više od riječi

Sapunica

Ishod u Beranama sigurno je oduševio prvog čovjeka DPS-a. Naime, u Beranama su se Đukanoviću ispunile dvije, nedavno saopštene želje. Dobio je i Srbe na vlasti i povratak običajnog prava... Kad se već policija ne bavi lopovima, onda dobijamo običajnu logiku
10 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.03.2014. 19:07h

Opet kreće sapunica. Na pjenu od mora. Priča ovih dana istinski dobija obrise turske serije - u igri je i porodična čast, tu su age i begovi, mućke i mahinacije... Neće ovo završavat bez gusala. Budva već drugi put u nekoliko godina na spektakularan način ostaje bez gradonačelnika. Podgorica nikako da dođe do tih visina, na pjenu od mora. Znači li to da podgorički gradonačelnik nema grijeha? Ili idu po azbučnom redu, a daleko je od B do P? Dok se dođe do Podgorice, valjda će prosuđivati novi žiri.

Sjećam se, tamo negdje, početkom osamdesetih, vrlo popularna predstava u Jugoslovenskom dramskom u Beogradu bio je Otelo u režiji Steva Žigona. Ako se dobro sjećam, Gojko Šantić je igrao Otela, a Tasa Uzunović Jaga. Kako i dolikuje toj predstavi, dužda je obično igrao najstariji glumac u ansamblu. Predstava je vrlo često igrana, i stiglo se do devedesetog izvođenja. Kao što znate, stoto izvođenje je neka vrsta praznika za jednu predstavu, i teatar u kome se igra, potvrda vrijednosti, dokaz kreativne vitalnosti. Sva pozorišta se bore za - stoto izvođenje neke od svojih predstava. (U Crnoj Gori smo imali slučajeva da se stoto izvođenje igra nakon - sedamdesetpetog, recimo, ali to je druga priča.) Oko devedesetog izvođenja, umro je glumac koji je igrao dužda. Naravno, uskočio je sljedeći najstariji... No, poslije nekih četiri-pet izvođenja (predstava se igrala godinama, pa nisu izvođenja bila baš svakodnevna), umro je i sljedeći najstariji glumac. Ok, idemo dalje... Ulogu dužda dobio je naredni glumački bard. Koji je izdržao do devedesetdevetog izvođenja, a onda i on otišao kod Glavnog Režisera... E, nakon toga, nije bilo glumca u cijelom ansamblu koji se htio prihvatiti uloge dužda. Uklete uloge. Tako da je ta Žigonova predstava (klasična, bez ikakvih egzibicija, “ruska škola”) vjerovatno jedina pozorišna predstava koja je stala na 99 izvođenja.

Ove zlosrećne predstave sam se sjetio prije neki dan, kada je uhapšen gradonačelnik Budve. Kao i njegov prethodnik. Mora da je funkcija budvanskog gradonačelnika danas popularna i poželjna taman koliko i uloga dužda u Otelu od prije tri decenije.

Postoje takve uloge - opasne.

Nema toga Crnogorca koji bi danas pristao da bude - budvanski dužd. Ali važno je da Budva, čak iako nema dužda, ima Jaga... A da li će on “odigrati” na nivou Šekspirovog junaka, tek ćemo da vidimo. U suprotnom, izgleda da i nad Jagom - ima Jago.

Ipak, izgleda da je režiser (i glavni scenarista), zadovoljan ovakvim razvojem radnje... Na znam kako će se sve ovo svidjeti gledaocima u Egiptu i Kataru, ali, domaći publikum je - kupljen. A kad smo već kod kupovine, tu su i Berane...

Ishod u Beranama sigurno je oduševio prvog čovjeka DPS-a. Naime, u Beranama su se Đukanoviću ispunile dvije, nedavno saopštene želje. Dobio je i Srbe na vlasti i povratak običajnog prava... Kad se već policija ne bavi lopovima, onda dobijamo običajnu logiku. Sada se, naravno, ta i takva primjena “običajnog” prava ne sviđa premijeru, ali, nije bilo tako davno kada je, povodom jednog aerodromskog šamara, nalazio načina da opravda upravo takvo činjenje, zasnovano na običajima i “slobodnoj inicijativi”...

Još jedan detalj je pokazala golema beranska blamaža. Razni aktivisti vladajuće partije su upisivali na svoje spiskove da su isplatili silne ljude, koji pak tvrde da ništa nisu dobili. Odnosno, pokazuje se još jedan model nastajanja “dobitnika tranzicije”, ili bar predizborne kampanje. Nije teško dokučiti gdje su te pare završile. A kad imaju takvu “školu” u razvojnim godinama, zamiste što će takvi raditi kad ih mentori izvedu na veliku, pravu scenu?

E, tu će nam biti potreban Šekspir, definitivno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")