STAV

Okončati krug nasilja

86 pregleda 4 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta-AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.10.2014. 08:26h

Povodom Međunarodnog dana djevojčica

Američka ambasada i Sjedinjene Američke Države, sa partnerima širom svijeta, s ponosom obilježavaju 11. oktobar kao Međunarodni dan djevojčica. Ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija 2011. godine, ovo je dan kada uvažavamo prava djevojčica i reafirmišemo našu globalnu posvećenost okočanju polnih stereotipa, diskriminacije, nasilja i ekonomskih nejednakosti koji nesrazmjerno pogađaju djevojčice.

Ta borba nije odvojena od naših ostalih ciljeva već je prije njihov sastavni dio. Bilo da se radi o podsticaju koji pomaže Crnoj Gori da napreduje na evroatlantskom putu; borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije; ili stvaranju novih ekonomskih mogućnosti znamo da takvi izazovi i mogućnosti zahtijevaju doprinos čitavog društva a ne samo nekog njegovog dijela. Na ovaj dan, potvrđujemo činjenicu da se, obezbjeđenjem mladim ljudima, i djevojkama i mladićima, jednakih mogućnosti da doprinesu svojim društvima, pripremamo za preunasilja zimanje globalnih zadataka sa kojima se suočavamo.

Ovogodišnja tema je “Osnaživanje adolescentkinja: okončanje kruga nasilja”. Suviše mnogo mladih žena su žrtve ili svjedoci nasilja tokom adolescencije, doba koje ima presudan značaj za njihov razvoj. Vrlo često, počinilac je neko ko im je blizak, što čini težim prekidanje njihovog ćutanja ili okončanje emocionalnog, seksualnog ili psihičkog nasilja s kojim se suočavaju. Samo davanjem znanja i vještina djevojčicama i djevojkama, one mogu shvatiti koje su im mogućnosti na raspolaganju i oduprijeti se nasilju.

Ponosna sam što Ambasada SAD podržava projekte koji promovišu osnaživanje žena i djevojaka i zalažu se za zaustavljanje toka nasilja. Na primjer, Udruženje sudija Crne Gore i Centar za ženska prava dobili su grant Demokratske komisije da edukuju pravne i službenike u sudovima o posebnim poteškoćama i potrebama žrtava određenih vrsta kriminala, uključujući nasilje u porodici i nasilje nad osobama sa invaliditetom. Centar za romske inicijative (CRI) nastavlja da obavlja suštinski važan posao prevencije ranih i prisilnih brakova i zadržavanje djevojaka RAE populacije u ško lama. Da bi unaprijedila ove ciljeve, Ambasada sponzoriše studijsko putovanje u SAD sljedeće godine predstavnika CRI i nekoliko drugih RAE aktivista, kao i policijskog službenika i direktora škole koji sarađuju sa RAE zajednicom. Tokom boravka u SAD, oni će učiti o tome kako američke škole, policija, nevladine organizacije i vladine službe nastoje da promovišu prava manjina, kako se bore protiv nasilja u porodici i obezbjeđuju da rizične kategorije mladih imaju jednak pristup obrazovanju i zapošljavanju.

Ovaj dan služi kao poziv na akciju državama, zajednicama i pojedincima. Vrijeme je da se usvoje novi zakoni i bolje sprovode oni koji su na snazi. On nas takođe podsjeća da dopremo do onih kojima je pomoć potrebna. Crna Gora ima nekoliko skloništa za žene koja imaju stalnu potrebu za finansijskom pomoći i donacijama, u odjeći, igračkama i drugim osnovnim stvarima. Na kraju, moramo iskreno razgovarati sa svojom djecom, i dječacima i djevojčicama, o njihovim pravima i obavezama. Međunarodni dan djevojčica daje nam svima priliku da razgovaramo o ovim važnim pitanjima i načinima na koje možemo zajedno raditi da srušimo prepreke koje mogu sprječavati djevojčice i dječake, mlade ljude uopšte, u ostvarivanju njihovih ogromnih potencijala.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")