STAV

Turisti nam umiru raftujući

Iako medijska atraktivnost traje svega par dana, posljedice ovakvih nesreća su dalekosežnije i imaju ozbiljan uticaj na budući imidž turističke Crne Gore
51 pregleda 0 komentar(a)
rafting, Foto: Shutterstock.com
rafting, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.10.2014. 08:07h

Naslov je mogao biti potpuno drugačiji, začinjen i nekim drugim nesvršenim glagolom, ali možda ne bi dovoljno skrenuo pažnju na ovaj fenomen. Izabrah rafting i izabrah vrijeme dovoljno nakon i dovoljno prije sljedećeg novinskog napisa o nečijem stradanju. Možda će neko pročitati, a da ne protumači kao „prozivanje” već kao poziv da se nešto počne mijenjati.

U deklarativno izraženoj želji da postanemo poželjna i atraktivna destinacija i ambiciji da turizam bude osnovna privredna grana od koje će buduće generacije živjeti u blagodeti, o bezbjednosti turista i bezbjednosti u turizmu se uglavnom govori poslije doživljene nesreće sa tragičnim posljedicama.

Iako medijska atraktivnost traje svega par dana, posljedice ovakvih nesreća su dalekosežnije i imaju ozbiljan uticaj na budući imidž turističke Crne Gore. Nažalost, godinama unazad se iz ovih primjera ne izvode pouke, već se odgovornost traži u pojedincima i individualnim propustima.

Imajući u vidu raznolikost i bogatstvo ponude ljetnje i zimske sezone (plivanje, ronjenje, jedrenje, krstarenje, brodski izleti, avanturistički parkovi, paraglajding, kanjoning, kajakarenje, planinarske ture, rafting, džip reli, balonarenje, biciklizam, skijanje i ostali sportovi na snijegu), stanje saobraćajne infrastrukture, smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, bezbjednost hrane, javni red i mir i ostale faktore koji čine osjećaj sigurnosti turista tokom boravka u Crnoj Gori, zaključujem da je riječ o potpuno neuređenoj oblasti.

Manjkavosti u legislativi, neprecizna podzakonska dokumenta, nedorečene procedure, nepoznavanje i preklapanja u nadležnostima i izbjegavanje odgovornosti je ono što je karakteristično za sadašnje stanje u ovoj oblasti.

Ono što najviše brine je nepostojanje volje da se ova oblast konačno uredi i definiše, posebno imajući u vidu naše evropske obaveze. Jedan od mogućih razloga je da ovakvo stanje najviše odgovara institucijama i pojedincima koji zarad sopstvenih kratkoročnih interesa zanemaruju ukupnu bezbjednost turista a najbolja reklama je upravo zadovoljan gost.

Ukoliko se bezbjednost kao najvažnija komponenta u turizmu ne istakne i ne pozicionira na svoje mjesto i ako se odmah ne počne sa donošenjem jedinstvenog pravnog okvira koji će se u potpunosti i na svim nivoima implementirati može se dogoditi da naša ambicija o najpoželjnijoj destinaciji na svijetu, ipak, ostane samo san koji nijesmo htjeli dosanjati.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")