DRUGI O NAMA

Martinović - Nepravda u sjenci Erdogana

„Ako se pokaže nemogućim da u CG dobijem fer i pravedan proces, svakako ću ići i na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kad iscrpim nacionalne pravosudne mogućnosti“, najavio je Martinović
982 pregleda 2 komentar(a)
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević
Jovo Martinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2019. 09:44h

Crna Gora, mala balkanska država na Jadranu, kandidat je za članstvo u EU. To za početak zvuči dosadno, ali ko tu činjenicu ima pred očima tome će nastavak priče biti interesantan. Jer, kandidatski status države ne dobijaju tek tako. Neophodna su dugogodišnja ispitivanja i provjere prije nego što EKu Briselu i vlade država-članica zemlji kandidatu ovjere da je dovoljno zrela da pregovara o članstvu. A da titula „zreo za pristupne pregovore“ ne mora uvijek da znači puno i da se može koračati i unazad pokazuje najprominentnije slučaj Turske. Ali, i u druge države kandidate za EU članstvo raste sumnja.

Takav slučaj je i Crna Gora, koja je sa manje od 700.000 stanovnika najmanji kandidat za prijem u EU, a gdje je u utorak Jova Martinovića, jednog od malobrojnih istraživačkih novinara te zemlje, tamošnji sud osudio na utamničenje od godinu i po dana, jer je navodno član jednog prstena švercera droge.

Dok je ovaj članak pisan nije bilo dostupno obrazloženje presude. No ako se, kako se da čuti, ona u jezgru temelji na optužnici, presuda ne mora da znači puno, jer to što je državno tužilaštvo predstavilo na suđenju kreće se između slabog do maloumnog.

To je i mišljenje Kristijana Mira, izvršnog direktora novinarske organizacije Reporteri bez granica: „Ova presuda je apsolutno nedostojna jedne države koja želi da bude članica EU. Prosto je nevjerovatno da su sudije 3 godine, koliko se proces vukao, ignorisale sve dokaze Martinovićeve nevinosti. EU sada mora, bez ikakvog pardona, da stavi Podgorici do znanja da članstvo CG pod ovakvim uslovima klizi u daleku budućnost.“

Optuženi ne opovrgava da je bio u kontaktu sa više velikaša regionalnog podzemlja - ali i naglašava da su takvi susreti u ogovarajućem miljeu prosto dio opisa njegove profesije. Upravo se to u slučaju Martinovića nikako ne može prenebreći, jer je ovaj novinar već godinama opštepoznat zbog svojih tekstova o vezama organizovanog kriminala i politike u CG i na Z. Balkanu, u koje je uložio intenzivna istraživanja.

Posljednje je, zajedno sa američkom novinarkom Tesom Berenson, bilo opširna priča o upetljanosti ruskih oligarha u izbornu kampanju za D. Trampa, u kojoj jedan sporedni krak tj. epilog vodi i u Crnu Goru. Ko je pročitao ovu priču taj će brzo primijetiti: Martinović zna svoj posao. A ne treba puno mašte da bi se uvidjelo: političke i finansijske elite CG se ne vesele ovom i sličnim tekstovima Jova Martinovića.

No, odgovorni sudija u crnogorskom glavnom gradu Podgorici je ipak presudio - koliko se bez uvida u cjelokupni spis obrazloženja presude može zaključiti - da je Martinović svoje tokom istraživanja stečene kontakte iskoristio i da bi se uključio u ilegalne poslove o kojima je pisao. Optuženi je ovo tumačenje u srijedu, u telefonskom razgovoru sa FAZ, odbacio: jedino što mu se u suštini prebacuje je da je jednom članu bande pokazao kako se u mobilnom telefonu može instalirati program za telefoniranje bez prisluškivanja.

Ova presuda u CG mora da prođe još nekoliko instanci prije nego što postane pravosnažna. Martinović, koji još nije zatvoren, će se u svakom slučaju žaliti na nju. „Ako se pokaže nemogućim da u CG dobijem fer i pravedan proces, svakako ću ići i na Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kad iscrpim nacionalne pravosudne mogućnosti“, najavio je Martinović.

Podrazumijeva se i da se ne isključuje da novinari, koji izvještavaju o organizovanom kriminalu, privučeni atraktivnim maržama u podzemlju, promijene stranu. Ali tok procesa u slučaju Jova Martinovića tu sumnju nije ojačao.

Stoga sve više raste utisak da moćni muškarci pojedinih balkanskih država (u Crnoj Gori je to prezidijalni trajni vladar M. Đukanović, u Srbiji predsjednik države A. Vučić, u Albaniji premijer E. Rama) prosto testiraju koliko daleko mogu da idu, dok je EU sve više zabavljena samom sobom i sopstvenim krizama. Pri čemu im dobro dođe to što je u Njemačkoj progon novinara u Turskoj stalna tema medijskog izvještavanja, a da se o malim balkanskim državama skoro ništa u medijima ne objavljuje, pa u njima cvjeta nepravda u sjenci priče o Erdoganu.

Proces Martinoviću u Podgorici pratili su i akreditovani diplomati. I njemački. Šta li će javiti svojim centralama, kad budu dobili u ruke pisano obrazloženje presude?

(Frankfurter Allgemeine Zeitung) Prevod: M. VULETIĆ