Stav

Selekcije i simboli

Država se ne smije poistovjetiti sa njenim političkim bićem - partijskom strukturom, oblikom vladavine, nego sa zavjetnom majkom
6 komentar(a)
košarkaši Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
košarkaši Crne Gore, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 25.08.2014. 09:40h

Crnogorska košarkaška državna reprezentacija, na međunarodnim sportskim nadmetanjima, nastupa bez amblema državnih simbola na svojim nacionalnim dresovima. Primjetno je da ona to čini još od proglašenja nezavisnosti (2006.), što znači da to nije pro tempore - privremeno. To što reprezentativci košarkaške selekcije Crne Gore na svojim dresovima nose obilježja svjetske košarkaške federacije - FIBA, ili amblem KSCG, ne predstavlja smetnju, zabranu i ne sprečava dužnost crnogorske reprezentacije da nastupa i pod svojim državnim simbolima, jer košarkaška reprezentacija Crne Gore predstavlja državu Crnu Goru, a ne košarkaški savez ili pak sportsku asocijaciju FIBA-u, u čijim okvirima djeluje kao samostalna sportska članica.

Kome smetaju državni crnogorski simboli na reprezentativnim dresovima čije ambleme, na svojim dresovima, u svim sportskim savezima, nose sve međunarodno priznate članice UN? San je svakog vrhunskog sportiste da zaigra u dresu s državnim grbom, ali takvu priliku nemaju u reprezentativnoj košarkaškoj selekciji Crne Gore. Psihološki, nije ista motivacija sportiste kada na reprezentativnom dresu nosi državni grb prema situaciji kad na dresu stoje insignije koje su amblemi sportskih asocijacija, a koje nijesu u vezi s državnim simbolom pod čijim heraldičkim okriljem nastupa jedna državna reprezentacija.

Uvjereni smo da će ovaj nedostatak, u vezi sa simbolima, nakon što u opštim aktima svoje sportske asocijacije utvrde iustus titulus - pravni osnov za ovakvo simboličko predstavljanje svoje selekcije, ubrzo ispraviti nadležni u crnogorskim košarkaškim forumima.

Sportska selekcija jedne zemlje, koja nastupa bez heraldičkih simbola svoje zemlje (grb, zastava) nije reprezentativna selekcija te države, nego izborni sastav njenog sportskog saveza ili zajednice sportskih djelatnika koja ima određene sportske ciljeve, a koja se može simbolično nominovati imenom države (pr. "Montenegro"), ali koja i tada nastupa samo prodomo sua (za sebe) a ne u ime države, kao zajedničkog roditelja - "patria est communus parens".

Vidljivo je, prilikom intoniranja himne, po izrazima unutrašnjih emocija igrača, mnogih reprezentativnih selekcija, u svim sportovima, da njima u srcu nije ni državna himna Crne Gore, sa izuzetkom muške rukometne reprezentacije. Bez emocija, ljubavi i poštovanja prema državi, nema ni uspjeha reprezentativnih selekcija na sportskom planu. Kako je divno i uzvišeno posmatrati ushićenje, zanos i elan reprezentativnih selekcija mnogih zemalja prilikom intoniranja njihovih državnih himni.

Država se ne smije poistovjetiti sa njenim političkim bićem - partijskom strukturom, izbornim predstavništvom, oblikom vladavine, nego sa zavjetnom majkom njenih vjernih sinova.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")