STAV

Promjene su naš zadatak

5 komentar(a)
Radnici Metalca, protest Vlada, Foto: Zoran Đurić
Radnici Metalca, protest Vlada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.11.2014. 09:46h

"Mislite pozitivno i krenite lijevo! Tamo je izlaz! Tako ćete se još jednom uvjeriti da je Crna Gora zemja podviga i n politici hao i u sportu”, (prof. Miloš Perović)

Od velikih obećanja višedecenijske vlasti imamo ogroman broj nezaposlenih, uništenu privredu, obespravljenu radničku klasu, urušeno penziono i zdravstveno osiguranje, osiromašene građane, a dobro obezbijedenu grupu pojedinaca i besprekorno organizovani kriminal i korupciju.

U Crnoj Gori, jedini maksimum koji građanin postiže jeste da se, kod najbližeg, zaduži do naredne plate ili penzije, ukoliko ih i prima, kako bi obezbijedio onaj minimum potreban da jedan mjesec preživi njegova porodica.

Kreatori nesmjenjive i nedodirljive vlasti stvorili su ovakav sistem s primarnim ciljem raspada vrijednosti u kojem građanin bjesomučnim lutanjem kroz politički lavirint, radi golog preživljavanja zaboravlja na svoje pravo i svoju slobodu.

Svjesni da je u postojećem lavirintu teško pronaći izlaz, a on postoji, da su promjene mučne i bolne, moramo kao građani pronaći snage, jer mi i jesmo snaga, da naparvimo zaokret za našu bolju budućnost i budućnost generacija koje dolaze.

Naš zadatak nije lak, ali je pravedan i neminovan. Naš zadatak jeste politički i ekonomski zaokret. Vraćanje na uspostavljeni univerzalni sistem vrijednosti u kojem se oni koji znaju razlikuju od onih koji ne znaju, u kojem su korupcija i organizovani kriminal za osudu, u kojem je pravda dostižna i u kojem je obrazovanje dostupno svima, a ne samo privilegovanima.

Naš zadatak su promjene, a naš cilj je slobodno demokratsko društvo u kojem će naši mladi imati bezbjednu sadašnjost i izvjesnu budućnost, a penzioneri sigurnu starost.

U tom pravcu, imajmo na umu da su naši đedovi da li živote da bismo sa svojim porodicama živjeli u pravednoj i sigurnoj zemlji, u kojoj, danas, nažalost nema mjesta za poštene i vrijedne ljude.

Zato je vrijeme da razmotamo klupko promjena i krenemo ka izlazu iz lavirinta koji je neophodan, jer “jedino izgradnjom novih institucija... za najprije političko a tek potom ekonomsko osposobljavanje... može se izgraditi novo društvo”. Na nama je odgovornost.

A jedno je sigurno pozitivno je pokrenuti promjene!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")