STAV

Vaspitanje je besplatno!

Kada dijete nema na koga da se usmjeri , ono što se događa je samo posljedica, a ono što naučiš kao mali i nosiš iz kuće, to je uzrok
98 pregleda 7 komentar(a)
roditelji, djeca, Foto: Shutterstock
roditelji, djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2014. 08:48h

Da li je bitno ko ide u diskoteke, a ko u pozorište?

Da li je bitno ako neko ne zna da se “ne znam” piše odvojeno?

Da li je bitno ako neko ne zna ko je napisao “Gorski vijenac”?

Da li je bitno ako neko ne zna da mijenja imenice po svim padežima?

E pa, ja želim društvo u kome će sve ovo BITI BITNO!

Želim društvo u kome će se cijeniti prave vrijednosti, društvo u kojem će se cijeniti nečije znanje: sviram klavir, igram tenis, imam sve petice, upala sam na budžet, a ne da li je neko postavio polugole slike na Facebook, da li je kupio džipa ili najnoviji telefon.

Svaki trend je pokazatelj kulture i vrijednosti koje se prepoznaju i propagiraju u jednom društvu. A u tom društvu ja živim i jednog dana će živjeti i moje dijete.

Možda sam staromodna, ali kao tinejdžerke, moje vršnjakinje i ja smo imale druge zanimacije. Dječije zanimacije. Međutim, sa pojavom društvenih mreža, pojavila se i nova moda, sve popularnija među mlađim generacijama - postavljanje fotografija u donjem vešu, u kupatilu, na veš mašini, a što je najgore - djevojke postaju sve slobodnije u fotografisanju svojih tijela. Jer ako ne postaviš fotografiju u što provokativnijem izdanju, nisi popularna. Nema te! Ne postojiš.

Najveća greška je tretirati takve osobe kao da su glupe, jer nisu.

To su tinejdžeri, djevojčice koja ne znaju šta je dobro, kojima se svakodnevno servira čisto fizička ljepota i koje je potrebno uputiti.

Lako je kriviti državu, medije, nemaštinu, svakodnevnu borbu… Ali, vaspitanje je besplatno.

Dakle, roditelji, na vama je da odlučite kako ćete svoju djecu vaspitati.

Da li ćete ih učiti da je pozitivno kada ih što više momaka pogleda na ulici ili zvižduće za njima ili ćete ih naučiti šta je moral, šta znači imati obraz i kako je lijep osjećaj kad vas neko poštuje?

Nema smisla uopšte diskutovati o tome ko je krivac za ovakvo stanje u društvu. Krivi smo svi mi. Svako loše ponašanje uzima svoj danak.

Za početak, možemo samo više pažnje da posvetimo našim kćerkama, sestrama, drugaricama… da učestvujemo u njihovim životima, da ih usmjerimo, da ih pohvalimo.

U ovom ludom vremenu, svako od nas gradi neki svoj svijet, tako da jedino možemo da vodimo računa o tome da taj svijet bude koliko je moguće siguran, ispravan i da mlađi nauče od nas šta su prave vrijednosti i šta je zaista bitno.

Jer, dragi roditelju, TI si odgovoran ako kupiš Skandal umjesto knjige.

TI si odgovoran ako gledaš Grand show umjesto neke dobre drame.

TI si odgovoran ako ti je žao da daš 5 eura za godinu dana članstva u biblioteci.

Ti si odgovoran ako dijete vodiš u kladionicu, umjesto u pozorište.

TI si odgovoran ako svom djetetu nisi usadio ljubav prema knjizi dok je još malo.

Jer, kada dijete nema na koga da se usmjeri , ono što se događa je samo posljedica, a ono što naučiš kao mali i nosiš iz kuće, to je uzrok.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")