Stav

Prekoračenje ovlašćenja

Otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Crne Gore, Rašku Konjeviću
98 pregleda 6 komentar(a)
protest Podgorica, Foto: Savo Prelević
protest Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2014. 17:08h

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da nije došlo do prekoračenja ovlašćenja u dijelu postupanja pripadnika policije prema građanima koji su na miran, nenasilan način iskazivali svoje nezadovoljstvo na subotnjim protestima u Podgorici.

Ovo je izjavio ministar, a da ni okom nije trepnuo. Policija je postupila u skladu sa zakonom. Neće dati nalog za istragu Unutrašnjoj kontroli policije. Tačka. Gospodine Konjeviću, ministre Raško, zar su oni hematomi i oguljotine po tijelu Dragoslava - Duće Milačića, penzionera, čovjeka od 73 godine, posljedica djelovanja policije u skladu sa zakonom, zar je batinanje nedužnih ljudi u okviru njihovih ovlašćenja?

Je li ono brutalno privođenje i udaranje Ninoslava Kaluđerovića, Bobana Batrićevića i Marka Milačića, kao najvećih kriminalaca, takođe u skladu sa zakonom? Ništa vam ne znači ni ljekarska dokumentacija o povredi Batrićevića, koji je dva sata proveo u urgentnom centru i vratio se u ćeliju na svoju odgovornost kako bi bio sa drugovima?

A udaranje po glavi Vladimira Delje, dok je branio svoju sestru Irenu, koju su razvlačili po ulici na najgrublji mogući način, kao da su uhvatili masovnog ubicu? I to je u skladu sa zakonom? A postupanje prema Batu Božoviću? A hapšenje maturanta Aljoše Turovića, mirnog, kulturnog, lijepo vaspitanog momka, kao da je narko diler?

A hapšenje porodice Radević? Miro i njegova žena Milka maltretirani su takođe u skladu sa zakonom? Njihov sin Mladen proveo je u pritvoru gotovo 15 sati, bio je van sebe, u šoku, nije izgovorio ni riječ, da bi na kraju konstatovali da su „pogriješili“, da nije trebalo njega da hapse, jer nije ni bio među ljudima koji su sjedjeli na ulici.

Ministre? Gospodine Konjeviću, ministre Raško, zar je policijac koji me je mučki udario nogom u leđa, postupio u skladu sa zakonom? Zar je propisano zakonom udarati čovjeka kojeg drže trojica policajaca za ruke i noge, koji pritom ne pruža nikakav otpor? Zar je to ljudski, zar je to crnogorski, ministre? Hoćete li me možda još i tužiti što sam pružao otpor, nakon primljenog udarca? Je li pljuvanje i psovanje prilikom privođenja svih nas propisano zakonom, gospodine Konjeviću, ministre Raško?

Umjesto da svima budu primjer poštovanja zakona, kulturnog ponašanja, dostojanstvenog držanja, pojedini pripadnici Uprave policije ponašali su se kao uličari najgore vrste. Ministre?

Gospodine Konjeviću, ministre Raško, mislite li zaista da nije došlo do prekoračenja ovlašćenja u postupanju pojedinih pripadnika policije prema nama, mislite li zaista da su svi policajci postupili u skladu sa zakonom?

U skladu sa kojim to zakonom, gospodine ministre? Mislite li zaista da su građani Crne Gore do te mjere mentalno unakaženi da progutaju ovako nešto? Nemojte ministre, ne igrajte se sa ovim napaćenim narodom.

Mlad ste čovjek, ne krećite stopama diktatora Đukanovića, nemojte silom na izmučeni narod. Zaustavite se, ministre, još ste na vrijeme. Razmislite dobro što radite, jer jednog dana ćete se možda stidjeti svojih postupaka.

Jednog dana, ovo će ipak biti slobodna zemlja. I još nešto, gospodine ministre, primio sam ja mnogo udaraca u životu od crnogorskog režima, što iznad, što ispod pojasa, a sve za državu koju volim više od sebe. Primili smo, gospodine ministre, svi mi mnogo udaraca, ali znajte da smo spremni primiti još, koliko god bude trebalo za pravo, čast i slobodu ove zemlje.

Uzalud prekoračenja svih ovlašćenja - SLOBODA NE MOŽE BITI UHAPŠENA, zapamtite to dobro gospodine Konjeviću, ministre Raško.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")