stav

Žene imaju ključni značaj za mir

Nijedna zemlja ne može postići uspjeh ako svi njeni građani/ke ne doprinesu njenoj budućnosti
71 pregleda 3 komentar(a)
8. mart u Manili, Foto: Reuters
8. mart u Manili, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2014. 10:31h

Međunarodni dan žena je više od dana obilježenog u kalendaru. To je dan kada ne samo da treba da potvrdimo svoju odlučnost da svijet učinimo mirnijim i prosperitetnijim mjestom nego i da shvatimo da u svijetu u kojem rastu mogućnosti za žene još više rastu mogućnosti za mir, prosperitet i stabilnost.

Kao državni sekretar, vidim to svakog dana. Čak i dok Asadov režim baca improvizovane bombe na Alepo, pokazujući tako svijetu pravu prirodu jednog brutalnog režima, i žene Sirije - svakim činom hrabrosti i istrajnosti - pokazuju, takođe, svijetu svoju pravu prirodu. Neke od tih izuzetnih žena imali smo priliku da čujemo prošlog mjeseca u Montreu.

Njihove priče govorile su o hrabrosti bezbroj drugih Sirijki. Jedna žena iz Idliba sarađivala je sa Slobodnom vojskom Sirije kako bi se postarala da ljudi iz njenog sela ostanu u svojim domovima i obrađuju svoju zemlju. Druga žena iz Alepa je postigla ukidanje ograničenja na pristup humanitarnoj pomoći tako što je ponudila hranu vojnicima režima na kontrolnim punktovima. Ako to nije hrabrost pod vatrom, onda ne znam šta je.

Sirija nije jedino mjesto gdje nam žene pružaju nadu u rješenje sukoba. Žene imaju ključni značaj za naše zajedničke ciljeve - prosperitet, stabilnost i mir. To važi jednako i za okončanje naših bitaka i za pokretanje naših ekonomija. Činjenica je da žene u ratu podnose najveći teret. Ali njihovi glasovi se previše rijetko čuju tokom pregovora o miru.

To se mora promijeniti.

Zemlje koje cijene i osnažuju žene da u punoj mjeri učestvuju u odlučivanju su stabilnije, prosperitetnije i bezbjednije. Važi i obratno. Kada su žene isključene iz pregovora, mir koji slijedi je krhkiji. Povjerenje opada, a ljudska prava i odgovornost se često zanemaruju.

U prevelikom broju zemalja sporazume kreiraju borci - za borce. Stoga, ne bi trebalo da iznenađuje to što više od polovine svih mirovnih sporazuma propadne u prvih 10 godina nakon sklapanja. Uključivanje žena u izgradnju mira i sprečavanje sukoba može preokrenuti taj trend.

Kako onda to postići?

Primjeri iz cijelog svijeta pokazuju da su šanse za sprečavanje smrtonosnih sukoba veće, a da se mir najbolje uspostavlja i štiti, kada su žene uključene kao ravnopravni partneri.

Zato radimo na pružanju podrške ženama na područjima gdje su sukobi u toku, i tamo gdje su oni završeni, širom svijeta.

U Avganistanu se zalažemo za to da žene budu uključene i birane na svim nivoima uprave. Žene u Avganistanu danas napreduju na način koji je bio nezamisliv prije svega 10 godina. One osnivaju preduzeća. One su poslanice u parlamentu. Podučavaju u školama i rade kao doktorice i medicinske sestre. One su temelj na kojem se gradi budućnost Avganistana.

Dok narod Burme nastoji da razriješi sukob koji je decenijama razdirao njihovu zemlju, Sjedinjene Države podržavaju sadržajno učešće žena u mirovnom procesu i mirovnim inicijativama za različite zajednice.

Znamo da je bezbjednost žena od suštinskog značaja za njihovo učešće u izgradnji mira. Zbog toga se trudimo da obezbijedimo, gdje god djelujemo, da žene imaju jednak pristup humanitarnoj pomoći.

Sjedinjene Države prednjače i primjerom. Moja sestra je godinama radila u Ujedinjenim nacijama, idući tako stopama našeg oca u Stejt departmentu mnogo prije mene. Ona utire nove puteve. Ali nije jedina. Nije slučajno što su među našim vrhunskim diplomatama i mirovnim pregovaračima žene - od savjetnice za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs, do ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama Samante Pauer, do zamjenice državnog sekretara Heder Higinbotom, do državne podsekretarke za politička pitanja Vendi Šerman. Danas, mjesta regionalnih pomoćnika sekretara u Stejt departmentu, uz samo jedan izuzetak, zauzimaju žene, uz brojne naše ambasadorke širom svijeta, uključujući tu i ambasadorku u Crnoj Gori Su K. Braun.

Slavimo njihova postignuća ne samo zato što su žene, već zbog toga što će njihov rad širom svijeta donijeti veću bezbjednost svima - muškarcima i ženama, djevojčicama i dječacima.

Mir nije odsustvo sukoba. To je učešće svih članova društva u zajedničkom radu na unapređenju stabilnosti i prosperiteta.

Nijedna zemlja ne može postići uspjeh ukoliko svi njeni građani/ke nijesu osnaženi/e da doprinesu njenoj budućnosti. Mir ni u kom slučaju ne može opstati ako žene nemaju centralnu ulogu. Stoga, danas obilježavamo put koji su žene prešle širom svijeta ali se, što je još značajnije, obavezujemo da se taj put i nastavi.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")