STAV

Osveta Vlade Crne Gore Beranama?

Izborne poraze DPS-a od strane koalicije “Zdravo Berane” i DCG u Beranama premijer Marković i koalicioni partneri nikako da prebole, konstantno smišljaju nove načine kako da otežaju i zagorčaju život građanima Berana
3993 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Berana, Foto: Arhiva Vijesti
Detalj iz Berana, Foto: Arhiva Vijesti

Na skupštini opštine Berane održanoj 28. decembra 2018. jedan od odbornika DPS-a je izjavio da će po informacijama dobijenim od poslanika DPS-a iz Berana i njihovom zaslugom biti opredeljena velika sredstva iz kapitalnog budžeta Crne Gore za 2019. godinu za našu opštinu, čime će “Vlada povezati Berane sa ostatkom Crne Gore”... Neoprezna i opasna izjava izazvala je burnu reakciju predsednika opštine koji je upozorio odbornika DPS da je Berane uvek bilo i biće deo Crne Gore...

Istog dana se vodila rasprava u republičkom parlamentu o usvajanju budžeta Crne Gore za 2019. i njegovog sastavnog dela kapitalnog budžeta, odnosno sredstava opredeljenih Upravi javnih radova u iznosu od 63.315.000,00 eura, koji se odnose na realizaciju već započetih projekata u prethodnom periodu i novih projekata koji će biti finansirani iz državnog budžeta po svakoj opštini u 2019. godini na osnovu njihovih predloga. Za donošenje takvog predloga budžeta su glasala i dva poslanika DPS-a iz opštine Berane.

Opština Berane je, kao i svake godine, predložila oko 15 kapitalnih projekata koji su deo Strateškog plana razvoja opštine Berane, između ostalih i sledeće: izgradnja obaloutvrde, rekonstrukcija trga “21. jul”, novi Centar za kulturu sa konferencijskom salom, izgradnju otvorenog bazena, izgradnja veoma važnog mosta na Limu (za koji je već urađen idejni projekat) koji bi povezao MZ Park i MZ Luge, Donju Ržanicu, omogućio valorizaciju desne obale Lima i bio preduslov za izgradnju planiranog Zoo vrta sa Cites centrom, rekonstrukcija gradske kapele sa prilaznim putem i pešačkom stazom... Nacrt predloga budžeta, čija je realizacija planirana na teritoriji opštine Berane, dostavljen je e-mailom Direkcije javnih radova tek 24. decembra - četiri dana pred njegovo usvajanje kada je bila nemoguća bilo kakva reakcija od strane Opštine.

To su jedino mogli amandmanima uraditi poslanici DPS-a iz Berana na skupštinskom zasedanju, kao što su to uradile njihove kolege poslanici iz drugih opština, ali naravno njima to nije padalo na pamet da se možda ne zamere ministru, premijeru. Možda su zajedno sa Vladom shvatili da je ovo idealna prilika da se osvete svom gradu, da se kazne Beranci i to iz jednog jedinog razloga - zbog izbornog debakla vladajuće garniture DPS-SD-BS.

Koalicija “Zdravo Berane” i DCG su čak tri puta porazili DPS sa svojim satelitima početkom 2018. Prvo na lokalnom izborima održanim 4. februara, koji su trajali, neverovatno ali istinito, čak mesec dana zbog ponavljanja na nekoliko biračkih mesta, ni dupla šansa nije pomogla DPS-u sa koalicionim partnerima - doživeli su, 5. marta, još ubedljiviji poraz. Priča se da je ulog na tom tiketu na kom su bili sigurni u pobedu i izgubili iznosio oko 3.000.000 eura, potrošenih na “predizborne aktivnosti” DPS aktivista. Iz centrale DPS bili su ubeđeni da je za poraze kriva nesposobnost OO DPS Berane, ali treći, najubedljiviji, poraz doživeo je predsjednik DPS Milo Đukanović na predsedničkim izborima održanim u aprilu mesecu kada je dobio čak 800 glasova manje nego OO DPS u martu iste godine na lokalnim izborima, dakle nije do njih - do Berana je.

Izborne poraze DPS-a od strane koalicije “Zdravo Berane” i DCG u Beranama premijer Marković i koalicioni partneri nikako da prebole, konstantno smišljaju nove načine kako da otežaju i zagorčaju život građanima Berana - poznati su slučajevi grešaka u izgradnji nove sportske hale, neshvatljivo loš način asfaltiranja gradskih ulica (po običaju u zimskim mesecima), odugovlačenja i katastrofalan izbor podizvođača radova na projektu izrade postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekat čiji završetak kasni već godinu dana, dok će samo za rekonstrukciju ruiniranih gradskih ulica nastalih nestručnim i nemarnim radom španske firme “Akvalija” sa svojim podizvođačima koštati opštinu Berane više stotina hiljada eura.

Šta je Vlada CG od projekata preko Uprave javnih radova planirala da realizuje u opštini Berane za 2019. godinu? Ne računajući sredstva za isplatu već započetog IPA projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, iznos ukupnih sredstava koji će se realizovati preko Uprave javnih radova za opštinu Berane iznosi oko 500.000 eura i to: za izradu projekta nepotrebnog pešačkog mosta do Harema 55.000 eura, izgradnju gradske saobraćajnice u vrednosti 150.000, izrada projekta za novi vrtić sa još tri opštine ukupne vrednosti 20.000, izgradnju reciklažnog dvorišta sa još četiri opštine ukupni iznos sredstava oko 585.000, za nastavak izgradnje stočne pijace 25.000, izgradnja sportskog terena oko 10.000 eura.

Dok će opština Bijelo Polje iz kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova dobiti preko 8.400.000 eura (Ski centar “Smiljača” 4.120.000 i valorizacija Đalovića pećine 3.450.000 i dr.), opština Mojkovac preko 3.200.000 eura (Ski centar “Žarski” 2.447.000, pasarela za potrebe šetališta 550.000 i dr.), opština Rožaje oko 2.000.000 eura (Ski centar “Hajla” 1.030.000, izgradnja doma starih 100.000, izgradnja vrtića i škole 370.000 i dr.), opština Plav oko 1.500.000 (rekonstrukcija trga 500.000, rekonstrukcija ulica 315.000, izgradanja doma za stare 100.000 eura i dr). Nabrojani su samo neki od najvećih projekata.

Vraćajući se na izjavu odbornika DPS-a da će Vlada ovim investicijama povezati Berane sa Crnom Gorom verovatno su mislili preko ogromnih ulaganja u Ski centre susednih opština i da će premijer i ministri možda zbog mera štednje skijama ili motornim sankama dolaziti u Berane na “važne” sastanke sa predstavnicima opštine.

I zato što ste odlučili da građane Berana treba kazniti, da Berane ne zaslužuje ni dom za stare, škole, bazen, gradske ulice, centar za kulturu… Zato ste izgubili i uvek ćete gubiti a najviše zato Berane ne doživljavati kao deo Crno Gore. Ili možda treba da se pokriju ona 2-3 miliona koja ste za izbore uzalud potrošili u Beranama?

Lim protiče, Berane će vam zapamtiti…

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")