LOVAC NA ZMAJEVE

Mira i Radmila

Još živimo mračne devedesete. To se vidi u parlamentu, vladi, institucijama, medijima. To se se prepoznaje i po Radmili V.
252 pregleda 53 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Mira Marković
Radmila Vojvodić, Mira Marković
Ažurirano: 28.11.2014. 07:18h

U pravu je Đuro Radosavović: i mi imamo Miru Marković. Istina, ona nije supruga vožda, ali jeste najopasnija dama u javnom životu Crne Gore. Kao što je Mira bila kod Srba.

Da još živimo mračne devedesete vidi se u parlamentu, vladi, institucijama, medijima. To se prepoznaje i po Radmili V. Kao što je Mira M. žarila i palila bivšom Jugoslavijom, a onda Srbijom - tako i njen pandan, Radmila V. veže i driješi po današnjoj Crnoj Gori.

Bilo gdje da se osvrnemo, od sfere politike, preko marketinga i kulture, do medija i prosvjete, biznisa i nauke - svuda nas čeka Hurem. Hvala Balši i za ovu metaforu. Moćna žena. Jasno je da taj visok rejting Radmile V. ne dolazi iz njenih intelektualnih ili prosvjetiteljskih kapaciteta. Imamo mi i boljih režiserki i pametnijih dama, ali one nijesu ni "do koljena" kontroverznoj Baranki. Činjenica da joj je sve moglo i može biti, ne samo kada su u pitanju njena karijera i poslovi, pokazuje da iza Radmile V. stoji moć i snaga premijera-pokrovitelja, koji joj otvara autoputeve do ciljeva koje zaželi. Zato se unaprijed znalo, kada je bacila oko na rektorsku poiziciju, da naš dragi profesor Šerbo neće imati šansi. Iako mu je to mjesto mnogo više priličilo. Senat, nastavnička vijeća, isti ovaj Ekonomski fakultet koji se sada (opravdano) buni, svi su bili za Radmilu V. samo zato jer su znali da je ona kandiat njenog pokrovitelja. Otuda je konkurs za rektora bio obična farsa. U kojoj su učestvovali, sa punom akademskom odgovornošću (na koju se ponosna Radmila često poziva) brojni članovi Senata i skoro sve univerzitetske jedinice. Svi su bili srećni, zato što čine premijeru.

Sada će propagandisti, zaštitnici klevete i prezumpcije nevinosti, a nadasve profesionalnih standarda, graknuti kako niko nema prava da se bavi pozadinom Radmiline moći, još manje njenim nejasnim i specijalnim vezama sa premijerom.

Posmatrano iz ugla društvene važnosti i implikacije ove relacije na javni život, taj odnos, šta god on podrazumijevao, izrodio je našu Miru. Jednu od najmoćnijih žena u državi u posljednjem desetljeću. "Ni zrno žita neprijatelju", tako je Radmila V. prije par godina definisala medijsku strategiju Vlade prema nezavisnim medijima koju je premijer očito odmah usvojio. I implementirao.

Moć Radmile V, logično, pratilo je i finansijsko jačanje porodice. Tako smo iz imovinskih kartona državnih službenika počeli da saznajemo o zaradama koje su supružnici R. V. i B. M. zvanično morali prijavljivati - cifre su išle i do 100.000 eura godišnje. A šta se tek dešavalo nezvanično. Ostala je tajna ko je krajem 90-ih kupio skupocjenu opremu za jednu marketinšku agenciju i kako nastala famozna Mapa. Samo za Radmilu V. i za našu mladu državu! Patriotski su se smjenjivale kampanje DPS-a, Vlade, državnih institucija, javnih preduzeća, privatnih kompanija. Niko nije mogao da odoli vlasnici Mape. Onda su krenule pozorišne produkcije. Opet stotine hiljada eura. Kakav Beket, kakav Stanislavski i bakrači. Uporedo su uzletjele i karijere članova obitelji. Premijerova partija u Baru je ekspresno ustoličila Sestru za gradonačelnicu. Drugu sestru za predsjednicu Skupštine. Onda se napredovalo i do diplomatije, prvo sestra, sada suprug. Potom su ušli u Bebin Institut, valjda kao predstavnici premijera i njegovog kapitala?!

I nakon svega, Radmila V. prijeti - Ekonomskom fakultetu, studentima, dekanima, profesorima. Kupite se, čim prije, to bolje! Prijeti i Vijestima. Poziva tužioca da ispita poslovanje na Ekonomskom, ili da otkrije izvore koji Vijestima dostavljaju podatke o njenim primanjima. Umjesto da se Tužilastvo pozabavi pitanjem koliko je Radmila V, njena porodica i prijatelji koštala državni budžet za posljednih deceniju i po. Našlo bi se tu bar desetak miliona fakturisanih i isplaćenih honorara za marketinške, rediteljske i druge vještine Radmile V. i njenih.

Ili makar da “Novinsko samoregulatorno tijelo” i njegove članice postave pitanje otkuda potiče moć jedne prosječne pozorišne rediteljke?! Umjesto toga, rektorka poziva nadležne da stanu u zaštitu njene samovolje i bahatosti. Što je njen pokrovitelj, premijer, već učinio. Rado bi i on preispitao zakonitost rada dekana Ekonomskog i ućutkao nepokorne medije. Niko od vajnih opozicionara (Milić, Pajović) da na premijerskom satu postavi pitanje premijeru da li je svakovrsnom podrškom Radmili V. prekršio ovlašćenja i zloupotrijebio svoj položaj. Da li je njegovo miješanje u dešavanja na Ekonomskom konflikt interesa s obzirom da je on suvlasnik privatnog Univerziteta! I da li zato, u skladu sa EU standardima, treba da podnese ostavku?!

Umjesto toga, silence. Zato ostaje da čekamo da Radmila V, na zadovoljstvo svog pokrovitelja i na zgarištu državnog Univerziteta, proglasi UDG "od danas najstarijim Univerzitetom u Crnoj Gori"! Kao što je svojevremeno učinila sa Prvom bankom. Znate ono, od danas najstarija, osnovana 1907! Ne zvuči loše. I nije toliko strašno da se nešto tako može čak i dogoditi - strašno je da bi takav epilog mogao proći. I na Vladi, i kod Senata, i u SDP-u, i kod bivših rektora Stankovića i Miranovića, koji su podveli Univerzitet potrebama režima.

I time omogućili da na njegovo čelo dođe ambiciozna dama, skromnog talenta. Naša Mira... Ili Hurem. Neka Tužilaštvo utvrdi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")