Stav

Bubašvabe i kriminal

Kriminalci su uglavnom aktivni noću, a svi znaju i za čuveni izraz "podzemlje" kojim se opisuje najčešće organizovani kriminal. Kao i bubašvabe, kriminalci obično žive i djeluju u grupama (opet asocijacija na organizovani kriminal)
84 pregleda 2 komentar(a)
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
haker, kriminalac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2014. 14:44h

Bubašvabe su jedna od najprilagodljivih vrsta na zemlji. Osjetljive su na svjetlost i uglavnom su aktivne noću. Žive u grupama i najprijatnije okruženje su im mračna i vlažna mjesta. Kanalizacija je idealan ambijent za njih. Za čovjeka su one ozbiljan higijenski problem, njihovo prisustvo zagađuje sve.

Najbolja preventivna mjera protiv bubašvaba je održavanje čistoće. Fascinantno je kako bubašvabe mogu brzo da mijenjaju pravac kretanja. Svako ko je probao da zgazi bubašvabu, zna o čemu pričam.

Zaprepastio sam se kada sam negdje pročitao da su bubašvabe i pacovi rijetke vrste koje nuklearna katastrofa ne bi istrijebila. Možda će se neko pitati u kakvoj su sad vezi bubašvabe sa kriminalom, ali vjerujem da svakog razumnog i jedno i drugo asocira na štetu ili štetočine.

Isto tako, kao i bubašvabe, tako i kriminal (posebno onaj organizovani) ima nevjerovatnu moć prilagođavanja i transformacije zavisno od društvenih uslova. Pravac kretanja kod bubašvaba asocira na "pravac" djelovanja kriminalaca.

Mislim na korupciju. Ona je uvijek usmjerena prema nosiocima vlasti, bez obzira da li se vlast mijenja ili ne. Teško ih je uhvatiti i "zgaziti". Morate biti jako koncentrisani, brzi i posvećeni.

I morate imati volju. Takođe, kriminalci su uglavnom aktivni noću, a svi znaju i za čuveni izraz "podzemlje" kojim se opisuje najčešće organizovani kriminal. Kao i bubašvabe, kriminalci obično žive i djeluju u grupama (opet asocijacija na organizovani kriminal).

Bubašvabe ne može da istrijebi ni nuklearna katastrofa, a isto tako ne postoje država ili društvo koji su u stanju da potpuno suzbiju kriminal. Dakle, kada se borite protiv bubašvaba ili krimi-Bubašvabe i kriminal STAV nala, treba da znate da je i jedno i drugo nemoguće istrijebiti ili suzbiti potpuno. Ipak, civilizovana društva štetočine drže pod kontrolom i ne dozvoljavaju im da prevladaju i higijenski potpuno zagade ambijent.

Najveći neprijatelj bubašvaba je higijena. Čistoća. Ukratko, čisto okruženje koje im smeta i od koga bježe. Isto tako, ništa ne smeta kriminalcima kao čiste, poštene osobe koje se bore protiv kriminala. Čistoća je ono što oni nijesu i što ne podnose. Zato uvijek teže da isprljaju svakoga, kao što bubašvabe šire zarazu i zagađuju okolinu. Cilj je jasan: da svakog probaju uprljati i da predstave kako su svi kao oni - prljavi i štetočine.

Za ostvarenje tog cilja kriminalci angažuju bubašvabe u ljudskom obliku. Kad neko "upali svjetlo" i otkrije takvu bubašvabu, onda se javljaju kriminalci. Izrone iz podzemlja i brane bubašvabe, a napadaju onoga ko je "upalio svjetlo". Istina, onaj za koga se kaže da je na čelu organizovanog kriminala ima dovoljno mozga pa ćuti u mraku, ali se istrči neko od onih koji ga zastupaju. To je ona panika kod bubašvaba kad se upali svijetlo pa ne znaju gdje će.

Na kraju, g-đa Ljiljana Raičević je na fejsbuku pokrenula sjajnu akciju sa nazivom ČISTA KAMPANJA. Ogroman je broj ljudi koji se pridružio akciji. Usuđujem se reći da protiv takve kampanje mogu da budu samo bubašvabe. Njima čistoća smeta. Nama je neophodna čista kampanja da bi dokazali da su bubašvabe i kriminalci u manjini. Borimo se za čisti ambijent, borimo se za ambijent podnošljiv za život!

Sa takvim ambijentom stavićemo do znanja bubašvabama da nijesu dobrodošle. One će tada otići, zajedno sa kriminalcima koje su ih dovele sa ciljem da sve zagade.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")