STAV

Ferdinand i OO DPS-a Ulcinj

Čudno je ponašanje prvog čovjeka OO DPS-a; osim jedne nespretne izjave na početku afere slijedi nepodnošljiva tišina
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2014. 08:37h

Već nekoliko dana, nakon intenzivne javne prepiske između nezadovoljnih članova OO DPS-a Ulcinj sa centralom i lokalnim vrhom, iritiraju, u vidu „fleševa“,moje skromne ganglije malog mozga (veliki mozak je ovdje suvišan) razmišljanja o moralnom kodu koji prožima tu partiju po svim nivoima. Dugo sam se suzdržavao, čitaoče, da te ne zamaram svojim promišljanjima. Presudila je fotografija u „Vijestima“ od prije neki dan, na kojoj se nasmijani nalaze skori svi akteri koji se sada međusobno optužuju, nastala nakon „velike“ pobjede na loklanim izborima u Ulcinju januara 2014.

Samo što krenem da pišem kroz glavu mi proleti rečenica, stara skoro deceniju, uvaženog gospodina Dinoše, da se „neće miješati u tople bratske odnose unutar (ulcinjskog) DPS-a.“ Odlučio sam da se i ja ne mješam, ali mnogo manje nego što se nije mješao gospodin Dinoša onomad! Iz razloga što je u posljednjih 25 godina povezanost i svakojaka isprepletanost njihovih funkcionera i lidera u sferi politike, protekcionizma, nepotizma, svekolike korupcije, do te mjere izražena da svaka, pa i normalna, relacija u DPS-u proizvodi politički incest, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Iz tih njihovih raznolikih svjesnih i nesvjesnih kombinatorika, u kojima su građani Crne Gore i Ulcinja zamorčići i uvučeni ne uvijek svojom voljom, politički „kentaur“ broji svoje posljednje dane i na lokalnom nivou.

Konkretno, gdje će vam veći dokaz o prisutnosti „Snimka“ u režiji OO DPS-a Ulcinj, kada njihovih 60 članova traže, između ostalog, da se smjene svi direktori i pomoćnici institucija kojima se upravlja sa državnog novoa, a koji su birani konkursom, a na njihova mjesta imenuju, vjerovatno bez konkursa , nezaposleni članovi Izvršnog i OO DPS-a , i to poimenice. Tako stupidan zahtjev prema centrali DPS-a i lokalnom rukovodstvu mogu da upute, a ovi razmatraju, jedino oni koji misle da su građani na nivou primata. Takvo ponašanje vrijeđa elementarnu inteligenciju. Kada tome dodamo da se o tom zahtjevu izjašnajva i sama centrala DPS-a, zajedno sa političkom direktorom (Tarzanom Miloševićem), džungla je kompletna. Dakle aktere imamo, scenario je napisan, Crnu Goru čeka dugometražni dokumentarni film u režiji nezavisnog vrhovnog državnog tužioca. Ovo današnje, mislim tužilaštvo, od ovog materijala može napraviti samo petparačku komediju, koja se već emituje o raznim avalama, zavalama...itd. Ozbiljna režija ovog filma mora da sačeka nadolazeća slobodnija vremena.

Bitna je razlika između nesuglasica i, ponekad, gubitka povjerenja unutar ili između opozicionih partija. Te nesuglasice nastaju kao posljedica različitih viđenja puteva ka zajedničkom cilju, demokratizacije Crne Gore i izgradnje pravne države. Unutar DPS-a, već godinama, vezivno tkivo je goli interes; demokratija i pravna država njima su „deveta rupa na svirali“. Tako obično biva, kada brod počne da tone prvi ga napuštaju miševi. Gotovo sam siguran da, kada se uskoro DPS preseli u opoziciju, nećemo znati šta da radimo od prijavljenih za svjedoke, zaštićene ili obične, koji će tražiti da kaznu za njihove dojučerašnje lidere. Toliko će ih biti da će te male i velike lidere nova vlast morati da štiti od njihovih dojučerašnjih „drugova“-pokajnika. Nažalost, Crna Gora je to najmanje dva puta vidjela u svojoj istoriji.

Na kraju, treba ponuditi i rješenje. Da se lokalni funkcioneri OO DPS založe da Ulcinj, napokon, dobije moderan hotel (bez ugradnje i namještenih i tendera), makar zaposlili sve nezaposlene članove Izvršnog i OO DPS-a. Hotel bi trebalo da ima najmanje deset depandansa, koje bi nazvali po imenima loklanih čelnika DPS-a. Pa, kada već Kolašinci imaju „Lipku“, zašto mi ne bi imali „Ljora“,“Bora“, “Ljuba“, “Nailja“, „Tonija“ (konspiratovno ime) , „Šefkiju“, „Čapru“,... za sva vremena. Naravno, treba izabrati i prvog čovjeka hotela. Dakle, ako na čelu Odbora direktora Budvanske rivijere može biti čovjek koji inspiraciju traži u „dubinama Platonovih pećina“, zašto onda na čelo ovog ulcinjskog ne bi mogao biti jedan ulcinjski filozof, koji je stao na čelo lokalnog „pokreta za nezavisnu Crnu Goru“ u momentu kada je Crnoj Gori bilo „najteže“, a drugovi ga zaboravili.

Čudno je ponašanje prvog čovjeka OO DPS-a; osim jedne nespretne izjave na početku afere slijedi nepodnošljiva tišina. Ukoliko u najskorije vrijeme Ferdinand ne nađe uhljebljenje za lidera ove grupacije, ma ko to bio, pa makar na mjesto “prvog skretara OO DPS-a“, (stolicu neka stave preko puta sadašnjeg sekretara), predviđam da će sudbina Ferdinanda OO DPS-a Ulcinj ići u dva pravca. Ako i dalje bude ćutao i osluškivao centralu šta da radi, iz te centrale mu uskoro može stići „politički svilen gajtan“, a donijeće ga onaj od koga se najmanje nada i koji stoji iza svega. Ulcinjski Ferdinand se ne mora bojati „atentata“ od strane lidera ove frakcije. Razlog - niti je on Ferdinand, niti taj lider u svom genotipu ima i jedan gen Gavrila Principa. A možda i ima, vidjećemo!

Na kraju, dugogodišnji član DPS-a pita Podgoricu i OO DPS-a s pravom: „Gdje su Crnogorci na položajima u Ulcinju“? Da budemo iskreni, do 1997. godine ih je bilo, a kako smo išli prema 2006, a sada prema evropskim integracijama, sve manje. Pitanje je uputio na pravu adresu, samo što to nije crkva u kojoj treba da se mole ulcinjski Crnogorci. A što će „nesretni“ Srbi i Rusi, njih niko i ne pominje.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")