EVROPA KOD KUĆE I VANI

Pohod desničarske rulje

Njemačka istorija nas uči koliko daleko desničarska rulja može stići kad se stopi sa frustracijom u društvu
0 komentar(a)
Keln, protest desničara, Foto: Reuters
Keln, protest desničara, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 07:59h

Mnogi novinari su u ponedjeljak uveče prekinuli izvještavanje sa ulica Kemnica. Stanje je bilo nepregledno, isuviše opasno. Po gradu su divljale grupe radikalnih desničara. Jednom reporteru je polomljen nos, neki tip pred TV kamerama pokazivao je nacistički pozdrav i napadao novinare.

Stotine neonacista, huligana i nasilnih lokalaca dale su se u pustolovno pražnjenje svoje agresije. Policija je bila preopterećena, nije bilo dovoljno žandarma. To je bio crn dan za otvoreno društvo.

Kako je moglo da dođe dotle? Odgovor je zapanjujuć i porazan: u Njemačkoj, zemlji Hitlerovih zločina, desničarsko nasilje i prijetnje organizovanih desničarskih ekstremista do danas se pogrešno procjenjuju, ublažavaju ili čak prihvataju. Eskalacija u Kemnicu je novi dokaz. Jer ona nije bila spontana.

Godinama se neonacisti u Kemnicu okupljaju oko lokalnog fudbalskog kluba. Naziv „NS Boys“ govori sve što treba znati o njima. U nekim kvartovima desničarske grupe pokušavaju da zavladaju ulicama. Rutinski promovišu svoju potkulturu, umrežuju se širom Njemačke i razmjenjuju iskustva. Grupe su male, ali utrenirane i efikasne. Zato su za samo nekoliko sati u ponedjeljak uspjele da okupe masu na ulicama.

Policija je znala za tu mobilizaciju, znala je i za strukture koje iza nje stoje. Pa opet nije poslala jače snage da se pobrinu za bezbjednost i red. Politika i bezbjednosne službe ne shvataju prijetnju dovoljno ozbiljno. Zašto? Jer većina policajaca i političara nisu sami na nišanu desničarskih ekstremista. Naprosto im nedostaje empatija za žrtve.

Mora se prekinuti sa opasnom zabludom. Mržnja ljudi sa ulica Kemnica nije usmjerena protiv izbjegličke politike Angele Merkel. Usmjerena je protiv demokratije u Njemačkoj. Jer ova rulja huškača odbacuje maltene svaki paragraf njemačkog Ustava: ljudsko dostojanstvo, jednakost građana, zabranu diskriminacije na osnovu religije, porijekla ili pola.

Novi desničari decenijama se bore protiv onih koji drugačije misle, imaju drugačiju boju kože i, posljednjih godina, posebno protiv muslimana. Sami se svrstavaju u tradiciju Adolfa Hitlera, nacistički salutiraju, slave zločine Vermahta i na svakom koraku se bore protiv svakoga ko se usprotivi.

Žele da prenesu teror na ulice.

Velika opasnost je što se posljednjih godina desničarski marševi, kao sada u Kemnicu, miješaju sa protestima razočaranih i zapostavljenih građana. Oni nisu većinski pristalice nacionalsocijalizma. Ali su opasno blizu rasističkom i antidemokratskom svjetonazoru. To je alarmantno.

Jer njemačka istorija nas uči koliko daleko može stići organizovana rulja ako uspije da se stopi sa frustracijom i bijesom u društvu. Njemačka politika bi trebalo da bude na oprezu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")