LOVAC NA ZMAJEVE

Dobro jutro, Crna Goro

Samo naprijed Bogdanoviću. Iako ste krenuli krivim putem. Preko Džafića i Vujovića. Glavnih kreatora zla koje je raspametilo građane Crne Gore i učinilo da se mlade generacije ugledaju na Cecu, Kiju Kockar, Kristijana i ostalu bratiju, snimajući porniće po školskim toaletima i sanjajući nastup u Pinkovim ili Grand zvezdicama
12296 pregleda 23 komentar(a)
Bogdanović i Đukanović, Foto: Savo Prelević
Bogdanović i Đukanović, Foto: Savo Prelević

Nije ovo storija o Nadalini, nije ni o čuvenom hitu Veska Ševaljevića koji novokomponovane Crnogorce (politički rođene 1997.) diže na stolove i tjera da režu vene kojima teče vrela komitska krv. Ovo je priča o državi koja se u liku nadležnog ministra kulture i medija, Aleksandra Bogdanovića, jutros probudila i saopštila naciji preciznu definiciju njenog mentalnog stanja: “Bez etičke i profesionalne odgovornosti, Pink i Happy TV u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način, izborom tema i udruženim snagama tzv. novinara i gostiju, vrijeđaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore”!

Eto, dočekaše Miško i Željko, tabloid Vijesti i naša medijska mafija da najpozvaniji stane u njihovu odbranu. Da nakon 952 (slovima: devet stotina pedeset dva) priloga Pink TV protiv profesora Perovića, utemeljivača PMF, Leksikografskog zavoda, Matice, Monitora, Vijesti, autora najznačajnijeg trotomnog djela iz istorije matematike na području Jugoistočne Evrope - da neko od zvaničnika stane u odbranu njegove časti i ugleda. Jer time se brani država - u pravu je ministar.

Nijesam vjerovao da će i Ž. Ivanović najveći izdavač u skromnoj istoriji Crne Gore, jedan od najuticajnijih u čitavom regionu, promotor slobode govora i ljudskih prava duže od 30 godina, nijesam vjerovao da će i on, kao šef medijske mafije i reketa, dočekati da nadležni ministar stane u njegovu odbranu. Jer kako Bogdanović precizno zaključi - država je napadnuta. A tek koncern Vijesti koji duže od dvije decenije brani Crnu Goru od ove propagandne i rijaliti pošasti rođene u zločinima devedesetih. Kakva satisfakcija za naše medije, naše urednike i novinare, naše porodice, koji su svih ovih godina i decenija bili upravo žrtve medija koje sada Bogdanović sjajno prepoznaje po “butalnosti nastupa, diskvalifikacijama, govoru mržnje i vrijeđanju”!

Kada ministar pominje “prepoznatljive formate” vjerovatno aludira na zloglasni “Minut-dva”. A kada govori o “tzv. novinarima i gostima” tretirajući ih kao udruženu grupu, sigurno misli na Bebu Popovića, Srđana Kusovca, Ivanu Šebek, Vesnu Šofranac, Ranka Đonovića, Danila Burzana, Darka Šukovića, Draška Đuranovića, Milija Prelevića, Borisa Darmanovića, Nenada Zečevića, Šemsudina Radončića, nesuđenog akademika Popovića, Ranka Vujovića, Radojku R., advokata Martinovića, Anetu Spaić i ostalu plejadu “ tzv. novinara i gostiju” koji su desetak posljednjih godina, kako odlično primjećuje ministar, “ničim izazvani, na dnevnoj osnovi i besprizorno” udarali na temelje slobodne i demokratske Crne Gore. Jer sloboda govora, nezavisni mediji, pravo pojedinca da bude informisan, to su temeljne vrijednosti Evrope kojoj teži naša mala i zapuštena država.

Žao mi je što ministar u svom javnom obraćanju ne aludira i na ostale “prepoznatljive formate” ovih kanala. Jer kada govori o udaru uvezenih televizija na “suverenitet CG, vjekovnu tradiciju, kulturološko i nacionalno biće”, Bogdanović treba da zna da ta pošast ne napada Montenegro samo preko “Minut, dva”, već mnogo više preko Zadruga, Farmi, Zvezda Granda, Ekskluziva, Kursadžija i ostalih amidžića koji deceniju i po razaraju mentalno zdravlje nacije. Kancer društva! Začet i svakovrsno podržan od same države i njenih čelnika. Liči na samoubistvo. “Ne, Milo, ruku na sebe! Jer država to si ti”! Ovo kažem ja, a ne ministar, iako je očito da i on sada isto vidi.

Ipak, Bogdanović pokušava da odbrani Šefa. I opisani medijski zločin nad Montenegrom. Pa kaže: “Crna Gora gotovo dvije decenije pravno baštini, harmonizuje i implementira standarde evropskog prava slobode izražavanja i nezavisnosti medija a vertikala takve prakse je odsustvo državnog nadzora nad radom medija”! Da je bilo sreće bilo bi baš tako, ministre. Ovo što pišete bila bi istina a ne cinizam. Da je bilo odgovornosti za budućnost države i dobrobit građana, najviši državni zvaničnici, preko vojnika iz raznih samoregulatornih tijela i “takozvanih novinara i gostiju”, ne bi brutalno i temeljno zagađivali crnogorski medijski prostor, u pokušaju da ono što je najvrijednije i najbolje sruše i ućutkaju. Naknadna pamet - najgora pamet, ministre.

Ali bolje ikad nego nikad. Zato, samo naprijed Bogdanoviću. Iako ste krenuli krivim putem. Preko Džafića i Vujovića. Glavnih kreatora zla koje je raspametilo građane Crne Gore i učinilo da se mlade generacije ugledaju na Cecu, Kiju Kockar, Kristijana i ostalu bratiju, snimajući porniće po školskim toaletima i sanjajući nastup u Pinkovim ili Grand zvezdicama. Ministre, znate li da sjever Montenegra polako ali sigurno prelazi na ekavicu, izgubismo ne samo Čirgićeva i Đagina slova već i narječje koje je temelj našeg identiteta. Da ne pominjem opet naš slučaj - šta su tek na planu promocije slobode govora i dijaloga u društvu uradili ti vajni regulatori i njihova medijska politika. Za sve to, u bilo kojoj evropskoj državi, Džafić, Stojanović, Vujović, Vojvodićka i društvo iz AEM-a bili bi ne samo moralno već i krivično sankcionisani.

A vi od njih očekujete nakon ovog pisma da vrate u bocu duh zla i mržnje koji su sami pustili i deceniju i po brižno njegovali. Moraćete, ministre, sa drugim, istinski odgovornim i ozbiljnim ljudima da se izborite za “zaštitu državnog, nacionalnog, kulturnog i duhovnog bića Crne Gore”. Inače, džaba ste pisali.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")