HOĆE LI SE OĆUTATI UBIJANJE DJECE U JEMENU

Krvavi despoti sa naftnih polja

Suluda nesrazmjera otkriva diktatorsku oholost režima prema svima koji misle drugačije – svojim građanima ili drugim državama. Iz te reakcije progovara zastrašujući apsolutizam
51 pregleda 1 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.08.2018. 11:29h

Bila je to zabluda, jedna od mnogih. Zapravo je jedan portparol vojne koalicije koja operiše po Jemenu rekao da su cilj napada bili pobunjeni Huti. Ali prevario se. Umjesto pobunjenika pogođen je školski autobus pun djece: ubijeno je 29 učenika, povrijeđeno još 50 osoba, od toga 30 djece.

Zabluda koja je koštala toliko dječjih života je simbol bezobzirnosti sa kojom koalicija oko Saudijske Arabije već tri i po godine vodi rat u Jemenu. Već je 6.000 civila stradalo, preko 9.000 je ranjeno. Preko 22 miliona ljudi je upućeno na humanitarno pomoć, više od dva i po miliona djece ne ide u školu. Saudijci i njihovi saveznici bombarduju ovu čemerno siromašnu zemlju gurajući je svakom bombom u još veću bijedu.

Ta koalicija do sada nije postigla mnogo: Huti koji imaju podršku Irana nisu pobijeđeni. Bez osvrta na žrtve, Saudijska Arabija vodi zapravo rat protiv Irana – preko Jemena. Smrtonosni napadi na civile ne zanimaju rukovodstvo u Rijadu koje i dalje komanduje „napad“. Nekad, kao u ovom slučaju, u znak osvete zbog raketiranja saudijske teritorije, nekad bez povoda.

Najnoviji napad nije simptomatičan samo za djelanje saudijskog vođstva u Jemenu. Cinizam odgovara i ponašanju kraljevske kuće prema sopstvenim građanima. Prema njima se odnosi kao prema ličnoj svojini, kao prema ljudskom plastelinu, a ne građanima sa pravima.

Prije par dana su uhapšene dvije mlade borkinje za ljudska prava, među njima sestra već zatočenog blogera Raifa Badavija. Razlozi nisu saopšteni. Prema saudijskim aktivistima, jedini cilj je da se zastraše svi potencijalni kritičari.

Kako je bezobalna bahatost režima pokazuje i reakcija na tvit kanadske šefice diplomatije koja je tražila oslobađanje uhapšenih. Na to je Rijad najurio kanadskog ambasadora, prekinuo ekonomske odnose, obustavio direktne letove i naredio da 16.000 saudijskih studenata u Kanadi, čije školovanje plaća kraljevina, smjesta napuste tu zemlju.

Sve to zbog jednog tvita? Suluda nesrazmjera otkriva diktatorsku oholost režima prema svima koji misle drugačije – svojim građanima ili drugim državama. Iz te reakcije progovara zastrašujući apsolutizam.

To je apsolutizam od kojeg se valja braniti. Norbert Retgen, Poslanik njemačkih Demohrišćana, ima pravo kada traži od EU i njemačke Savezne vlade da pokažu solidarnost sa Kanadom i osude saudijsko ponašanje.

Za sada evropska politika to čini diskretno – posljednje vijesti kažu da je šef misije EU uložio protest kod saudijskog ministra spoljnih poslova te da je njemački šef diplomatije Hajko Mas razgovarao sa saudijskim kolegom.

To je polovičan stav, sramotan za EU koja sebe poima kao zajednicu vrijednosti. Ali kako stojimo sa tim vrijednostima kada je nasuprot neki despot čiji je tron izgrađen na naftnim poljima?

DEUTSCHE WELLE

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")