan Vilibor Sinčić u sinoćnjoj emisiji Otvoreno HTV-a.

Zvučao je kao pravi Robin Hood. Kao prava "antisistemska opcija" koja planira "infiltraciju, rušenje i izbacivanje" političkih elita. Kao pravi populist koji je spreman vlastito bogatstvo - a riječ je o čak 400 tisuća kuna - podijeliti s običnim građanima. Zvučao je kao principijelni lider koji na vlastitom primjeru provodi obećanu zabranu isplaćivanja proračunskog novca strankama i političarima.

Ali je isto tako Vilibor Sinčić kao pravi političar ostavio i ključnu ogradu - "ako treba". Samo ako treba, podijelit će novac koji je zaradio u predsjedničkoj kampanji sa svojim građanima. Nažalost, nije stigao objasniti što je pod time mislio. Što znači to "ako treba"?

Daj pare!

Naravno da će mnogi reći da treba. I to odmah. To će sigurno reći oni koji su za njega glasali. Dobio si pare koje nećeš, onda ih daj nama. Dobio si pare koje smo ti mi osigurali, podijeli ih s nama. Dobio si pare za koje si tvrdio da ih nećeš dobiti, daj ih nama.

Ali Sinčić je potvrdio da je postao političar, i to sistemski. Za svako njegovo pravilo postoji iznimka. Za svako njegovo obećanje postoji uvjet. Za svaki narušeni princip vrlo brzo se pronađe neki drugi. A Sinčić je, osim političara, postao i elita, i to ona popularno rečeno, odnarođena elita. Malo tko danas ima 400 tisuća kuna s kojima može raditi što god hoće. I malo tko danas može sa 400 tisuća, pa još i proračunskih kuna u džepu nastupati kao spasitelj onih bez prebijene kune u džepu. I kao zaštitnik onih koji s prebijenim kunama pune proračun iz kojeg će se Sinčić uskoro namiriti.

Gajbu pod noge pa na trg

I zato Ivan Vilibor, umjesto da sa šaltera banke pojuri ravno na trg, stane na gajbu pive, zavuče ruku u vreću i krene zasipati raju sistemski zarađenim parama, on traži razlog da to ne učini.Podijelit će lovu, ali samo "ako treba".

Ako ga Mirela Holy bude i dalje "bušila" na tome da ne može biti "antisistemska opcija" i uzimati novac iz proračuna. Ako ga njegovi sljedbenici budu razapinjali na društvenim mrežama, a klijenti vukli za rukav na deložacijama. Znate ono, "stari, daj kunu, znam da imaš" i slične stvari.

Pa će Ivan Sinčić, otprilike kao Zdravko Mamić i Milan Bandić, stupati gradom i dijeliti novčanice slijeva i zdesna. Poput prave "transideološke opcije" kakvom se voli nazivati. Ili će to ipak učiniti ako mu to narede oni koji su ga stvorili.

U tom slučaju Ivan Vilibor Sinčić "antisistemski" će riješiti sistemski problem: iskoristit će proračunske pare za vlastitu političku promociju. Jer to tako treba.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")