LOVAC NA ZMAJEVE

15 PM zapovijesti

Vi ste od njih morali da krijete šta ste sve smislili i preduzeli proteklih godina i decenija da onemogućite i obesmislite rad nezavisnih medija
76 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.06.2014. 08:52h

Otvoreno pismo premijeru Đukanoviću

Gospodine premijeru,

Povod obraćanja je Vaša tvrdnja nedavno saopštena u lice našim kolegama iz više evropskih redakcija, kako je u našoj državi zajemčena sloboda govora jer, eto, svaki medij može da objavi ono što želi. Kolege iz EU su mogle pomisliti kako je Crna Gora raj za bavljenje ovom profesijom. Međutim, i sami znate da to nije tačno. Zato visoki zvaničnici evropskih institucija, od UN (La Ru), EK (File), preko EP (Lunaček), do Savjeta Evrope (Gros), kao i relevantne međunarodne organizacije (Reporteri bez granica, Fridom haus...) koje brinu o slobodi govora, novinare i urednike nezavisnih medija u Crnoj Gori nazivaju - herojima. To je sramota za ovu državu i Vas kao njenog premijera. Ono što Vi možda ne razumijete, a što naše kolege iz EU itekako dobro znaju: demokratičnost jednog političara i jedne vlade i njihov odnos prema slobodi govora ne mjeri se činjenicom da li postoje ili ne mediji koji kritički pišu o vlasti?! I kojima nije zabranjeno da objave tu kritiku. To o čemu Vi pričate karakteriše diktature, ove moderne, tranzicione poput Vaše.

Na drugoj strani, zemlja sa istinskom slobodom govora se prepoznaje po vladi i premijeru koji kreiraju ambijent za kvalitetan i profesionalan rad medija, koji podržavaju istraživačko novinarstvo i promovišu odgovornost ministara i nosilaca vlasti čije se protivzakonito ponašanje pokaže u medijima.

Umjesto da se pred kolegama iz EU pohvalite mjerama koje Vlada čini da omogući i pospješi slobodu govora, Vi ste od njih morali da krijete šta ste sve smislili i preduzeli proteklih godina i decenija da onemogućite i obesmislite rad nezavisnih medija. Evo spiska tih Vladinih mjera:

1. promovisanje govora mržnje i stvaranje atmosfere linča prema osnivačima, urednicima i novinarima nezavisnih medija, čime se ne samo ugrožava njihov slobodan rad, već i njihova bezbjednost.

2. Zataškavanje i obešmisljavanje istraga fizičkih nasrtaja na živote urednika i novinara i njihovu imovinu, zbog čega niti jedan od 20-ak takvih slučajeva nije rasvijetljen.

3. Podsticanje utuživanja i sudskog kažnjavanja nezavisnih medija i novinara bez iole ozbiljnijih dokaza i suprotno svim EU standardima.

4. Oglašavanje vladinih aktivnosti samo ili dominantno u režimskim medijima suprotno njihovoj marginalnoj tržišnoj poziciji i uticaju.

5. Pritisak na javna preduzeća i privatne kompanije da se ne oglašavaju u nezavisnim medijima ili značajno smanje svoje budžete, kako bi finanisjki ugrozili opstanak tih medija.

6. Zloupotreba tužilaštva i policije u blamiranju čelnih ljudi nezavisnih medija koje bez ikakvih dokaza procesuiraju ili istražuju sve sa ciljem da se promijeni njihova uređivačka politika.

7. Ismijavanje regulatornih pravila i zakona vezanih za funkcionisanje elektornskih medija, što prozrokuje haos i nelojalnu konkurenciju na tržištu s namjerom da se onemogući rad jedne i jedine nezavisne televizije Vijesti.

8. Višegodišnje opstruiranje izdavanja licence za nacionalnu frekvenciju TV Vijesti, čime joj je nanesena višemilionska šteta sa ciljem da se oneosposobi za normalan rad i funkcionisanje.

9. Ohrabrivanje nadležnih institucija, od tužilaštva do regulatornih agencija, da prećutkuju zakonom zabranjeni govor mržnje prema osnivačima, urednicima i novinarima nezavisnih medija, čime se krši Ustav i brojni zakoni ove zemlje.

10. Protivzakonito korišćenje tajne policije i tajnog nadzora za praćenje, prisluškivanje, zastrašivanje osnivača, urednika i novinara nezavisnih medija.

11. Ismijavanje zahtjeva EU i međunarodnih medijskih organizacija da se u CG formira kredibilno NST (novinarsko samoregulatorno tijelo) tako što ste politički i finansijski podržali grupu vladinih propagandista da formiraju nakazu od NST koja umjesto za regulisanje služi za batinanje nezavisnih medija i slobodne javnosti.

12. Dvanestogodišnje protivzakonito i ilegalno pomaganje sramotne Pobjede sa preko 25 miliona eura novca svih građana CG da bi se spasla bankrota i koristila za Vaše privatne obračune i Vaše privatne interese.

13. Uz Pobjedu, budžetskom finansiranju su dodate i Šinavatrine Dnevne novine, koje su takođe bankrotirale nakon prvih pola godina izlaženja da bi onda Vladinim ustupcima Vašem partneru Taksinu oko investicije na Svetom Stefanu, omogućilo milionsko upumpavanje novaca iz partnerskih crnih fondova, umjesto da taj novac završi na račun Budvanske rivijere, tj države. Takvim “olakšicama” ste i to nedonošče održali u životu omogućavajući mu damping cijene lista, oglasnog prostora a sada i štampe. Sve to je propraćeno, kao i u slučaju Pobjede, udruženom akcijom Vaše Vlade prema državnim i privatnim tvrtkama da svoje budžete, mimo bilo lakve tržišne logike, usmjere Šinavatri, to jest Vama.

14. Održavanje u životu bez ikakvog njihovog tržišnog uporišta niza portala, TV i radio stanica koji služe kao Vladin propagandni servis.

15. Potpuna kontrola nad RTCG, koja umjesto da bude Javni servis građana neodoljivo podsjeća na najbolje izdanje Miloševićeve Bastilje.

Gospodine premijeru, mogao bih još da ređam ali mi je neprijatno. Sramota me je što imam premijera i Vladu koji na ovako brutalan i sistematski način pokušavaju duže od decenije da ućutkaju i unište medije nad kojima ne mogu da uspostave kontrolu. Zato Vam je, ako držite do svog ili do državnog dostojanstva, moralo biti neprijatno kada su Vas zapadni novinari pitali za napade na slobodne novine, verbalne i fizičke, za neistražena ubistva, neometan govor mržnje, nelojalnu konkurenciju. Umjesto što ste ih zamajavali slatkorječivim bajkama o slobodi govora, trebalo je iskreno da im priznate da Vas je višedecenijska vlast zavela, moć opčinila i da je rezultat toga neslavno 116. mjesto CG na listi medijskih sloboda Reportera bez granica.

Ipak, sve slobodne novinare i medije u CG hrabri Vaša izjava data našim uvaženim kolegama, da vam je politike preko glave i da se skoro planirate povući. Oni znaju da se nakon Vašeg povlačenja, ali stvarnog a ne kozmetičkog kojim ste se pokušali pravdati EU novinarima, stvaraju elementarni uslovi za slobodu govora i rad novninara i medija bez terora, prijetnji i diskriminacije.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")