STAV

Kolašinom Medenica zveči

372 pregleda 22 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2014. 08:47h

U CRNOJ GORI ima procesa, događaja, zbivanja i pojava, koje razni i već brojni posmatrači, ambasadori i razne nevladine organizacije ne mogu uočiti, a i kad bi uočili ne bi shvatili što znače i gdje pripadaju. Na dnevnoj crnogorskoj traci zaista ima svega, uostalom kao i na dnevnim političkim trakama u okruženju. Međutim, u Crnoj Gori se povremeno dogodi i nešto što ni većina njenih građana ne može da shvati i prihvati.

KAKO RECIMO SHVATITI I PRIHVATITI da u Kolašinu na svečanosti obiželjevanja stogošnjice rođenja dvojice narodnih heroja (Veljka Vlahovića i Buda Tomovića), glavni govornik bude VESNA MEDENICA, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, kad je ta ista Vesna Medenica porodično i lično bila na strani rata (Konavljani tvrde da su je vidjeli uniformisanu) koji se krvavo obračunao i sa idealima Veljka Vlahovića i Buda Tomovića! Činjenica je koju Kolašinci ne smiju javno reći da je Vesna Medenica, kada je rat na Dubrovnik i Konavle počeo, išla razjarena kolašinskim trgom i prekorijevala mladiće zašto se ne javljaju u dobrovoljce i idu na ratište! Vjerujem da ovo danas ne bi niko od Kolašinaca javno kazao, ali većina njih znaju da je tako bilo i da je Vesna bila glavni ulični mobilizator omladine, bez većeg odziva! Ako je Vesna Medenica amnezirala, Kolašinci nijesu!

NA TOJ SVEČANOSTI U KOLAŠINU, gospođa Vesna Medenica je iskliktala nekoliko uopštenih patriotsko-komunističko-crnogorskih floskula o herojima, socijalizmu, internacionalizmu i graditeljstvu. Ova kolašinska mitingašica je u toj euforičnoj ekstazi o Veljku i Budu izrekla i nekoliko neodrživih činjenica i samo njenih zaključaka. No, nije riječ o političko-propagandnim floskulama gospođe Medenice, već o jednom, maltene, bezumnom prijedlogu koji se od nje u Kolašinu čuo, a to je da se CRNOGORSKOM DRŽAVNOM UNIVERZITETU vrati ime Veljka Vlahovića!

NIJE RIJEČ O VELJKU VLAHOVIĆU I NJEGOVIM ZASLUGAMA ZA KOMUNISTIČKU PROPAGANDU kao urednika radio stanice SLOBODNA JUGOSLAVIJA u Moskvi. Nemoguće je danas povampiriti ideološko-univerzitetsku euforiju iz vremena kada je Univerzitet dobio ime Veljka Vlahovića. Medeničin prijedlog je tragično nepromišljen, plemenski opskuran i bratstvenički provincijalan. Gospođa Vesna Medenica nije propustila priliku da i u svojoj neukusnoj kolašinskoj besjedi naglasi da potiče iz porodice Vlahović (kao da Kolašinci ne znaju), da se ponosi što je Kolašinka i Crnogorka! Ako se jednom nije moglo odoljeti jednoj ideološkoj euforiji, to ne znači da se sada može odoljeti plemenskom i bratstveničkom primitivizmu.

KADA PRVI CRNOGORSKI DRŽAVNI UNIVERZITET NIJE PONIO NJEGOŠEVO IME, ili ime SVETOG PETRA CETINJSKOG, nema ličnosti u sveukupnoj crnogorskoj istoriji od Duklje do danas, nema imena koje bi crnogorskom državnom univerzitetu pristajalo! Samo država Crna Gora može biti titular prvog državnog univerziteta! Ako je, kojim slučajem, a vjerujem da nije, nova REKTORKA CRNOGORSKOG DRŽAVNOG UNIVERZITETA usmjerena da Univerzitetu promijeni ime, onda, pod hitno, treba promijeniti rektorku, inače ionako nekompetentnu. Dakle, ako Medenica u Kolašinu zveči, ne mora, kao ona na dešnjaku, da i nad Crnom Gorom zveči. Dosta je Vesne Medenice svima - i građanstvu, i sudijama, i DPS-u, valjda, i sudstvu, i pravosuđu, i kadrovicima!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")