NEKO DRUGI

Portret s Canetom

Subotićeva platforma budućnosti Crne Gore u državnom listu, iskazana jezikom mafije je najblistaviji portret učinka ove vlasti i njene intelektualne posluge
64 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 08:12h

Kako su Đukanović i suverenisti (ja među njima) krvarili kada su Milošević i Bulatović (Momir) sveli Crnu Goru na 27 izbornu jedinicu. Samo par godina nakon referenduma, sve je dozivjelo ironičnu inverziju. Najednom, omiljeni Slobin opozicionar Vučić je brat i pokrovitelj, a glavni grad nije nam ni Beograd, već Ub. Odatle nam dolazi krojač Cane, koji na dvije pune strane Vladinog lista (izdavači DPS-SDP) iznosi platformu državne nam politike. Lepi Cane, strateg i vizionar. Niko iz DPS–a da zucne. A i kako kada je Šef razglasio da mu je Subotić glavni partner i najintimniji prijatelj. Sad, pitanje je ko je u tu kome gazda i ko kome uzima mjeru. Ako su Đukanovićeve pare kod Caneta, ako su njegove tajne i Canetove tajne, ako ih vežu i životi pali u borbi za osvajanje duvanskog tržišta - onda je logičnije zaključiti da je papučar u toj vezi Milo. Britva. Otud i Subotićeva platforma budućnosti Crne Gore u državnom listu, iskazana jezikom mafije. To je slika pada ovog društva i najblistaviji portret učinka ove vlasti i njene intelektualne posluge koju je premijer prije desetak dana, navrat- nanos okupio u svom kabinetu. Mogla bi da se zove “Portret sa Canetom” i u njoj bi iza duvanskog bosa stajali Milo, Roćen, Radmila, Beba, Nemanja iz Ulcinja, Mijo Bokser, Draško iz Mletaka, stari Radonjić, mladi Andrijašević i ostala mnogobrojna rodbina. Crvene se bilbordovi i siti lajtovi po Podgorici, sa njihovim sloganom - Samo naprijed! Sa Canetom i pomenutima. Bijela slova i crvena boja, naravno crvena od boje naše zastave i krvi crnih Crnogoraca koji vjekovima braniše slobodu. Očekuje nas, dakle, još jedna zaglušujuća patriotska buka kojom će se pokušati sakriti Cane, Beba, Mugi, šverc, nasilje, krađa, korupcija, devastacija, i sve ono sto je krasilo Podgoricu pod višedecenijskom vlašću DPS-a .

Još jedan indikator ukazuje na novi pokušaj DPS koalicije da, kako bi rekao Samjuel Dzonson, utočište nađu u patriotizmu. Narodna stranka je bačena u kontejner. Samo prije mjesec, nosilac srpskog pasoša prvog reda i pašenog mu iz Prve banke, bili su vjesnici preporoda i pomirenja. Živa istina, vruća stolica, centar, Dnevne novine, Magloid, - Peco tumači kako je Srbin najveći od svih a Milo mudar državnik i vojskovođa. Snaga instant lidera utemeljenih na deviznoj podlozi pokazala se najbolje u Beranama, što je DPS-u bilo dovoljno da vrate narodnjake odakle su ih i izvukli. Treba ponovo crnogorčiti a sa Pecom to izgleda tragikomično. Valjda je i to jedan od uslova SDP- a za koaliciju sa DPS-om nakon izbora: bez Mugoše i bez Peca. Cane ostaje, kako i Ranko kaže, federalni premijer a Milo vođa i drzavnik. Zato se valjda nosilac liste SDP- Pozitivna Dragan Bogojevic više bavi opozicijom nego DPS –om. Jer, ako DPS nastavi da se mijenja ovom brzinom za tri nedjelje to će biti nova partija. Po EU i Nato standardima. I eto koalicije. Sa opozicijom ide teže. Podržali su istog kandidata za VDT kao i SDP-Pozitivna. Glasali za isti zakon o zaštiti interesa države u aluminijskoj industriji kao SDP -Pozitivna. Glasali su i za političku osudu izbornih krađa i kupovine glasova. Kao Pozitivna. SDP nije imao petllju da prelomi. Ne dižu revoluciju zbog Nato integracija, kao što ih DPS fingira .. Ali sve to nije dovoljno. DPS se očito mnogo brže mijenja i zato je i bliži Koletu i njegovoj listi nakon izbora.Slično uzvraćaju i lideri DF, najbolji tviteraš Medo i FB aktivista Goran. Ni njih ne brine Cane, još manje Migo, a Mugošu već zaboravili. Preče im je da se pozabave SDP–om i Pozitivnom, nego DPS–om i satelitima. Dudićevim liberalima iz Kotora i Milovim Bošnjacima iz Rozaja. Rahmetli Sejdo Bajramovic je bio gromada za ove perjanice.Ispade da je Bečić najprijatnije iznenađenje. Pragmatičan, jasan, opoziciono nastrojen, duhovit i inovativan. Da mu nije balasta poslanika Damjana i neupućenog lidera Milića, mogao bi da pokupi dosta glasova sa svih strana. Ima jos jedan limit -teško da će Bečić dominantno odlučivati o putu SNP–a nakon izbora. A Damjanoviću se ne može vjerovati.

Zasad sve ide kako DPS priželjkuje. Zato Cane može na miru da državnicki odgovara na brojna pitanja urednice DPS-SDP novine, koja je kao firma lani naparavila preko 2 miliona eura minusa koje su , kao i deset ranijih godina, pokrili poreski obveznici. Pa neka nšsto kaže ambasador Drobnič o slobodnom tržištu i nezakonitoj državnoj pomoci. Ako smije. Od Caneta. I od Časlava.

(Monitor)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")