STAV

Vrijeme prepoznavanja

132 pregleda 19 komentar(a)
Mihailo Radojičić
Mihailo Radojičić
Ažurirano: 17.01.2015. 16:39h

Uz toliku poplavu glasila u Crnoj Gori, spoljnih i unutrašnjih, potopljeno je i elementarno znanje o štampi: demanti se izjavljuje tamo đe je tekst objavljen, a ne privatnim prijetnjama preko telefona. Zbog uznemiravujećeg telefonskog poziva nakon objavljivanja teksta ’’Sveto, dragi druže,’’ na Portal Analitici, prinuđen sam da reagovanje ponudim drugim glasilima, jer glasilo koje je tekst objavilo, odbilo je moje reagovanje.

Portalanalitika.me, objavljeno 15. 01. 2015 - 12:02

Publicista i novinar Mihailo Radojičić poslao je Portalu Analitika reagovanje na jučerašnju izjavu potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića koji je kazao da je najava protesta zbog posjete Hašima Tačija Podgorici pokušaj povratka u prošlost i podizanja nacionalnih tenzija i netrpeljivosti prema političkim predstavnicima drugih naroda, koje su dramatično mnogo koštale naš region.

’’Sveto, dragi druže! Kad bi se pogledalo u retrovizor, dalo bi se zaključiti, da su Vaši drugovi organizatori protesta protiv Tačijeve službene posjete Crnoj Gori. Prosto rečeno, oni su Vam s ruke. Vi ste preko Kosova došli na vlast a ne preko Cetinja. Ali ne brinite, neće najavljeni protesti zaustaviti budućnost Crne Gore. Prije će biti da ste Vi našu budućnost zaustavili u Vašoj prošlosti. Nema u Crnoj Gori naconalnih a kamoli nacionalističkih tenzija ni protiv kog Albanaca, Srbina, Muslimana, Bošnjaka, Hrvata!...Nema!

Sveto, dragi druže! Tenzije ne dolaze od strane Crnogoraca, već od Vaših saboraca; unutrašnjih i stranih. Evo dokaza; Kako se moglo desiti da organizatori protesta „Sticajem okolnosti, imaju uvid u protokol Tačijeve posjete“ prije ijednog crnogorskog novinara. Vaši su kadrovi „raseljena lica“ i „unutrašnja lica“ istog obraza, i otuda imate krticu u svojim redovima. Sveto, dragi druže! Da bi ste nagradili te svoje kadrove, za Vaše ’90-te, namjestili ste ih na najbolja mjesta, od glasila do diplomatije, od dna do blizu vrha države. Morali ste, bili su s Vama. Da nijeste, bili bi Vam sjutra u protestima protiv Tačija. Raseljena lica su Vaš obraz u humanističkom smislu, a u političkom smislu, katastrofa. Rasturili ste Herceg Novi da biste naselili „raseljene“. Raselili ste Crnogorce da bi njih nastanili. To vam se već obija, i o glavu, i o politiku.’’ (Tekst ima i nastavak ali suština je u citiranom navodu.)

Reagovanje M. Radojičića koje nije objavila Portal Analitika:

Dobio sam prijeteći i uvrjedljiv poziv u četvrtak 15. 01. 2015. tačno u 16:07, sa 069..., kako je registrovao mob-telefon. Dva sata ranije, na osnovu poziva čitalaca, saznao sam da je Analitika objavila tekst ’’Sveto, dragi druže’’. Prijeteći i uvrjedljiv poziv sam dobio od ’’raseljene osobe’’ naseljene i dobro pozicionirane u Crnoj Gori.

Na početku, vrlo uljudno sam upitan da li sam u nekom poslu itd... A onda zasut rafalno, pokudama, uvrjedama i prijetnjama. To je trajalo je tačno 05:07 min. od kojih sam ja dobio za dijalog manje od petine toga vremena...Onda mi je spuštena slušalica. Raseljeni se prepoznao se iz neobjašnjivih razloga u rečenici: ’’Jednom TV mediju ste izdali nebo nad Crnom Gorom, za ’’minut-dva’’.

Medij naravno nijesam imenovao ali sam, svojevremeno, rekao da imaju najbolji Jutarnji program u regionu te da u njemu vrijedi sarađivati, ali ne samo ’’minut-dva’’, kad već pokrivaju nebo nad CG... I dalje tako mislim pa je moja grješka očigledna! U skici rukopisa ovako stoji: Da crnogorska vlast nije jednom, već mnogim ’’raseljenim’’ medijima izdala i nebo i zemlju da šire uvoznu propagandu. Tako u jednom raseljenom mediju iz BG, ispod loga piše, izdanje za Crnu Goru. Taj je za Božić na naslovnici u vrhu desno uputio Crnoj Gori porugu kao anatemu, crvenim slovima: ’’Sramota!’’ A u nastavku: ’’Varnava Rosić pao u zaborav’’... sa njegovom fotografijom u boji na dvije trećine naslovnice. Rosić je, 30-ih prošlog vijeka, bio patrijarh SPC, iste one koja je, dvadesetih, satrla dekretom CPC, a devedesetih nastavila... I što bi ga pamtili kad ne možemo zaboraviti njegove nasljednike koji vjerski i varvarski terorišu Crnu Goru uz velju pomoć crnogorske vlasti. Ovđe je, davno počivši, samo rođen, a tamo je ustoličen da poje protiv Crne Gore.

U tekstu Sveto, dragi druže, piše i:

’’Tek će se brinuti. Što prodali nijeste, razdali ste. Jednom TV mediju ste izdali nebo nad Crnom Gorom, za “minut-dva”. Državni kapital ste (iz)dali u kredite svojim kadrovima, a oni nijesu kadri da vrate glavnicu a kamoli da uvećaju kapital. Takvi nikad ništa zaradili nijesu pod nebom, a pod Vašom vlašću sve su do neba potrošili”.

Slijedi nastavak neobjavljenog reagovanja M. Radojičića na Portal Analitici:

Neshvatljivo! Crna Gora i tuđa glasila udomljuje kadrovski, kao raseljena lica, situirajući ih bolje od svojih glasila u svoj zemlji... Svoja prodaje, preprodaje ili guši u nemaštini, remitendi ili stečaju. Iz kojih to drugih, naročitih razloga, vlast uvozi strana glasila ukoliko ne zbog indoktrinacije svojih građana tuđom ideologijom, vjerom i sviješću?! Zato se prepoznaju i raseljena lica, i raseljena glasila u duhovno raseljenoj Crnoj Gori. Za četiri decenije napisao sam, bar dva vagona tekstova. Od njih je bar vagon i po završio u smeću. Ovo je inače profesija smeća. Sve novine završe tamo, u najboljem slučaju u reciklaži. I o tekstovima koji su preživjeli nemam naročito mišljenje... Osim u slučaju kad se ne javi onaj na koga se napis odnosi, već nepomenuti, koji se prepozna. To ostaje!

Dozvolite mi digresiju! Turbulentnih devedesetih sam objavio seriju humoreski ’’Damjanov Zelenko’’ misleći na konkretnog konja kao metaforu ovdašnje vlasti koju jašu iz Beograda. Bilo su to konjska vremena u kojima je Crna Gora jašana umjesto da ona jaše... Neki još nijesu sjašali. U ono doba su se u jednom Zelenku prepoznali dvojica, pa su me dali na sud. Ja sam im poručio da ću dojašati na suđenje... pa sam dopisao: ’’Ako se prpoznavanje nastavi do suđenja ću imati ergelu.’’ U tolikoj identifikaciji, Sud nije moga da utvrdi ko se konkretno prepoznao u jednom konju. Zatražio sam da se na sud izvede konj kao svjedok. Sud je odbio.

Ja sam pitao: - Koji je ovo sprat?

- Drugi, odgovorio je sud.

- Onda prihvatam razlog, jer konj ne može uza stepenice! Tako sam okončao to grdno trogodišnje sudilište... Sud je stao uz konja, a uz mene presuda. Kriv sam!

Autor je dobio; šest mjeseci, uslovno na dvije godine, za konja. A za kljuse, koje sam naknadno uveo u radnju, tri mjeseca, uslovno na godinu. Teke devet prema tri u korist konja.

P.S. Bojat se da se vraćaju konjska vremena?! Zbog toga je Crna Gora za urgentnu intervenciju a Urgentni centar nam se renovira. Bojat se da ne završi CG u KBC BG kao raseljeno lice. I ne izjavljujte zabrinutost. Vi ste zbrinuti. Mi smo zabrinuti.

P.S/2 ... I ne prijetite više, kad mi to činite sramotno već 25 godina. Ako nastavite? I ja ću! Imam debele argumente. Ćeraćemo se do Šarlija, pa ko šta ponese!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")