stav

Razobličavanje jedne zablude

SVAKO ko zna tehnologiju odvijanja glasanja na samom glasačkom mjestu, zna da se radi o elementarnom neznanju, o NEOSNOVANOM STRAHU i već ukorijenjenoj ZABLUDI!
55 pregleda 0 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.04.2014. 11:56h

Da li pravite razliku između UVIDA u činjenicu DA STE GLASALI, i UVIDA u činjenicu, ZA KOGA STE GLASALI?

Da li vidite RAZLIKU između ta DVA uvida?

RAZJASNIMO!

Podatak o našem prisustvu i glasanju, evidentiran je u biračkom spisku i na osnovu njega se sačinjavaju periodični izvještaji o broju i procentu izlaznosti birača u određenom trenutku na dan izbora.

PODATAK JE JAVAN i tu nema ništa sporno!

Ali za koga ste VI LIČNO glasali, JEDINO VI LIČNO ZNATE!

Opšta je pojava u glasačkom tijelu POISTOVJEĆIVANJE kada su upitanju ova DVA potpuno RAZLIČITA uvida?!

Ovo POISTOVJEĆIVANJE se može pokazati kao PRESUDNO na ishod samih izbornih rezultata!

ZAŠTO?

ZATO što vas može opredijeliti da glasate po volji ONOG, koji može ,,ZNATI” kome ste dali svoj glas, a ne po svom SLOBODNOM nahođenju!

Tako vaš STRAH, da vi ili članovi vaše porodice ne izgubite radno mjesto i benefite koje ste stekli PREDSTAVLJA RAZLOG da po inerciji glasate iste, štiteći tako svoje ranije dobijene ili makar očekivane benefite.

To što “partijski aktivisti” sa izbornog mjesta, na osnovu uvida u birački spisak na sami dan glasanja, konstantno pozivaju svoje “SIGURNE GLASOVE” da ih OPOMENU da obave svoju “dužnost”, POZIVANI doživljavaju i POISTOVJEĆUJU sa njihovom moći DIREKTNOG UVIDA u njihovo pojedinačno opredjeljenje na samom biračkom mjestu?!

SVAKO ko zna tehnologiju odvijanja glasanja na samom glasačkom mjestu, zna da se radi o elementarnom neznanju, o NEOSNOVANOM STRAHU i već ukorijenjenoj ZABLUDI!

Tako ZABLUDA, inače psihološki problem jednog društva, postaje zapravo TAČKA OSLONCA jednog režima za vršenje vlasti u dugom kontinuitetu.

Navešćemo najilustrovaniji primjer i NEDVOSMISLENU POTVRDU korišćenja i funkcionisanja ZABLUDA na primjeru isplaćivanja glasača na posljednjim izborima u BERANAMA i sve mogućnosti manipulacije na osnovu nje!

Partijski “BLAGAJNIK”, sem što je dijelio novac licima koja su potpisivala prijem novca, izmanipulisao je i svoju PARTIJU , tako što je potpisivao i “ISPLATE” koje se nijesu desile i novac od istih jednostavno, STAVIO U SVOJ DŽEP!!!

Ta mogućnost ukazuje i na mogućnost da ČAK i osobe koje su STVARNO PRIMILE NOVAC i potpisale obavezu, NIJESU MORALE GLASATI za partiju od koje su isplaćeni, jer ista NEMA NAČINA da sazna njihovo opredjeljenje na samom biračkom mjestu, već su samo morali IZAĆI na glasanje kako bi bili EVIDENTIRANI u glasačkom spisku!

Jedino što “BLAGAJNIK” NIJE “PREDVIDIO” je, da će iznenadni “UPAD” opozicionih aktivista otkriti ovu farsu!

Nas u ovoj čitavoj priči treba da interesuje jedino UPUĆENOST o NEpostojanju NAČINA o UVIDU u POJEDINAČNOM IZJAŠNJENJU GLASAČA, i to da je na toj ZABLUDI i sam izgradio svoju manipulaciju!

UPRAVO TO POKUŠAVAMO I DA DOKAŽEMO OVIM TEKSTOM!

Došli smo i do glavnog pitanja.

Da li bi glasači relaksirani ZABLUDE, glasali vođeni ranijim motivima? SIGURNO NE!

RAZOBLIČAVANJE ZABLUDE bi zbog svojih zabrinjavajućih razmjera trebalo da bude jedna od najznačajnijih obaveza, makar zbog toga da nam, barem ZABLUDA, ne bude vodilja u našim opredjeljenjima!

Ne vidim da u njenom razobličavanju i buđenju svijesti, ima bilo čega što je u suprotnosti sa evropskim standardima, kriterijumima građanskog društva ili demokratijom?

Ako bi ovaj problem lišili primjesa političkih interesa, i prije svega istakli kulturološku i sociološku komponentu kao inicijativu prije svega mladih ljudi, ubijeđen sam da bi za pokretanje nekog vida kampanje sluha imale i evropske institucije u Crnoj Gori, makar kao vid preventive za neke mogućnosti slične AFERI SNIMAK!

Primjeri konkretnog djelovanja

NOVI CILJ I NOVI NAČIN:

Jedan o načina u kampanji su “INTERVJUI” uzeti od NAJVIŠIH DRŽAVNIH POLITIČARA, a posebno od aktera afere “SNIMAK“, sa direktnim pitanjem: “Da li u cilju RAZUVJERAVANJA biračkog tijela možete IZNIJETI SVOJU TVRNJU da NE postoji način UVIDA u pojedinačno opredjeljenje glasača, nakon zaokruživanja i ubacivanja presavijenog izbornog lisića u biračku kutiju?”

NE ZNAM KOJI BI ODGOVOR BIO NEPOVOLJNIJI PO INTERVIJUISANOG!!!

TAKO BI SE PRVI PUT PRED JAVNOŠĆU I PRED OČIMA VLASTI, ODIGRAVAO PROCES NA KOJI ONI VIŠE NE MOGU I NE SMIJU UTICATI!

Jedan od načina su DRUŠTVENE MREŽE i uloga OMLADINE u njima.

poseban akcenat, ipak, stavljam na tv spotove u kojim bi parodijom, na lepršav, duhovit način, mogli ukazati na svoju sputavajuću ZABLUDU, kojom je režimu pridodavana NADPRIRODNA MOĆ.

SPOTOVI bi mogli imati nekoliko ciljnih grupa sa akterima iz samih grupa!

Tu vidim, prije svega, naturščike iz ruralnih sredina, sa autentičnom duhovitom reakcijom na aktuelnu temu i problem i studente koji bi se svojim mladalačkom duhom i njima svojstvenom reakcijom odnijeli prema ovom ukorijenjenom stereotipu!

Pošto se radi o dvije grupacije prema kojim je CJELOKUPNO DRUŠTVO najemotivnije, prirodno je očekivati pozitivan prijem i šire prihvatanje i odobravanje!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")