Stav

Srećna Nova 1991.

Pred osvit 2014, na crnogorske ulice i u crnogorske domove je iz mraka banula bezumna i krvava 1991. Kao i tada, vladajuća kleptokratija i danas crta mete na čelu neistomišljenicima
11 komentar(a)
napad na Vijesti, Vijesti, Foto: Savo Prelević
napad na Vijesti, Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2013. 09:31h

Pokušaj ubistva glavnog urednika N.D. Vijesti je najsvježija poruka svim kritičarima režima u Crnoj Gori da je lokalnoj kleptokratiji okupljenoj u zavjereničko-kriminalno udruženje dogorjelo do nokata. Podmetanje bombe je u jednakoj mjeri znak njihovog straha i prijetnja poslenicima slobodne riječi i poštovaocima kritičkog mišljenja u Crnoj Gori.

Iskreno se nadam da ovog puta bomba neće biti predznak mraka i nasilja koje je do sada slijedilo u ranijim slučajevima. Ipak, ne treba biti naivan, jer su zavjerenici najopasniji kada su satjerani u ćošak.

Dosadašnje iskustvo govori da policija ne može da pruži zaštitu, otkrije stvarne počinioce i njihove nalogodavce, a da sudska vlast ne može da procesuira precizno usmjereno nasilje. Kriminalizovan sistem nije sposoban da se suoči sa sopstvenim ružnim licem u ogledalu, pa premijerova prijetnja smjenom birokrata ako se ne zaustavi nasilje, zvuči istovremeno tragiokomično i monstuozno. Neupućeni bi pomislili da se radi o novoizabranom predsjedniku vlade, a da su bombaši, piromani, batinaši, i specijalci-reketaši anomalija u društvu koje je “reformisano” i koje grabi stazom EU-kursa.

Dosadašnje iskustvo nas, takođe, uči da diplomatsko dušebrižništvo izvanjaca ne treba shvatiti kao istinsku podršku koja će imati svoju praktičnu stranu. Isuviše često su zatvarali uši i pokrivali oči pred prljavštinama crnogorskog vladajućeg režima, pa nema valjanog razloga zašto bi sada bili viđeni kao bilo kakav oslonac slobodi govora, mišljenja i kritičkog odnosa prema režimu u Crnoj Gori.

Pred osvit 2014, na crnogorske ulice i u crnogorske domove je iz mraka banula bezumna i krvava 1991. Kao i tada, vladajuća kleptokratija i danas crta mete na čelu neistomišljenicima. Kao i tada, batina u mračnom ulazu, bomba na kućni prag i pod prozor, i revolver u potiljak, i danas su metodi ućutkivanja kritičara režima. Kao i tada, pomoć ni sada neće doći niotkuda. Mi moramo sami sebi pomoći.

Nadam se da će odjek ove bombe pod prozorima N.D. Vijesti biti shvaćen kao snažan i jasan poziv svim poštenim građanima Crne Gore da sami sebi pomognu i da se ujedine kako bi, radi sebe i svoje đece, dekriminalizovali i konačno oslobodili jedinu državu koju imaju.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")