STAV

Malo, malo pa - autoput

ažu, na birou je 16.000 nezaposlenih nižeg nivoa obrazovanja koje će zaposliti na gradnji autoputa. Mislim da oni jedva čekaju da počnu da rade. A autoput neka sačeka još neke nove generacije, do tada je ovaj virtuelni odličan
64 pregleda 7 komentar(a)
Bar-Boljare, Foto: Arhiva Vijesti
Bar-Boljare, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2014. 09:42h

Davno je bio 15. oktobar 2009. godine, kada je ispijanjem šampanjca ozvaničen početak gradnje autoputa u Crnoj Gori, dugog 169 km. Od tada su svi građani Crne Gore počeli "vožnju" autoputem, doduše samo gledajući skicu najvažnijeg infrastrukturnog objekta u istoriji Crne Gore na TV prijemnicima. Vožnja autoputem na taj način traje i dan danas. To ne bi bilo čudno, jer je tada završetak gradnje autoputa najavljen za 2027. godinu, pa nije bilo za očekivati da ćemo se već voziti tom saobraćajnicom, ali začuđujuće je to da se do sada promijenilo desetak različitih izvođača radova posla vijeka, a još nijedan kamen nije pomjeren sa trase gdje će nekada, možda biti autoput, onaj pravi, ne virtuelni.

Zanimljivo je da građani još imaju strpljenja da slušaju priču i obećanja o ovom projektu. Od 2009. godine promijenili su se izvođači radova, države od kojih će Crna Gora uzimati kredit, promijenio se i premijer, pa se vratio stari, mijenjaju se ministri saobraćaja, samo pokrivalica za televizijske priloge i informaije o autoputu ostala je ista, kao što rekoh, virtuelna. Reče tada Đukanović da Crna Gora počinje najveći posao u godini koja će u istoriji civilizacije ostati upisana kao godina razorne globalne ekonomske i finansijske krize. Pohvalio se da je u državama koje se kvalitetno pripreme, moguće raditi i ovakve poslove i da je moguće naći i kvalitetne investitore.

Ni tada, ni danas nije jasno šta je htio da kaže, ali dobro. Kako koji izbori dolaze i prolaze, kako ponekad ponestane “šarenih laža”, aktivira se priča o autoputu. Mislim da smo počeli na te informacije da obraćamo pažnju kao na vremensku prognozu za prethodni dan. I opet - autoput! Na nedavno održanoj konferenciji u Dubrovniku, gdje je bilo riječi o regionalnoj saradnji, naše komšije razgovaraju o novom projektu, Jadransko-jonskom autoputu, a predstavnici Crne Gore pregovaraju kao da je ovaj prvi Bar-Boljari već završen. Ko zna, možda se oni i voze tom dionicom kad idu u inostranstvo.

Svakako prolaze vazdušnom linijom iznad trase i biće tako još dugo. A sad opet Bar - Boljare. Ministar Brajović je najavljivao danima da su Kinezi odobrili kredit od 687 milona eura za prvu dionicu od Smokovca do Mateševa. Kako ta informacija više nije dovoljna da se zainteresuje javnost pa da o tome priča nekoliko dana, smislili su temu koja bi možda zainteresovala mnoge, da nije u pitanju virtuelni autoput koji imamo u Crnoj Gori već pet godina.

Kažu, na birou je 16.000 nezaposlenih nižeg nivoa obrazovanja koje će zaposliti na gradnji autoputa. Mislim da oni jedva čekaju da počnu da rade. A autoput neka sačeka još neke nove generacije, do tada je ovaj virtuelni odličan.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")