STAV NOVINARA

Nisam Šarli

Šta uopšte znači "Ja sam Šarli?" Borac sam za iste ideale? Smatra li se ko nosi tu parolu dostojnim titule?
97 pregleda 53 komentar(a)
Nisam Šarli, Foto: Vanja Vikalo
Nisam Šarli, Foto: Vanja Vikalo
16.02.2019. 11:12h

Nisi ni ti. Šarli je junačina, orden koji treba zaslužiti. Parola "Ja sam Šarli" je izbor revoltirane i politički korektne kukavice - dirljiva i licemjerna. Plan B nastao nakon odbacivanja očiglednijeg rješenja iz praktičnih razloga. Mlaki produkt autocenzure.

Ne stvarajmo iluziju da su nam trgovi, redakcije, kancelarije prepune Šarlija kad je problem upravo to što od Šarlija nema ni traga ni glasa. Šarli se smijao smrti u lice, olovkom protiv kalašnjikova, crtežom protiv mraka. Šarli je umro od smijeha, za ideal.

Zar nisu sporne vinjete, direktan povod smrti 12 hrabrih ljudi, adekvatniji omaž žrtvama i efikasniji način da se kaže 'nećete nas ućutkati' i 'njih ste ubili, ali njihovu poruku nećete'? Da je Šarli stvarno na čelu medija od Pariza do Njujorka, solidarnost sa stradalim kolegama ne bi se zadržala na olovci uvis, već bi sporne vinjete osvanule na svim naslovnicama. Opasno? Politički nekorektno? Kosi se sa nacionalnim interesima? Šarli tako ne razmišlja.

Kad Šarliju kažu da se Muhamed ne smije crtati, on ga nacrta za inat. Kad Šarliju zaprijete, on onda nacrta još jednog Muhameda ali ga ovoga puta stavi na naslovnu stranu. Kad mu eksplodira redakcija, on počisti haos, naoštri olovku, pa opet nacrta zabranjenog proroka (i papu u gej zagrljaju i predsjednika države sa erekcijom). Kad maskirani ludaci bez smisla za humor kalašnjikovima izrešetaju 10 kreativaca kojima je posao da kroz smijeh navode na razmišljanje, kako Šarli reaguje? Mlakim kompromisom?

Na CNN-u su riječima, bez slike, opisane Šarlijeve vinjete. NBC mreža je poslala direktivu svojim kanalima da ne objavljuju 'uvredljivi' materijal. I Njujork Tajms je ošamario mrtvog Šarlija politički korektnim licemjerjem. U medijima širom svijeta se vodi debata, najčešće nepropraćena vinjetama, o tome treba li ih objavljivati. Mnoge cenzore nije sramota da se busaju u prsa lažući da su i oni Šarli.

Šta uopšte znači "Ja sam Šarli?" Borac sam za iste ideale? Smatra li se ko nosi tu parolu dostojnim titule? Ili je taj natpis poput navijačkog šala - ne igram fudbal ali ovo je moj tim? Je li to simulacija hrabrosti gdje se tobože nudimo kao meta, a zapravo se krijemo u masi bez lika i imena?

Satirični list Šarli Ebdo do utorka je u podnaslovu je nosio definiciju: "Neodgovorni časopis" (u međuvremenu preinačen u 'List preživjelih'). Pa ipak, njegovi su se junaci odgovornije i smjelije borili za slobodu štampe nego većina medijskih brendova čuvenih po odgovornosti, ali i po svođenju editorijalne politike na političku korektnost i vaganje ekonomskih interesa. 

Šarli je godinama kontemplirao kalašnjikov, bombu, kamikazu i nastavljao kuda ga je tjerala savjest. Šarli je umro slobodan.