Lovac na zmajeve

Izvinjenje ministarki (Pusić)

Nije lako gospođi Ministarki. A tek kako je meni. Sada se stvarno stidim što sam baš na portalu Vijesti pročitao njen kotorski "trenutak istine". Dok su svi ostali portali patriotski mučali
71 pregleda 22 komentar(a)
Željko Ivanović kolumna Pusić (novina), Foto: Rookiemag.com
Željko Ivanović kolumna Pusić (novina), Foto: Rookiemag.com
Ažurirano: 04.06.2014. 08:49h

Nije samo Vesna Pusić u problemu. Nije ona jedina ministarka neke od NATO zemalja kojoj je teško da obrazloži poziv crnogorskoj Vladi za članstvo. Zato Pusić nije jedina koja po pitanju naših reformi jedno priča, a drugo misli. I nije samo ona ta koja drži pik iza leđa (ili ispod stola) dok hvali našu Vladu i njene zasluge za poziv u septembru. Da ne urekne samit u Velsu.

Nije Vesna Pusić isto što i Toma Nikolić pa da zažmuri na oba oka u glavi. Ministarka to radi samo na jedno. Zato je Pusić jedno pričala u Budvi, a drugo u Kotoru. Razumljivo je i to što je šefica hrvatske diplomacije našla za shodno da podrži Ministarku iz Budve, a iskritikuje Vesnu iz Kotora. Drugarski. Bojim se, otud, da je bila štreber u školi. Jer da nije, uradila bi obrnuto - osjećala bi nelagodu zbog "odlikašice" iz Budve koja napamet bifla naučeno gradivo, a dičila bi se "malom" iz Kotora koja ne uzmiče ni pred najvećim autoritetima, već im sipa istinu u lice!

Nije lako gospođi Ministarki. Treba li Crnoj Gori članstvo u NATO-u? Treba! Da li crnogorska vlada koja tragikomično vodi taj proces zaslužuje poziv? Ne, naravno. Stvar se zato svodi na izbor manjeg zla. Bolje Crna Gora u NATO-u i sa korumpiranom i kriminalizovanom vladom, nego van Alijanse. Jer i u tom slučaju ostaje joj ista vlast! Zato Ministarka i govori kako smo spremni za članstvo, iako zna da ne ispunjavamo niti jedan od uslova iz domena demokratskih standarda i vladavne prava.

Nije lako Ministarki, zato je onako odušila u Kotoru. Dozlogrdilo joj da obmanjuje i sebe i širu javnost bajkama o ispunjenim kriterijumima za članstvo. Dala je merak duši i sasula u lice drugu Milu samo dio onog što je tišti. Ubijeni urednik, prebijeni novinari, istrage koje tapkaju u mjestu. Falilo je samo da uz Duška Jovanovića pomene i hrvatskog izdavača Ivu Pukanića. Zar nisu, gospođa Ministarka, oni pali od istog metka?!

Nije lako Vesni Pusić. Ali nije ni nama. I mi moramo da obmanjujemo sebe i druge kako Crna Gora zaslužuje članstvo u NATO-u iako znamo da nije tako. Kao i Ministarka. Ali, Vesna Pusić ne saosjeća sa nama kao mi sa njom. Mi je hvalimo čak i kada joj se omakne da kaže istinu, iako bismo i mi voljeli da je prećutala tu našu sramotu. Da ne zaslužujemo poziv. Jer šta ako nas u Velsu i ne pomenu?! A kamoli pozovu! Toliko hvaljena Vlada i njen premijer bi napravili od Crne Gore Dominikanu. Iz doba Truhilja i sestara Mirabal. Vesna je intelektualka i zna o čemu pričam. Zato je u Budvi kao i mi vapila za članstvom. Nećemo o onom u Kotoru, to ionako treba što prije zaboraviti.

Nije lako gospođi Ministarki. A tek kako je meni. Sada se stvarno stidim što sam baš na portalu Vijesti pročitao njen kotorski "trenutak istine". Dok su svi ostali portali mučali. Patriotski, naravno. Pitam se zaista, kako urednici Vijesti nijesu bili na nivou domoljubnog zadatka. Zar i oni, poput Bebine mašinerije, nijesu mogli prepoznati istorijski značaj Ministarkinog iskliznuća. Iz NATO tračnica. I zar nijesu onda mogli prećutati ovaj ispad, svjesni da je i jedna Ministarka čovjek. I da ima pravo na ljudsku grešku.

Zato se na kraju duboko ispričavam Ministarki. Nije ona nego Vesna Pusić ukazala na našu sramotu oko neistraženih ubistava i napada, ali i oko neprocesuiranih zločina. Otuda je Ministarkin demanti našeg portala sasvim bio na mjestu. Uživao sam dok sam ga čitao, skoro kao koleginica Pobjeda Šofranac-Lajović. Izvinjavam se takođe Vesni Pusić za paljenje i poharu Konavala i Dubrovnika. To jeste organizirao Đukanović, ali mi koji smo ga pokušavali odvratiti od tog zločina, treba da se izvinimo. Eto, patriotski ispunjavam jedan od uslova za NATO koji u Kotoru pomenu Ministarka - procesuiranje zločina.

Izvinjavam se Ministarki zato što u Crna Gora posljednjih 7 godina EU i NATO integracija bilježi sjajan rast napada na novinare i urednike nezavisnih medija. O tome ih sigurno redovito izvještava hrvatska veleposlanica u Podgorici, učesnica i promoterka briljantne Bebine konferencije "Riječ, slika, neprijatelj".

Izvinjavam se Ministarki Pusić i zato što me je sramota da živim u zemlji gdje se vlast, za koju njena veleposlanica tako neumorno agituje, nije promijenila 25 godina. Ja bih se rado mijenjao sa Ministarkom, pa da se patim u haosu hrvatske demokracije gdje se vlada mijenja svake četiri godine, a ponekad i brže. I gdje je domoljubni premijer u zatvoru, a ne, kao ovdje, na slobodi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")