NEKO DRUGI

Danak u krvi

Stručnjaci tvrde da nema bitne razlike između onog ko zna da je pijan a sedne za volan i ubije nekog i onoga ko uzme pištolj i puca u žrtvu. Zato je Komitet za bezbednost saobraćaja još prošle godine podneo Ministarstvu pravde inicijativu da se sadašnje kazne, od dve do 12 godina za udese, povise na od pet do 15 godina, kao za ubistvo
1 komentar(a)
Saobraćajna nesreća Njujork, Foto: Beta/AP
Saobraćajna nesreća Njujork, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.11.2014. 08:41h

Posle tragičnih i učestalih automobilskih pogibija, sve je više onih koji se zalažu za izjednačavanje kazne za bahate pijane vozače sa onima koje dobijaju ubice za zločine počinjene sa umišljajem.

Stručnjaci tvrde da nema bitne razlike između onog ko zna da je pijan a sedne za volan i ubije nekog i onoga ko uzme pištolj i puca u žrtvu. Zato je Komitet za bezbednost saobraćaja još prošle godine podneo Ministarstvu pravde inicijativu da se sadašnje kazne, od dve do 12 godina za udese, povise na od pet do 15 godina, kao za ubistvo. Predlog se razmatra. A praksa ga razvodnjava jer u Srbiji još niko nije osuđen na zakonom najveću zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posledicama. Uz to, i sudska praksa izricanja uslovnih kazni daje vetar u leđa pijanim vozačima.

A godišnje najmanje oko 54.000 vozača sedne za volan pod dejstvom alkohola, pokazuje statistika MUP-a Srbije. Gotovo polovina njih ima od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak oko 20 odsto vozača seda za volan u stanju mnogo teže alkoholisanosti. Statistika se odnosi na uhvaćene, a koliko je onih koji su pijani vozili i provukli se pored patrola, može samo da se nagađa. Mediji vrte priču da svaki peti vozač u Srbiji za volanom ima više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno. A sve više u toj sumornoj statistici učestvuju baš mladi. neiskusni vozači. Vinovnik nesreće na Ada Huji nije imao čak ni vozačku dozvolu, a priznao je „da je popio 20 rakija”.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, hitno je formirala radnu grupu koja ima rok od sedam dana da predloži izmene zakona za zaštitu mladih u saobraćaju. Njen predlog je da se osobama do 21 godine starosti zabrani upravljanje motornim vozilom zapremine motora veće od 1.400 kubika i to u periodu između 23 i 6 sati, da za ove „junoše” važi nulta tolerancija na alkohol, a da kazne udvostruče ukoliko se u kolima nalaze i maloletnici.

Možda bi delotvornije bilo da se mladima ograniči vožnja automobila sa mnogo konjskih snaga motora, a ne sa velikom zapreminom. Tako je u mnogim okolnim zemljama. Jer „konji” divljaju, a dizel-motori koji su „lenji” i imaju veliku kubikažu, nisu startni i ne „vuku na ludovanje”.

Mladima, uz to, treba usaditi odgovornost i svest o tome šta znači upravljati automobilom. Svi moraju da znaju da je obavezno da vežu pojas, nose kacigu, kao i da je izuzetno opasno da voze pijani.

Vozači treba i da budu svesni da ih čekaju najrigoroznije kazne ukoliko ne poštuju propise. U SAD je običaj da kad mladi idu u provod odrede jednog druga koji ne pije i ima zaduženje da ih vrati iz klubova ili diskoteka. I taksi posle žurke je rešenje problema. Sve dok im to ne „usadimo”, plaćaćemo preveliki danak u krvi.

(Politika)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")