stav

Podržan je Ombudsmanov nerad

Naučio sam da je istina, u našoj političkoj kulturi, nevažna u odnosu na to ko je saopštava. Neću se pomiriti s tim da mi je bilo kakva falinka to što sam gej. Kazao sam činjenice i iza njih stojim
61 pregleda 1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2014. 10:32h

Nedavno sam prisustvovao sjednici parlamentarnog Odbora za ljudska prava i slobode na kojoj je podržan godišnji izvještaj o radu zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

U potpunosti uvažavam i poštujem politički legitimitet i autonomiju svakog poslanika i političke partije zastupljene u tom Odboru. Prema svima njima, lično i zbog LGBT zajednice, gajim svako poštovanje, bez obzira na njihov stav prema LGBT pravima. Žao mi je što nisu uvažili iznijete argumente, jer je taj izvještaj dobio na objektivnosti. Iznio sam sve same činjenice i one su, bez obzira na konačan stav poslanika, neupitne.

Na samoj sjednici zaštitnik nije govorio potpuno istinito i kvalifikovao je rad jedne NVO. Nikada neću kvalifikovati njegov rad. Neću ni nipodaštavati postojanje institucije zaštitnika do koje mi je životno stalo, više nego našim poslanicima.

Sve da je moj rad nikakav i loš, sve da smo svi mi u LGBT Forumu Progres, nepismene budale, suština naših prigovora, za koje postoje dokazi, jeste zašto je izvještaj ombudsmana prikrio niz činjenica i zašto mu nedostaje očekivani kvalitet i objektivnost.

Između ostalog, protiv zamjenice zaštitnika uredno je podnijeta pritužba. Tim povodom, ombudsman je, odmah po podnošenju, izdao i javno saopštenje. Do danas ništa nije preduzeo. Za mene je, kao društvenog aktivistu, strašno opasno i zabrinjavajuće da kompletan taj slučaj, uz mnoge druge stvari, bude prikriven i da nedostaje u godišnjem izvještaju. Uz ovo, nesporna je i činjenica da zaštitnik, u stvarnom, svakodnevnom, radu, ne poštuje tekovine Evropskog suda za ljudska prava. I to sam, na sjednici, argumentovao.

Žao mi je što su poslanici sve ignorisali. Naučio sam da je istina, u našoj političkoj kulturi, nevažna u odnosu na to ko je saopštava. Neću se pomiriti s tim da mi je bilo kakva falinka to što sam gej. Kazao sam činjenice i iza njih stojim. Ignorisanje nije demantovanje.

Nisam tražio da poslanici glasaju za ili protiv tog izvjestaja. Već da doprinesu, a mogli i bili su to dužni, da on bude istinit i kompletiran činjenicama. Između ostalog, nezavisno od LGBT, da su moje primjedbe uvažene javnosti bi napokon bilo objašnjeno zašto se, slovima, DESET godina ne postupa po preporukama iz svih dosadašnjih godišnjih izvještaja ombudsmana. Neće niko u ovoj zemlji da prizna da se radi o nedostatku institucionalnog i personalnog autoriteta, obojice dosadašnjih zaštitnika (Crnovršanin, Baković) i samim tim i o nemogućnosti da se te preporuke i sprovedu.

Nemam puno političkog iskustva, ali uvažavajući one koji odlučuju ne mogu da razumijem razlog na osnovu kojeg podržavaju nešto čemu su i sami našli mnogo zamjerki. Koji su to viši interesi da poslanici usvoje falsifikat od izvještaja u kojem se PRIKRIVA diskriminacija. To me užasno plaši i zabrinjava što smo ušli u fazu sveopšte manipulacija.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")