LOVAC NA ZMAJEVE

Draško od Grka

Suština priče je simbolika ovo čina - krug koji zatvara vodeći propagandista režima. Kakav Emilo, kakav Mijo bokser, Zeko i Raka, Ranko Ameba, Ekrem ili papagaj Darko. Svi su oni mala djeca za našeg Drala.
356 pregleda 44 komentar(a)
Draško Đuranović, Foto: Savo Prelević
Draško Đuranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.12.2014. 09:17h

Kada su u jeku svjetske krize štampe, što se posebno odrazilo na opstanak besplatnih novina, neke strane diplomate sa čuđenjem pitale otkud u Crnoj Gori novina za džabe, ja sam im objašnjavao kako je riječ o pranju novca i propagandi režima. Pitali su ko je izdavač Boris D. (u tom momentu nezvanični portparol Taksina Šinavatre).

Objašnjavao sam im kako je on samo maska, a da su u pozadini drugi igrači. Čak i onda kada je, nakon godinu dana, pomenuti izdavač sveden na pravu mjeru od 0,01% vlasništva, govorio sam (i pisao) kako ni novoproglašeni gazda Statis P., izvjesni Grk iz Budve, nije stvarni vlasnik. Koji bi to Grk primorao vlasnike maloprodaja po Crnoj Gori da trče za kupcima hljeba i jogurta, silu na sramotu, ubacujuci im "pravu" štampu za njihove oči. I dušu.

Ali, ako je i poslije te parade bilo dileme oko zaleđa pomenutog projekta, nakon eskpresno obavljene i, naravno, još jedne uspješne privatizacije (Pobjeda), mnoge stvari su se razjasnile. Premijer Grk je očistio samo u ovoj godini 8,3 miliona eura gubitaka tog lista da bi ga onda prodao samom sebi. To jest svojima. Imenovanje direktora i glavnog urednika Draška Đ. više nego bilo koja druga činjenica otrkiva pozadinu čitave operacije. Sumnjam da je pomenuti Statis u životu čuo za vođu „svog“ novog projekta, ali je svakako bio „za“. Kada mu je rečeno gdje treba.

Ali, to je sad sve manje važno. Suština priče je simbolika ovo čina - krug koji zatvara vodeći propagandista režima. Kakav Emilo, kakav Mijo bokser, Zeko i Raka, Ranko Ameba, Ekrem ili papagaj Darko. Svi su oni mala djeca za našeg Drala.

Pošto je direktor i glavni urednik (uvijek je volio funkcije) moj kadar, red je da opišem krug koji je on ispisao u bogatoj istoriji novije crnogorske propagande. Zatekao sam ga u Monitoru, bio je sekretar redakcije, Ćano ga udomio da bi mogao da preživi. Dobri Ćano. I dobri Miško. Dali mu hljeb, onda kada ga je Grk izbacio s posla na ulicu. Tada sam ga ja preuzeo. Objasnio mu kako treba da se lati pera, naučio prvim koracima i napravio od njega ne samo novinara, već urednika, direktora. Iako mi je još tada, sredinom 90-ih, profesor govorio kako naš Drale radi za Grka. Nijesam vjerovao. Moja greška. Branio sam ga obrazloženjem da je dobar momak, častan čak, a da problem nije u Grcima već u njemu, nema srca, beskičmenjak, kao Filip - ne šteti ali i ne koristi.

Zaglavario sam ga u Monitoru kada sam otišao da pravim Vijesti. Za 4 godine ubilježio je neslavan rekord - sveo je tiraž nedjeljnika sa 4.000 na 800 primjeraka. Kada bi Milka napisala tekst o korupciji i kriminalu u prodaji KAP-a, on bi u narednom broju angažovao nekog „grčkog“ eksperta da poravna "štetu" od Milkinog pisanja. Komentare osnivača Monitora Miodraga Perovića objavljivao je u rubrici "lični stav”, kako bi se ogradio od njegovih stavova. I tako godinama.

Današnji frend i pajtaš, kod istog poslodavca Grka, Šeki R., prvi je u znak protesta napustio Monitor. Nagrdio je urednika Drala i o tome ostavio pisanu zabilješku. Ne kod Grka, već u Liberalu. Profesor matematike je onda smijenio urednika D.Đ. što će mu ovaj vratiti feljtonom u Pobjedi, desetak godina kasnije. Dosije, za potrebe Grka, potpisuje uvezeni urednik iz Praga, Srđan K. U Briselu kasnije, u pravoslavnoj crkvi i zahvaljujuci prijatelju parohu Veliboru, kršten kao Ekrem.

Međutim, da bi se došlo do feljtona na kome se godinama i mukotrpno radilo, Draško Đ. je morao proći još neke krugove. Uz Monitor se bavio distribucijom. I to je upropastio. Napravio je višemilionski minus, Koča ga prijavio tužiocu ali Ranku to nikad nije zanimalo. Nije imala vremena od Šarića i Vijesti! Distribucija ga je, međutim, dovela do poznanstva sa Canetom, takođe distributerom. Novina, ne cigarete. Vila Montenegro im je bilo omiljeno mjesto okupljanja. To poznastvo će ga lansirati u orbitu. Jednog jutra će tako osvanuti i u Vijestima. Nijesam mogao da vjerujem. Kada su Grk i njegov najbolji drug Cane krenuli da preko njemačkog partnera zauzmu Vijesti, kao glavni operativac se pojavio naš Drale.

Tada je, kao i danas, za potrebe režima fabrikovana farsa kako eto, dolazi kao predstvanik njemačkog kapitala. Kao što je danas grčkog. Kakav vic. Skoro godinu dana Draško Đ. je bio i kod nas direktor, potpisivao, popisivao i sakupljao, da bi na kraju poslao i ponudu da nas kupe. Njegovi, Grk i Cane. Četri miliona eura za 4 vlasnika. Ponuda koja se ne odbija, rekao bi don Vito Korleone. Već je raširio glasinu po varoši da suvlasnici Vijesti postaju milioneri, kada ga je posjekla informacija da su pomenuti odbili ponudu!

Za potrebe Grka, Drale će izmisliti priču o razlozima njegovog i njihovog otpuštanja. Ni riječi o Grku i Canetu, koji su bili u središtu priče. Fabrikovaće prijavu čak i protiv samog sebe! Što je služba! Naime, prijaviće Vijesti za navodno neuredne poslovne knjige iako ih je sam vodio skoro punu godinu. Na potpuno isti način kao svi njegovi prethodnici. Ali mu je Grk sredio kod Ranke Č., da se nezavisno Tužilaštvo bavi šest godina samo ranijim periodom, ali ne i onim kada je „izvjestilac“ bio nadležan za tu tematiku. Ali, i to je propalo.

Veliki Grk, međutim, nikad ne ostavlja na cjedilu svoje najvažnije ljude. Zato se morao smisliti novi projekat za Draška Đ. Tako je nastao Portal Analitika. Prvi dan i odmah destine reklama. Minsitarstva, javna preduzeća, „grčke“ kompanije - svi su odmah prepoznali značaj i uticaj projekta za razvoj naše mlade države. Kada bih vam citirao šta je sve, u odbranu poslodavca Grka, napisao vlasnik, direktor i glavni urednik Draško, pali biste na tjeme. Bolje da to ne čitate. Od Platea do Drobniča, od Lekića do Krivokapića, od Vanje do Daliborke - riječju i slikom (Bebom i Radmilom) razgonio je najveće neprijatelje njihove gore crne. Naš Draško od Grka.

I na kraju Pobjeda. Da se pokaže u punom svjetlu. Nakon što je Ekrem odradio najprljaviji dio posla, Lajović-Šofranac pokušali, ali bezuspješno, da ga nadmaše, sada na zgarište uniženog i opustošenog lista dolazi Grk Drale. Da to umije, izbalansira, osvježi i produhovi. Bolji kraj nijesu zaslužili - ni Pobjeda, ni Grk Drale. Moj kadar. Neka mu je sa srećom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")