NEKO DRUGI

Jao Vučić

71 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.12.2014. 09:22h

Jedini istorijski sukob Srbije i Kine zabeležen je pre neku godinu na pijaci u Leskovcu kada su lokalni Romi u impresivnoj masovnoj tuči utepali lokalne Kineze. Onda se pojavila lokalna TV ekipa i pitala glavnog Roma šta ima da poruči povodom ovog incidenta, a on je besno izjavio: „...da im poručim da se vrate u taj njihov Japan odakle su došli!“

Većina Srba, naime, smatra da su Kinezi rodom iz Japana, da je Hrist rođen u Vijetnamu, a premijer Vučić u Vitlejemu. Tako da je velika većina srpskog naroda ubeđena da se u Srbiji trenutno održava srpsko-japanski samit, gde će onaj iz Vitlejema, uz blagoslov onog iz Vijetnama, pokušati da ubedi kineskog premijera da naša zemlja dobije investicije iz Japana.

- Slušaj, Stefanoviću, sutra nam stižu žuti. Hoću da sve bude pod kontrolom! - naredio je najpre premijer ministru policije.

- Nema problema, svi žuti će biti pohapšeni - rekao je ministar policije.

- Jes ti, bre, normalan, Stefanoviću! Ma ne dolaze nam ti žuti, već ovi žuti koji su nam prijatelji. Treba da napraviš tu suštinsku razliku - rekao je premijer.

Ministri su potom dobili zadatak da pronađu svoj znak u kineskom horoskopu, radi lakše komunikacije sa gostima. Prema godini rođenja utvrđeno je da Stefanović u kineskom horoskopu Zmaj, Vulin je Pacov, Selaković je Vepar, Dačić je Konj, a premijer Vučić je Pas.

- U Kini jedu pse - primetio je ministar Stefanović, zabrinut za bezbednost premijera, ali mu je objašnjeno da Kinezi ne konzumiraju te iz horoskopa.

Utvrđeno je još, za svaki slučaj, da je Vlada Srbije, po kineskom horoskopu, osnovana u Godini Konja (2012), a Srpska napredna stranka u Godini Pacova (2008). Primećeno je i da je Vučić počeo da se bavi politikom u Godini Majmuna (1992), te je pažljivom analizom aspekata kineskog zodijaka izračunato da je ova kombinacija znakova idealna, te da samit može da počne.

- Jao Ming! - uzviknuo je sutradan kineski premijer na aerodromu, impresioniran Vučićevom visinom: "Zvaću vas Jao Vučić" - našalio se dragi gost. Doduše, već u hotelu je shvatio da srpskog premijera ovde ionako svi zovu Jao. "To mora da je zbog visine" - zaključio je već kada je recepcionar na pomen Vučića uzviknuo: "Jaooo!" Posle je to isto učinio kelner hotelskog bara, a potom i sobarica.

- Vas ovde svi zovu Jao!? Cene vas ko mi Jao Minga? - pitao je kineski gost srpskog premijera.

- Da, da... Ali, recimo, u SNS me ne zovu Jao, razumete - rekao je premijer, uz nelagodu.

- Aha... Lazume, lazume. Ali ne lazume šta je SNS? - pitao je kineski premijer.

- Pa to vam je, kako da vam objasnim... To vam je nešto kao kineska kopija Demokratske stranke - rekao je naš premijer, uz objašnjenje da Srpska napredna stranka toliko voli Kinu da ozbiljno razmišljaju o mogućnosti da na logo stave natpis: "Mejd in Čajna". Dok su Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović rešile da osnuju stranačku sekciju ljubiteljki Kine pod nazivom "(O)čajne domaćice". A ministar Stefanović mu je objasnio da zbog Kine najviše preferira čajnu kobasicu i (ste)čajnu mafiju.

- Ne samo to, ja sam ceo mandatarski ekspoze sastavio od kineskih mudrosti - objasnio je Vučić.

- Lazume, lazume... - ponavljao je gost iz Pekinga.

Onda mu je naš premijer objasnio da je impresioniran rastom kineskog privrednog čuda i pitao ga za recept.

- Pa, za početak, deci ne dajte da sklapaju lego kocke, to je čisto bacanje para! Dajte im da sklapaju ajfone! Slično je ko sklapanje lego kocki, samo što posle to može da se proda za 600 evra - rekao je kineski premijer.

- Kako se toga ranije nisam setio! - lupio se Vučić po čelu.

A deca su složno uskliknula: "Jaooooo!!!!"

(danas.rs)

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")