Lovac na zmajeve

Gluposti i laži

Premijer bi, izgleda, bio najsrećniji kada bi mogao Vlada Šušovića ili Ranku Čarapić da postavi na čelo američkih istražnih organa. Čime bi prestalo fabrikovanje glupih i lažnih afera protiv našeg premijera, to jest - države
80 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 08:13h

Laki je opet nervozan. Bio bi izgleda najsrećniji kada bi mogao Vlada Šušovića ili Ranku Čarapić da postavi na čelo američkih istražnih organa. Čime bi prestalo fabrikovanje glupih i lažnih afera protiv našeg premijera. To jest protiv naše države. Jer država - to je on.

Italijansko pravosuđe je arhiviralo slučaj premijera, osumnjičenog člana organizovane kriminalne grupe za šverc cigareta, zbog njegovog imuniteta. Na koji se pozvao u šestočasovnom svjedočenju pred italijanskim istražiteljima. Sada premijer tvrdi da je ta afera bila glupost i laž.

Onda je, čak pred njegovim sudovima, otvoren sudski spor zbog trafikinga žena. Čak su donesene i neke presude protiv premijerovih saboraca i aktivista. Slučaj je opjevan i u romanu “Milena i druge društvene reforme”, gdje se šira javnost mogla upoznati sa detaljima iz svjedočenja nesrećne Moldavke S. Č. I to su za premijera bile gluposti i laži.

Afera “Snimak” - već nam je objasnio da je to završena priča. Gluposti i laži, dakle. Produkovane od strane frustrirane opozicije koja na demokratskim i nadasve slobodnim izborima ne može da pobijedi premijera i njegovu falangu.

I sada nakon svega, afera “Telekom”. Već je jednom saopštio, a sada nam ponavlja - i u Americi ima gluposti. Problem za premijera predstavlja činjenica da sada “gluposti i laži” počinju da ponavljaju zvaničnici američke Vlade.

Problem je, očito, u karakteru premijera. Njegov dugogodišnji saborac Momir Bulatović, u memoarskoj knjizi “Pravila ćutanja”, opisuje ga kao osobu koja je spremna da vas najubjedljivije vara onda kada vas gleda u oči, kao kada je prije par dana gledao u oči cjelokupnu crnogorsku javnost i rekao da prilikom kupovine Telekoma nije bilo korupcije. U stvari, premijerova srdžba je proporcionalna njegovom falsifikovanju i prikrivanju činjenica. Hoću reći - što više galami to više i manipuliše.

Tako je premijer, uostalom kreirao podvalu o medijskoj mafiji.

Kada su njegov brat, prijatelji i partneri, od kojih neki sjede u sadašnoj vladi, hvatani u milionskim spekulativnim radnjama na berzi, premijer je izmislio aferu o berzanskim špekulantima iz Vijesti! Kada je njegova Banka ojadila državni budžet i dovela javne finansije na rub bankrota, premijer je bezočno fabrikovao aferu “CKB”.

Najbolju banku u državi i najbolje prodatu banku u regiji, zahvaljujući kojoj je premijerov brat došao do prvih legalno stečenih para - proglasio je za izvor korupcije i kriminala. Sad kaže da njemu, odanom legalisti, ne pada na pamet da se upliće u rad državnih organa, a prije par mjeseci je postrojio specijalne i vrhovne tužioce i sudije i saopštio im da je procesuiranje slučaja CKB strateški interes države! Kakav cinik i manipulant.

Kada su otkriveni premijerovi milionski krediti, koje godinama ne vraća niti misli da ih vrati, on je izmislio aferu o kriminalnom kreditnom zaduživanju osnivača Vijesti. Kako bi se od njega, Caneta i družine spasile novine. A kredit bio vraćen za 20 dana?!

Onda afera porezi - premijer je ugasio dvoje dnevnih novina, Publiku i Republiku, njegovi kumovi i pajtaši ostali dužni i državi i zaposlenima milionske iznose, ali se Šušović i Čarapićka nikada nijesu pozabavili tim slučajevima. Na izmišljenom u Vijestima, čuče već 7 godina!

Lične firme premijera godinama ne plaćaju poreze - ni to ne bismo znali da u Budvi nije pukla tikva. I opet ništa. Umjesto toga premijer priča gluposti i laže. Fabrikuje aferu o problematičnom knjigovodstvu Vijesti, pozivajući se na propale Canetove svjedoke sa tzv. vikend suđenja za odbranu njegove časti pred engleskim sudovima.

Žao mi je premijera. Tužioca u Americi neće moći da imenuje. Niti korumpira. Uređivačku politiku Vijesti neće moći da promijeni. Pokušavao je uzalud već mnogo puta. Osim ako ne ubije osnivače i urednike. Pa da se onda i Vijesti izvine premijeru i mafiji. Kako je to, kako reče, učinio Nacional. Ovdje premijer ne samo kleveće i laže, već morbidno faslifikuje prećutkujući da je ovom “izvinjenju” prethodila likvidacija vlasnika novina, Pukanića. Za koje je hrvatsko tužilaštvo tvrdilo da je naložila i platila duhanska mafija.

Opasan je zato premijer. Priča gluposti, laže, a njegovi znaju i da pucaju. Problem je što nas je mnogo u Vijestima koje bi trebalo ukloniti da bi se nešto promijenilo. I da bi Vijesti i Monitor prekinuli da nakon dvije i po decenije upozoravaju našeg Janukoviča da Crna Gora mora biti demokratska i evropska. Zato, jedino pravo koje ima premijer je da se ljuti. I prijeti. I fabrikuje. I da priča gluposti i laži. Kao i dosad. Ako pređe tu granicu, čeka ga njegovo omiljeno običajno pravo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")