BLOG

63.000 savjetnika...

Mora se postaviti pitanje nije li aktuelnoj vlasti bilo jednostavnije, lakše i moralnije odreći se savetodavnih usluga samo jedne trećine honorarnih savetnika i ostvariti uštedu u budžetu od 230 miliona evra, a ne dirati u stečena prava penzionera sa ionako niskim penzijama?
0 komentar(a)
savjetnici, Foto: Shutterstock.com
savjetnici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.11.2014. 09:12h

...savjetuju funkcionere i prateću administraciju u ministarstvima, agencijama, javnim preduzećima i lokalnoj samoupravi u Srbiji. Podatak da u našoj zemlji trenutno radi čak 63.000 savetnika i konsultanata izneo je u javnost g. Srboljub Antić, bivši predstavnik Srbije u MMF-u. Najčešće se radi o ljudima koji se za svoj savetnički i konsultantski angažman plaćaju honorarno, a stalno su zaposleni na drugim radnim mestima, gotovo po pravilu opet u javnom sektoru.

Zarade ovih 63.000 savetnika variraju od 67.000 do 169.000 dinara mesečno, zavisno od toga koga i gde savetuju (u ministarstvima, agencijama ili javnim preduzećima). Nije teško izračunati da se iz budžeta Srbije izdvaja oko 692 miliona evra godišnje za zarade savetnika i konsultanata. S druge strane, ukupni očekivani efekti smanjenja penzija su svega 210 miliona evra godišnje.

Mora se postaviti pitanje nije li aktuelnoj vlasti bilo jednostavnije, lakše i moralnije odreći se savetodavnih usluga samo jedne trećine honorarnih savetnika i ostvariti uštedu u budžetu od 230 miliona evra, a ne dirati u stečena prava penzionera sa ionako niskim penzijama? Taj odgovor je prilično očigledan samo ako se ne zna ko su savetnici o kojima je reč, ko i zašto ih je postavio i koga savetuju.

"Savetnik ne mora ništa da zna, a može da prima platu i zato je ta funkcija najpogodnija za zapošljavanje. Ako zaposlite inženjera ili pravnika, morate da mu date da nešto radi, a savetnik ne mora ništa ni da radi ni da zna, jer mu je posao samo da nekoga navodno savetuje. Neverovatna stvar je da sada Vlada kažnjava 500.000 penzionera smanjenjem njihovih primanja, a da ove funkcije i dalje postoje." ( Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ).

***

Edit: Moguće da je broj od 63.000 savetnika i konsultanata preteran, iako je MMF prilično pedantna firma, pa ako ih je duplo ili čak tri puta manje od navedene brojke, opet ih je za nejaku ekonomiju Srbije premnogo i bez sumnje su moguće velike uštede u budžetu smanjnjem ove kategorije stalnih ili honorarnih državnih službenika na primeren, recimo, trocifren broj. Ukoliko je, ipak, funkcionerima na vlasti na republičkom i lokalnom nivou, u agencijama i javnim preduzećima neophodan tako velik broj savetnika i konsultanata, onda to dovoljno govori o njihovom neznanju, nestručnosti i nekompetenciji u vođenju državnih i svih drugih javnih poslova.

Ne zna se šta je gore - pustiti nesposobne stranačke kadrove da vode resore i javne poslove bez dana radnog staža i sa sumnjivim diplomama ili plaćati na hiljade savetnika koji će, dok se političari slikaju po televiziji, obavljati njihov odgovorni posao. Pitanje je, naravno, može li uopšte nekompetetni funkcioner odabrati kometetnog savetnika?

(blog.B92.net)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")