SRDAČNO S KOSOVA

Fudbal umjesto politike

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu, gdje je čak nekoliko Kosovara odigralo dobre utakmice, makar je na kratko bacilo u sjenku naše političke komplikacije
0 komentar(a)
Džerdan Šaćiri, Foto: Reuters
Džerdan Šaćiri, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2014. 08:18h

U posljednjih mjesec dana, od kada su na Kosovu održani parlamentarni izbori, a u Brazilu počelo Svjetsko prvenstvo, čaršija u Prištini svakodnevno priča o samo dvije stvari - politici i fudbalu!

I dok većina sa već tradicionalnim gnušanjem komentariše lokalna rivalstva zbog vlasti, najvažnija sporedna stvar nam donosi vijesti koje se prepričavaju sa mnogo pozitivnog žara i energije, za razliku od negativnog naboja kojim nas redovno pune političke i ekonomske vijesti.

A iz Brazila nam dolaze svakojake vijesti i slike: lijep fudbal za gledanje, dramatični golovi, neočekivani rezultati, usponi i padovi asova, suze tuge i radosti!

* * *

Naravno, mnogi smatraju da i političke vijesti nijesu toliko loše na Kosovu. Na kraju krajeva, imamo dobrih izgleda za promjenu vlasti pošto se opozicija udružila protiv aktuelnog premijera, Hašima Tačija, i njegove Demokratske partije Kosova na vlasti. Naime, uprkos tradiciji, četiri opozicione stranke su se dogovorile o koaliciji, kojom bi, većinom koju imaju u novom parlamentu, Tačija i njegovu partiju poslali u opoziciju posle sedam godina (po mišljenju mnogih lošeg) vladanja. Lideri tih stranaka su se već dogovorili da njihov premijer bude Tačijev stari rival, Ramuš Haradinaj, pa je cijela stvar blokirana Tačijevim pokušaijam da preko Ustavnog suda onemogući opoziciji da ga smijene sa vlasti (Tači i njegovi surogati inistiraju da Ustav nalaže predsjednici da mandate za stvaranje vlasti može dati samo partiji ili koaliciji koja je dobila najviše glasova na izborima, dok njegovi rivali insistiraju da mandate treba dobiti onaj ko ima većinu u parlamentu).

Naravno, Kosovo je parlamentarna demokratija, pa je logično da većina određuje vlast, no političke igre ne slijede uvijek logiku i pravo, te je svašta moguće.

Ali, ako opozicija uspije da obori Tačija, to bi za većinu na Kosovu bio pozitivan pomak u demokratizaciji države i društva. Jer, što je demokratija ako ti godinama, decenijama čak, isti čovjek i ista partija drži vlast?

No, kao što rekoh, kako će se stvari razvijati ostaje još uvijek nejasno - šanse su velike da se ova komplikacija nastavi do septembra, pošto aktuelni vlastodršci, u najboljoj tradiciji Balkana, ne žele da prihvate mogućnost gubljenja vlasti, pa su spremni da idu do kraja sa opstrukcijama. To do kraja znači da guraju državu u pravcu novih izbora. A to što bi novi izbori bili ogroman novi politički, ekonomski i društveni teret za ovako malu i slabu državu kakva je Kosovo, to njih uopšte ne zanima - jer, u pitanju je opstanak na vlasti, što znači da nema cijene koji oni nisu spremni da mi platimo, kako bi sačuvali vlast!

* * *

No, da se malo vratimo lijepim vijestima - fudbalu!

Za Kosovare je Svjetsko prvenstvo bilo još interesantnije zato što smo imali i naše predstavnike u Brazilu - pet članova Švajcarske fudbalske reprezentacije su Albanci (troje rodom sa Kosova, dvoje iz Makedonije), jedan član belgijske reprezentacije je Albanac Kosovar, dok jedan reprezentativac Njemačke Albanac porijeklom iz Makedonije.

Da priča bude još zanimljivija, Albanci su u redovima švajcarske reprezentacije postigli nekoliko golova, dok je najveća albanska fudbalska zvijezda, Xherdan Shaqiri, rodom iz jednog sela blizu Gnjilana, čak postigao i het trik u pobjedi Švajcarske protiv Hondurasa.

Reprezentaciju Švajcarske je poslije eliminisala Messijeva Argentina, ali to nije umanjilo vrijednost njihovog uspjeha, pošto su odigrali veoma dobro i snažno, a na Kosovu su skoro svi navijali za naše “Švajcarce”. Ljudi su se osjećali veoma ponosno što su naši sunarodnici postigli taj visoki nivo u najpopularnijem sportu na svijetu, na najjačem takmičenju na svijetu, u zemlji koja je sinonim za dobar fudbal!

Iako su branili boje drugih država - pošto Kosovo još nema prava da igra na zvaničnim takmičenjima FIFA i UEFA i može igrati samo prijateljske utakmice - ovi mladići se smatraju herojima i na Kosovu.

* * *

Ljeto je, dakle, počelo dobro.

Kosovo se u svjetskim medijima pominjalo u dobrim vijestima; prvo su izbori prošli bez većih problema, onda su Kosovari u Brazilu odigrali nekoliko dobrih utakmica, pa se ime Kosova više moglo pronaći u sportskim rubrikama nego li u onim o lošim vijestima iz svijeta.

Naravno, ostaćemo još dosta vremena prisutni u kriznim vijestima - tenzije na severu Kosova su još prisutne, dok su korupcija, kriminal povezan sa vlašću, te neodgovorna politička elita u porastu pa je za očekivati da ćemo se uskoro vratiti u problematične rubrike svjetske štampe.

Ostaćemo pod uticajem i svega što se dešava u regiji, pa će se loše vijesti svakako odraziti i kod nas, kao što je slučaj posljednjih dana sa dešavanjima u Makedoniji gdje albansko stanovništvo protestuje protiv nekih sudskih odluka, a država interveniše i silom da onemogući proteste.

No, za trenutak, valja stati i prisjetiti se: do prije par godina, naše se ime pominjalo samo vijestima o lošim i brutalnim događajima, izvještajima o krizama i ratovima. Danas nas sve više ima u lijepim vijestima, uspjesima i razonodi.

Možda to još nije dovoljno, ali je dobar početak!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")