Stav

Wind of Change

Crnoj Gori je potrebna radikalizacija građanštine. Svi vi koji se osjećate ugroženim zato što ne barjačite, što ne mašete svojom vjerom i svojom nacionalnom pripadnošću, svi vi koji ste siti tuđih nacionalizama, šovinizama i podjela, dignite glave, dignite glas, neka se čuje daleko
5 komentar(a)
studenti Pravni, Foto: Boris Pejović
studenti Pravni, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.01.2014. 11:12h

Nisam siguran ima li to veze sa pojavom Pozitivne Crne Gore u maju prošle godine, ali znam da crnogorsko političko nebo počinje da se mijenja. Nešto se dešava.

Nova 2014. će biti godina političkih promjena. I građani i opozicione političke partije polako shvataju da podjele nisu dobre, da nije dobro i da se ne možemo dovijeka dijeliti na naše i vaše, na one koji su bili za i one koji su bili protiv, na partizane i četnike, na Crnogorce i Srbe. Da od tih podjela koristi maju samo njihovi potpirači, a oni time vješto kriju svoje mahinacije, krađe i prevare.

Podjele su prašina u oči koja služi za prikrivanje neznanja, nerada i zlouptreba njenog bacača, da se za trenutak zaboravi nemaština i jad, da se upre prstom u onog drugog koji je kriv za sve vaše nedaće. Čini mi se da građani, srećom ne pristaju više da budu manipulisani. Građanski koncepti dobijaju na snazi, nacionalističko-fašističke poruke postaju prošlost. I dobro je da je tako. Postojeće nacionalne partije će morati da promijene nešto u svojoj politici i da se prilagode dolazećem vremenu koje će sigurno biti drugačije od današnjeg.

Pojavom Pozitivne Crne Gore ostale političke partije shvataju da njihova udobna, dugogodišnja poziciono-opoziciona ravnoteža ipak može biti narušena, da ta udobnost ipak neće trajati dovijeka. I dobro je da je tako. Potrebni su jači, hrabriji koraci u pravcu građanske Crne Gore.

Iskreno me ne zanima koje ste Vi vjere, ni kojoj naciji pripadate ili kako ste glasali na referendumu. Zadržite to za sebe, molim Vas, ne operećujte me. Ono što me zanima je da poštujete državu u kojoj živimo i da ste spremni da je zajedno gradimo kako bi je svi osjećali kao svoju kuću.

Crnoj Gori je potrebna, ako tako mogu da kažem, radikalizacija građanštine. Svi vi koji se osjećate ugroženim zato što ne barjačite, što ne mašete svojom vjerom i svojom nacionalnom pripadnošću, svi vi koji ste siti tuđih nacionalizama, šovinizama i podjela, dignite glave, dignite glas, neka se čuje daleko. Vi ste prava, istinska, buduća Crna Gora. Crna Gora bez rovova, busija, bez podvajanja. Vi ste istinska građanska Crna Gora koja uvažava i poštuje sve razlike, sve kulture, sve vjere i običaje, opredjeljenja, ali na onaj lijepi, civilizovani način sa pravom mjerom, kojim se ne opterećuju svi ljudi oko sebe.

Imam sreću da među prijateljima imam ljude koji su veliki vjernici. Nebitno koje vjere. Od njih nekoliko sam naučio da vjera može biti nešto vrlo intimno, nešto što nije neophodno da se podijeli sa drugima. Nešto što se gaji i praktikuje u krugu svoje porodice i najužeg kruga prijatelja. Nikad od njih nisam čuo da sebe pretstavljaju vjernicima, nikad od njih nisam čuo veličanje svoje ili omalovažavanje neke druge vjere.

Ni jednom riječju se ne istrčaše da se pohvale svojom humanošću ili dobročinstvom, a mogli su, jer jesu i humani i dobročinitelji, ali to rade iz uvjerenja, a ne da bi zadivili druge, kako to, na žalost, većina radi. Hvala im na tom učenju, hvala im da su mi prijatelji, da me uče nečem boljem, većem nego što jesam. To su moji junaci današnjice koji mi daju vjeru u bolje sjutra, koji su sjeme savremene Crne Gore.

U Crnoj Gori je uvijek bilo lakše mrzjeti nego voljeti. Nije dobro što je tako. Lako je omalovažiti, teško je uvažiti. Lako je odbaciti, teško je prihvatiti. Lako je uvrijediti, teško je poštovati. Svima nam treba veća širina, treba nam razuma i mudrosti. Pokušajmo. Crnoj Gori trebaju rodoljubi koji će je osnažiti, poštovati, učiniti boljom i ljepšom za život svih nas.

Možda će 2014. biti iskorak u tom pravcu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")