Stav

Kad zastave ne vijore

Sve metropole država svečano su ukrašene povodom dana državnih praznika
3 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2014. 09:19h

Glavni grad Crne Gore, Podgorica, dočekao je bez svečanog ruha i u depresivnoj atmosferi državni praznik - 21. maj, Dan nezavisnosti, što slovi među najvećim datumima slavne crnogorske povjesnice.

Zazorno, bez srca i strasti, bez znakova radosti, osvanulo je ovo majsko jutro u Glavnom gradu crnogorske države bez ikakvih obilježja poštovanja dostojanstva i ingenijuma, agona, pregnuća i slobodarskog duha u vremenu nepresječnog milenijuma.

Nigđe crnogorskih zastava (osim službenih na državnim nadleštvima) makar na ulaznim i izlaznim koridorima kružnih tokova raskršća, trgovima i glavnim bulevarima. Po čemu se to onda ovaj datum u Glavnom gradu, u njegovoj simboličnoj ekspresiji, razlikuje od drugih, a riječ je o velikom istorijskom danu koji je odbio da naliči na druge? Samo na par balkona nekoliko stanova i nekoliko kompanija i preduzetničkih radnji istaknute su crnogorske zastave.

Na velikim kompanijama stranog kapitala - banke i osiguravajuće kuće, koje stiču veliki profit, nigđe simbola crnogorske državnosti. Ko se to boji slave velikog istorijskog datuma u kome bi se zavijorile zastave narodne slave?

Ovo nije iznenađenje, jer se ova slika ponavlja svakog 21. maja i 13. jula (Dan državnosti) od 2006. godine. Sve metropole država svečano su ukrašene povodom dana državnih praznika, a ne samo novogodišnjih. Uostalom, Podgorica je izgubila sve bitke za crnogorsku nezavisnost, pa i na sam dan referenduma (21.05.2006.) kada je glasala ispod visine zadate ljestvice njene slobode.

Ovaj grad ne zaslužuje, s obzirom na tragične istorijske događaje (1918. i 1989.) koji su značili negaciju crnogorske samobitnosti, atribuciju glavnog grada Crne Gore, koju u nekoj budućoj ustavnoj reviziji treba povjeriti slavnom ognjištu slobode na Cetinju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")