STAV

Odnosi SAD i Crne Gore i dalje napreduju

Rast naših bilateralnih odnosa u 2013. pokazuje i primjer uspostavljanja crnogorskog kokusa u Kongresu tokom posjete predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića Sjedinjenim Državama
56 pregleda 17 komentar(a)
SAD, Amerika, zastava, Foto: Shutterstock.com
SAD, Amerika, zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.12.2013. 11:40h

U 2013. godini odnosi između SAD i Crne Gore nastavili su da napreduju uporedo sa napretkom Crne Gore na putu evroatlantskih integracija. Američka ambasada je ponosna što radi sa crnogorskim partnerima na implementaciji reformi neophodnih za ispunjenje standarda za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, osnaživanju žena, mladih, manjina i osoba sa smetnjama u razvoju i na promociji pozitivnih promjena u oblasti civilnog društva i odbrane. Obezbijedili smo, takođe, podršku brojnim projektima nevladinih organizacija i medija podstičući na taj način crnogorsko civilno društvo da izvršava ulogu koja je suštinski važna za demokratski razvoj zemlje.

Crna Gora je pokazala podršku ljudskim pravima ove godine zauzimajući mjesto u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija i pridružujući se međunarodnoj zajednici u osudi korišćenja hemijskog oružja u Siriji. Kod kuće, uspješno održana LGBT parada ponosa u Podgorici naglasila je posvećenost Crne Gore zaštiti ljudskih prava svih građana. Zaposleni u Ambasadi koji su se pridružili šetnji bili su impresionirani i posvećenošću učesnika i profesionalizmom policije koja je odlučno zaštitila učesnike šetnje.

Rast naših bilateralnih odnosa u 2013. pokazuje i primjer uspostavljanja crnogorskog kokusa u Kongresu tokom posjete predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića Sjedinjenim Državama. Kao i prethodnih godina, nastavili smo naš politički dijalog na najvišim nivoima. Premijer Milo Đukanović sastao se sa pomoćnicom državnog sekretara za evropske poslove Viktorijom Nuland u SAD, kao i sa zamjenicima pomoćnika državnog sekretara Filipom Rikerom i Hojtom Jiem tokom njihovih posjeta Crnoj Gori. Zamjenici pomoćnika državnog sekretara Riker i Ji sastali su se u Crnoj Gori i sa liderima opozicije, civilnog društva i medija budući da mi radimo sa partnerima iz svih sektora crnogorskog društva da pomognemo da zemlja napreduje. Osim toga, SAD su finansirale široki spektar programa koji doprinose izgradnji međusobnog razumijevanja naših dviju zemljama kroz programe razmjene i studijskog boravka u SAD studenata, profesora, NVO predstavnika i drugih lokalnih lidera, kao i kroz programe koji dovode američke stručnjake i umjetnike u Crnu Goru da podijele svoje znanje i umijeće. Poslali smo, takođe, grupu crnogorskih parlamentaraca, sastavljenu od predstavnika i vladajućih i opozicionih partija, na studijsko putovanje u sjedište NATO-a u Briselu.

Ovo je bila veoma važna godina za saradnju na bezbjednosnim pitanjima i ovdje i na širem planu. Pozdravljam uspješno predsjedavanje Crne Gore Američko-jadranskom poveljom i dobar posao koji obavljaju crnogorski vojnici kao dio međunarodnih snaga u Avganistanu. SAD nastavljaju da obezbjeđuju podršku evroatlantskim integracijama Crne Gore u bezbjednosnom sektoru. Šest crnogorskih oficira diplomiralo je na kursevima u SAD, dok je prva žena, kadetkinja počela edukaciju na prestižnoj Pomorskoj akademiji SAD. Zajedno smo obilježili Dan Vojske Crne Gore otvaranjem crnogorskog Pomorskog operativnog centra. Zajednički finansiran od strane SAD i Crne Gore, ovaj interagencijiski operativni centar značajno je povećao kapacitete Crne Gore da obezbjeđuje svoj primorski pojas. Osim ovih programa, SAD su sponzorisale učešće Crne Gore u brojnim vojnim vježbama i finansira rad savjetnika u Ministarstvu odbrane Crne Gore čiji zadatak je podrška logističkim reformama i dugoročnim planovima njihove implementacije.

Pred kraj 2013. Crna Gora je otvorila pet pristupnih poglavlja sa EU, uključujući poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost). Ambasada SAD je ponosna što doprinosi tom napretku kroz obimni program vladavine prava, uključujući podršku kroz programe jačanja policije i pravosuđa. Ove godine, na primjer, regionalna konferencija o borbi protiv trgovine ljudima okupila je nacionalne koordinatore za borbu trgovine ljudima, tužioce i policijske službenike iz devet zemalja regiona. Konferencija je omogućila učesnicima da razmatraju probleme i razmijene iskustva u cilju izgradnje bolje saradnje između policije i tužilaštva u istragama slučajeva trgovine ljudima. Novi program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa obezbijedio je grantove organizacijama civilnog društva s ciljem povećanja znanja civilnog društva i njegovog angažovanja u reformi krivičnog pravosuđa kroz obavljanje kontrolne uloge, zastupanje promjena politika i edukovanja građana o njihovim pravima i odgovornostima. Konačno, Ambasada je sarađivala sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Centrom za obuku nosilaca pravosudne funkcije na objavljivanju publikacije “Pravo na slobodu i bezbjednost i praksa Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa pritvorom” koja je distribuirana svim crnogorskim sudijama i tužiocima.

Ambasada sama doživjela je nekoliko pozitivnih promjena. Crna Gora je uspješno zaključila USAID-ov program, koji je obezbijedio 243 miliona dolara vrijednu pomoć Crnoj Gori posljednjih 12 godina, i dočekali smo prvi odred američkih marinaca za bezbjednost koji su se pridružili Ambasadinoj porodici. Nakon deset godina od otvaranja našeg prvog Američkog ugla u Podgorici, Ambasada je u partnerstvu sa Prijestonicom Cetinje otvorila novi prostor posvećen unaprjeđenju međusobnog razumijevanja - Američku čitaonicu. Američka čitaonica, kao i Američki uglovi u Podgorici i Pljevljima, već zauzima posebno mjesto u životu lokalne zajednice, gdje građani naše dvije zemlje mogu upoznavati naše kulture i razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

Želim da izrazim zahvalnost našim brojnim i odličnim partnerima, koji su radili sa nama na izgradnji snažnih odnosa SAD i Crne Gore, i znam da će 2014. donijeti još uzbudljivije mogućnosti. Svim građanima Crne Gore želim srećne predstojeće praznike i prosperitetnu i uspješnu Novu godinu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")