STAV

Naše odgovornosti

83 pregleda 1 komentar(a)
Doktor (Novina)
Doktor (Novina)
Ažurirano: 27.11.2014. 09:45h

Osvrtanje na teške trenutke, kojih smo ovih dana svi svjedoci, a tiču se uzroka smrti malog Kneževića i borbi za oporavak njegovih drugara na neonatologiji, trebalo je da ostane u mom dnevniku. No, ćutanje Ljekarske komore, udruženja, sekcija ljekara kojima i sam pripadam me obavezuje da ga učinim javnim. Nije lako.

Pokušaću da odgovorim na neka pitanja koja su ovih dana aktuelizovana od strane pojedinaca i NVO sektora, novinara iz vizure ginekologa-akušera. Da li treba imati češće interne kontrole briseva radnih površina u porodilištu kao i briseva osoblja? Odgovor je DA. Da li treba imati češće vanredne posjete sanitarne inspekcije i epidemiologa sa nivoa države? DA. Da li menadžmenti ustanova moraju biti fleksibilniji prema zahtjevima koji dolaze od odgovornih iz porodilišta i ostalih službi, a koji idu u pravcu zaštite i unapređenja zdravlja građana? DA. (Kada se ovakav zahtjev pošalje, menadžment najčešće odgovara: Nema para.) Da li je potrebna ozbiljna građevinska rekonstrukcija nekih porodilišta u državi? DA. Ima još mnogo dilema i problema u zdravstvu kojih smo svi svjesni, ali ih prećutkujemo.

Nakon nemilog događaja u bijelopoljskom porodilištu, uslijedile su iznuđene reakcije. Direktor bolnice u Bijelom Polju podnosi ostavku, kako navodi iz „moralnih razloga“, ne prepozanjući možda i svoju odgovornost u lancu. Načelnici porodilišta, neonatologije, glavna sestra su smijenjeni od strane direktora (ne smjenjuje ministar zdravlja). Porodilište je nakon inspekcijskog nadzora privremeno zatvoreno. Tužilaštvo je započelo istragu, od iste očekujemo objektivnost, ekspeditivnost i eventualnu konkretnu odgovornost pojedinaca i institucija. Ministar zdravlja takođe podnosi ostavku. U obrazloženju iste objektivizuje svoju odgovornost. Smatram da nije izabrao pravi momenat. Trebalo je sačekati i pod hitno obezbjediti novac za urgentnu i kompletnu rekonstrukciju porodilišta u Bijelom Polju. Sačekati izvještaje šta smo sve uradili i radimo, ovih dana, u porodilištima Crne Gore, a po preporukama Ministarstva. Kada se sve zaokruži, izvještaj prezentuje javnosti, tek onda podnijeti ostavku. Nažalost, i taj lični i moralni čin ministra je dezavuisan od čelnika njegove partije izjavama tipa kako je ostavka jedinstveni primjer u regionu. Nadam se da ne ne planiraju i da ga odlikuju. U demokratskim zemljama se za mnogo manje propuste podnosi ostavka. Kada smo kod ostavki, da li će istu ponuditi i ministar finansija. Jer, kada tražimo da primimo radnicu-higijeničarku u porodilištu, domu zdravlja saglasnost na konkurs daje ministarstvo finansija. Odgovor je najčešće negativan, a obrazloženje rutinsko - nema para. Šta mislite, kakav je odgovor kada tražimo nešto više?

Ponašanje Ljekarske komore i Udruženju ljekara Crne Gore je priča za sebe. Svih ovih dana ni jedne riječi, sastanka, saopštenja, kritike, podrške. Ljekarska komora je i svojim statutom obavezna da se oglasi. Da ukaže i u svojoj nadležnosti predloži potreban slijed koraka da se ova situacija na što kvalitetniji način prevaziđe. Ponašanje Udruženja ginekologa Crne Gore je slično gore pomenutim - tišina. Tek je posebna priča Sindikat ljekara Crne Gore, koji se nijednom riječju ne osvrće na opravdanu, ponekad i neopravdanu kritiku medija, usmjerenu ka ljekarima i zdravstvu u Crnoj Gori. Šta vi radite, gospodo, osim što kodifikujete naše seminare i trošite našu članarinu? Neće biti da nije bilo potrebe za vašom reakcijom.

Porodica Knežević i porodice beba koje su na liječenju, svi mi koji se sa njima saživljavamo, kao i kompletna crnogorska javnost, imaju pravo da kritikuju, osuđuju, upozoravaju, traže krivičnu odgovornost za sve pojedince i institucije u zdravstvenom lancu koji su zatajili, a sve u želji da se ovo više nikada ne dogodi. Država je obavezna da im to obezbijedi.

U ovoj, ali i u drugim incidentnim situacijama, odogovorno ponašanje medija je od bitne važnosti. Jer istinito, blagovremeno i tačno informisanje podiže svijest pojedinca, institucija i države, koji bi u pojedinim tragičnim situacijama, kao što je ova, više voljeli da sve ostane u okviru „sistema“. Novinarstvo je i odgovorno. Upravo u ime te odgovornosti nije vijest fotografija doktorke sa zdravom bebom bez maske, koja je u tom trenutku predaje roditeljima, iz razloga što će tu istu bebu poslije pola sata da prigrle i ostali njeni ukućani. To je senzacionalizam. Nije odgovorno novinarstvo kada se uz fotografiju starog prozora i vrata implicira na nehigijenske uslove. Složićete se da i stara bravarija može biti čista. Nije vijest kada političke partije i NVO traže briseve radnih površina i osoblja u posljednjih deset godina. Moji brisevi od prije dva dana su uredni, ali to ne znači da će nakon tipkanja ovog teksta biti tako. Mnogo je bitnije da li se strogo pridržavamo protokola prije ulaska u operacione sale i sale za intervencije, dječije bokseve. Senzacionalizam nam neće pomoći. Samo će, u ovom slučaju, vršiti dodatni pritisak na neonatologe KC koji se bore za oporavak četiri bebe i ostale male pacijente, da ih vrate svojim roditeljima zdrave.

Iz ovoga možemo ljudski i profesionalno izaći ako svi, u svom domenu, priznamo, prvenstveno zdravstveni radnici sami sebi, kao i gospoda iz Ministarstva i Instituta, da se uvijek može i mora još odgovornije ponašati. Da svaka institucija po ubrzanom postupku završi svoj dio posla i o tome informiše javnost na jasan i nedvosmislen način - šta je sve urađeno da se ovo više ne dogodi. Najmanje što možemo da uradimo je hitna rekonstrukcija najugroženijih porodilišta, ponovno otvaranje bjelopoljskog porodilišta.

P.S. Objavljivanje fotografija svih direktora zdravstvenih ustanova i njihove partijske pripadnosti, (u italijanskom štampanim medijima u tom fomatu obajavljuju potjernice), objektivno je i istinito novinarstvo, ali nam u ovoj situaciji neće pomoći. Možda samo kao opomena budućem ministru za sljedeće konkurse, da sva menadžerska i profesionalna obučenost crnogorskih ljekara ne leži u jednoj - koaliciji.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")