Stav

Zbogom barabi

Žirinovski će ostati upamćen i po izjavi da je „pravom muškarcu dovoljno da bude malo ljepši od majmuna da bi osvojio ženu“
99 pregleda 5 komentar(a)
Vladimir Žirinovski, Foto: Shutterstock
Vladimir Žirinovski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2014. 08:56h

Te 1994. sam bio na drugoj godini studija, kada je Vladimir Žirinovski posjetio moju zemlju. Kao gost „srpskih zemalja“ bio je primjen i od Svetozara Marovića, koji tada nije ni slutio da će pisati „Zašto ćutim“. Bila je peta godina od njihovog dolaska na vlast i još jedan u nizu razloga koji me je tjerao da se stidim.

Rat, pljačka, barikade Anti Markoviću, Dubrovnik, Bukovica, deportacija Bošnjaka u sigurnu smrt…. doček Žirinovskom na Podgoričkom trgu pred više hiljada egzaltiranih ljudi spremnih za ujedinjenje svekolikog pravoslavlja, bez i jedne note vjere i hrišćanstva. Poziv na krstaški rat na pragu XXI vijeka. Žirinovski će ostati upamćen i po izjavi da je „pravom muškarcu dovoljno da bude malo ljepši od majmuna da bi osvojio ženu“. Osvojio? To osvajanje je ovih dana demonstrirao gurajući potčinjenog da siluje novinarku.

Te 1994. godine je takva osoba posjetila Crnu Goru i održala govor pred više hiljada onih koji su ga frenetično pozdravljali gledajući u njemu „spasenje“. Tada je ponovio stav da će njegova partija ubrzo zatražiti ukidanje sankcija prema Jugoslaviji, a što se tiče mogućnosti bombardovanja položaja bosanskih Srba on je ocijenio nerealnom.

U slučaju da dođe do toga Rusi će podržati Srbe, detaljno navodeći arsenal savremenog ruskog naoružanja koji bi mogao biti stavljen na raspolaganje Karadžiću. Karadžiću koji je dobio nagradu Risto Ratković od Crne Gore. Karadžiću koji je dao orden Momiru Bulatoviću dok je bio u savezu sa Milom Đukanovićem.

Žirinovski je, prema tadašnjem saopštenju DPS-a, visoko ocijenio programska opredjeljenja i doprinos DPS-a rješavanju krize na prostorima bivše Jugoslavije, rekavši da je politika njegove stranke “politika podrške slovenstvu”. Na mitingu u Podgorici, Žirinovski je istakao da bi eventualno bombardovanje Srba u Bosni značilo objavu rata Rusiji, a za poratno vrijeme je obećao da će “Rusi dati Srbima sve sto im bude trebalo”. Uz to, Žirinovski je naglasio značaj “velike istorijske misije u očuvanju pravoslavnog slovenstva”, dodajući da “Rusi i Srbi imaju dva protivnika - katolicizam i muslimanstvo”.

Opet mi je, ove 2014. baš Vladimir Žirinovski potvrdio da sada jesam i da sam sve ove godine bio na pravoj strani. Uz Antu Markovića, uz LSCG…. uz Pozitivnu Crnu Goru. Opet me je podsjetio na prve izbore od prije nekih skoro pa 2.000 godina, kada je Pontije Pilat na izbor okupljenom narodu dao da biraju između Barabe i Isusa. Kraj priče je poznat. Ali distanca od skoro 2,000 godina nije donijela napredak u izboru pravih ljudi. Prototip Barabe se nekako uvijek dobro kotira i njegovo biračko tijelo je čvrsto i uredno izlazi na izbore. Ovi drugi su skloniji apatiji i preziru izbore. Radije ostaju kod kuće misleći da izbori nijesu vrijedni njih, nesvjesno podržavajući prototip Barabe.

Apatija i sitničarenje ne mogu dati rezultat. Na žalost za opšte dobro društva, rezultat uvijek daje sigurna vojska glasača, koja uvijek stoji iza prototipa biblijskog Barabe. Oni nemaju dilemu. Ucjene, plaćanja, obećanja….vidjeli smo u aferi Snimak. U procentima 25 % ukupnog broja birača donosi apsolutnu vlast.

A Podgorica ima šansu da prelomi i da ne izabere ni Mugošu, ni Keruma, ni Bandića, tj. već pomenuti prototip. Podgorica ima šansu da izabre za gradonačelnika Podgorice nekog poput Iva Josipovića u Hrvatskoj. Građanski hrabrog. Obrazovanog. Poštovanog.

Izađimo iz apatije - pokažimo koliko nas ima.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")