NEKO DRUGI

Ko treba da ukori Vladu

Ovo je dobar predizborni test za predsjednika Republike da konačno učini ono na čemu ga njegova izazivačica već tjednima kritizira: da ukori Vladu, kritizira je zbog rastrošnosti, apelira na ravnopravnost u izbornoj utrci
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ivo Josipović, Foto: Beta
Ažurirano: 25.11.2014. 09:37h

Hrvatska Vlada pokrenula je na jučerašnjoj sjednici nagradnu igru pod nazivom "Tko želi biti milijunaš?". Ničim izazvana i mimo zakona, odlučila je dodijeliti specijalnu nagradu od ravno milijun kuna onom kandidatu koji odnese pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora. Dakle, Ivi Josipoviću.

Ograničena nagrada

Jer, ako je išta sigurno u prvom krugu izbora raspisanih za 28. prosinca jest to da će u njemu pobijediti aktualni šef države. Ono što će se događati u drugom krugu već je manje sigurno, pa je vjerojatno zbog toga Vlada ograničila svoju stimulaciju za prvi krug. Ostali kandidati dobit će naknadu iz državnog proračuna sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji propisuje da "pravo na naknadu troškova izbrone promidžbe imaju kandidati koji dobiju najmanje deset posto važećih glasova". Ovaj milijun je bonus za pobjednika.

Kao da je Vlada željela stimulirati kandidate da se malo više potrude u prvom krugu. Naprosto je podigla uloge u prilično izvjesnoj utrci za drugi krug. Da se malo zagriju, zainteresiraju, ako treba i zakrve međusobno. Tko prvi, njegov milijunčić. A za drugi krug će se tek vidjeti. Posve očekivano, Kolinda Grabar Kitarović izjavila je sinoć na RTL televiziji da "u uvjetima gospodarske krize ne smije biti nepotrebne potrošnje", te najavila da "ni kunu tog novca ne misli zadržati nego dati u dobrotvorne svrhe". Ionako nije ona ta kojoj se smiješi taj milijun. Favorit za osvajanje te Vladine nagrade, Ivo Josipović, još se nije oglasio u vezi toga, iako bi trebao.

Nagrada za djecu

Naime, ne samo da se u osiromašenoj državi Vlada ne bi smjela nepotrebno razbacivati milijunima iz državnog proračuna, nego u pravednoj državi za koju je Josipović zalagao prije pet godina Vlada ne bi smjela raspisati nagradu koju će gotovo sigurno osvojiti njezin kandidat. Ivo Josipović bi morao javno ustati protiv te odluke i, ako ništa drugo, najaviti da će ju dati u dobrotvorne svrhe. Za tople obroke siromašne djece. Za suradnike u nastavi. Za računala u školama. Za gladnu romsku djecu koju je spominjala Milanka Opačić. Ili makar ravnomjerno podijeliti među predsjedničkim kandidatima. Jer, ovo što je napravila Vlada nije samo neprimjereno, nego je i nepristojno u svojoj prozirnosti. Gotovo sramotno.

I usput, ovo je dobar predizborni test za predsjednika Republike da konačno učini ono na čemu ga njegova izazivačica već tjednima kritizira: da ukori Vladu, kritizira je zbog rastrošnosti, apelira na ravnopravnost u izbornoj utrci. A onda nazove Iblerov trg i zatraži od SDP-a da mu do kraja dana uplate milijun kuna iz stranačke blagajne. To bi bilo jedino pravedno.

(24sata.hr)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")