SVIJET U RIJEČIMA

Savršena savjest

3 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2014. 08:43h

Predsjednik Njemačke Joakim Gauk nam je pokazao svijet onakvim kakvim ga Zapad zamišlja. Tokom posjete Gdanjsku povodom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata, Gauk je gledajući ka istoku izjavio: "Koliko smo se samo prevarili vjerujući da je očuvanje mira i stabilnosti odnijelo konačnu pobjedu nad željom za moć". Zapad želi samo mir i stabilnost, želja za moći mu je strana.

Onda - amen. To je naša savršena savjest.

Pitamo se: Šta želi Putin? Ali pravo pitanje glasi: Šta želimo mi? Varšavski pakt je raspušten. NATO nije. Savez se u dva talasa proširenja 1999. i 2004. dodatno približio Rusiji. Džordž Kenan, američki diplomata koji je skovao pojam "obuzdavanje" u odnosima sa Sovjetskim Savezom poslije Drugog svjetskog rata, nazvao je dalje širenja NATO-a "tragičnom greškom… jer ne postoji prijetnja po našu bezbjednost“. Kenan je predskazao ruski odgovor koji ćemo mi iskoristiti kao opravdanje: "Takvi su Rusi". Die Zeit piše da Putina proganja manija gonjenja.

Sjedinjene Američke države su 2008. namjeravale da u NATO prime Gruziju i Ukrajinu. To su spriječile Francuska i Njemačka. Zapad je mogao da zna da Ukrajina predstavlja crvenu liniju čije gaženje Rusija neće tolerisati. Geostrateg Zbignjev Bžežinski, savjetnik za bezbjednost američkog predsjednika Džimija Kartera, označio je Ukrajinu "ključnom tačkom“ na "evroazijskoj šahovskoj tabli2. SAD su od 1991. u Ukrajinu investirale 5 milijardi dolara kako bi ova zemlja "dobila budućnost kakvu zaslužuje". Ovu brojku je izbrbljala Viktorija Nuland, zadužena za Evropu i Evroaziju u američkom ministarstvu spoljnih poslova. Nuland je postala poznata poslije uvredljive izjave "Fuck the EU!", čime je htjela da kaže da Evropa u Ukrajini neće dobiti ništa.

Još jednom - pitamo se šta želi Putin, ali znamo šta žele SAD. One već danas proizvode više gasa od Rusije, a za par godina mogle bi da eksploatišu više nafte od Saudijske Arabije i Rusije zajedno. Bivša ministarka spoljnih poslova SAD Kondoliza Rajs nedavno je posavjetovala Evropu: "Trebalo bi da na dugi rok promijenite strukturu energetske zavisnosti. Trebalo bi da se oslanjate na sjevernoameričke isporuke".

SAD će profitirati od novog Hladnog rata. Mi ne.

Moramo da okončamo projekat okretanja Ukrajine Zapadu. Pravo na samoopredjeljenje ukrajinskog naroda ne uključuje obavezu na članstvo u NATO-u ili EU. Američki politikolog Džon Miršajmer predlaže da Ukrajina dobije neutralni status sličan Austriji poslije Drugog svjetskog rata. Da bi došlo do takve promjene kursa moramo prvo da priznamo da je Zapad na pogrešnom putu.

Ali za tako nešto je naša savjest suviše savršena.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")