stav

Epizode

Na desetom Bečkom ekonomskom forumu aktuelni premijer dobio je “zasluženu” nagradu. Hvala Bečkom ekonomskom forumu, uz preporuku da dobitnik crnogorsko blagostanje implementira u svojoj državi
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2013. 09:38h

I epizoda: Hajdučija

Kako je direktor Sekretarijata Energetske zajednice g-din Jenaz Kopač nazvao, neovlašćeno preuzimanje električne energije “pravom hajdučijom koju niko nije vidio od drugog svjetskog rata”, pri tom “svaljujući” odgovornost na “nedužnu” Vladu CG i karakterišuci ovu “pozajmicu” kao “sraman čin”, čudi da ga crnogorska Vlada nije demantovala. Činjenica je da je KAP mjesecima crpio struju iz Evropske interkonekcije. Ali nelegalno! Kao i fakat čiji je rezultat upozorenje da će Crna Gora biti izbačena iz ovog sistema, predstavlja ogledalo aktuelne vlasti. Čak i njihov partnerski miloševićevski režim iz “slavnih” devedesetih nije potezao za ovakvim “dostignućima”. Dakle, ostaće zapamćena aktuelna Vlada, kao jedina u modernoj Evropi, koja je nakon Drugog svjetskog rata “hajdučila” električnu energiju. Od njih i ne čudi! Majstori su svoga zanata. Da se razumijemo, za ovu međunarodnu blamažu, ceh na kraju plaćaju građani. A ko bi drugo? I ova epizoda ostaće upamćena kao još jedna pjega na obrazu crnogorskog režima.

II epizoda: Nagrada

Na desetom Bečkom ekonomskom forumu aktuelni premijer dobio je “zasluženu” nagradu. Hvala Bečkom ekonomskom forumu, uz preporuku da dobitnik crnogorsko blagostanje implementira u svojoj državi. Većina građana bi im bila zahvalna iz razloga što od dobitnikove umješnosti danas imamo “evropski” ekonomski standard, “evropske” plate, “smrznute” penzije, industriju u stečaju, javni dug koji kuca na vrata bankrota, uvećane poreze, krizne poreze, euro po euro, progon nezavisnih medija, hajdučiju iz evropske interkonekcije i druge “evropske” vrijednostima…

Naravno, moguće je da je nagrada uručena ne zbog ovih “izvanrednih” doprinosa crnogorskoj ekonomiji, već moguće, zbog razvoja “evropske” ekonomije. Izgleda da su vladini funkcioneri pretplaćeni na ovu nagradu. S obzirom da je prošle godine istu nagradu dobio aktuelni eks premijer alijas ministar Lukšić, onda je i laiku je jasno, kolika je vrijednost ove nagrade. Ostaje pitanje samo ko hoće iduće godine osvojiti ovo “laskavo” priznanje? Ukoliko kojim slučajem treći dobitnik bude iz naše države, u toj situaciji Bečki ekonomski forum trebalo bi da preraste u Crnogorski bečki ekonomski forum ili još bolje u DPS-ovski bečki ekonomski forum. Nagrada da ostaje u kući…

III epizoda: Bitanga i princ…

Incident u kojem su glavni vinovnici u “hramu demokratije”, “bitanga” i “princ”, još je jedan očigledan korpus delikti, koji nedvosmisleno ukazuje stvarno stanje u našem društvu. Slika govori više od hiljadu riječi… Uvaženi čitaoci, zaključak o ovoj neslavnoj epizodi vjerovatno ste donijeli sami. Činjenica da je pripadnik manjinskog naroda okarakterisan na način koji je imanentan onima koji ga prezentuju, dovoljan je pokazatelj kako vlast doživljava neistomišljenike, a pogotovo one koje ne pripadaju njihovom političkom ili nekom drugom korpusu.

IV epizoda: Majmuni i …

Šta je mislio ruski ambasador u Srbiji, ne znamo, ali ono što je izjavio ostaće upisano u anale. Politiku aktuelne crnogorske vlasti u odnosu na NATO okarakterisao je sljedećim riječima: “U politici, kao i svuda, postoje majmuni. To je kao moda. Najprije to neko radi svjesno, a onda se pojavi mnogo njih koji trče za njim nadajući se banani”.

Ovakvi tonovi, neprimjereni diplomatskom rečniku, neformalno dobili su naziv “diplomatski skandal”. Ono po čemu će se pamtiti ovaj istup, svakako jeste reakcija aktuelne vlasti. A kakva je reakcija? Čisto “diplomatska”! A od izvinjenja ni i… Interesantno da aktuelni premijer ili predsjednik u pokušaju ne reaguju. Čudi što ne lupe zvaničnoj Moskvi ili njihovom ministru za vanredne situacije “čvrgu”, s obzirom da im se “miješaju” u zvaničnu unutrašnju politiku. Šta je po srijedi? Ili strah, ili neko obećanje, ili nešto treće…

V epizoda: Čokolade…

Lokalni izbori u tri opštine su došli pa prošli. Neko će reći ništa novo. Vjerovatno! Ukus čokoladnih bananica najbolje će osjetiti građani koji su podržali ukrajinske čokolade… Stvar izbora, zar ne?

Činjenica je da su i ovi izbori prošli u nedemokratskoj i neravnopravnoj utakmici. Uostalom, svi izbori u režiji aktuelne većine su unaprijed izrežirani. Ko se ne sjeća “nikšićke čokolade”?! I ovdje se postavlja pitanje, kako dalje? Šta je sa SDP-om? Hoće li i dalje da glumi opoziciju u poziciji? Našoj državi trebaju promjene! Uslov za to su prvi fer izbori.

Put kojim ide SDP je put u DPS-izaciju a ne u demokratizaciju crnogorskog društva. Ukoliko socialdemokrate hoće ovu prvu varijantu, onda su izabrali svoj put. Samo neka jasno i glasno kažu… Ukoliko im je cilj demokratizacija, onda je otklon od retrogradne politike većeg koalicionog partnera jedini put. Formiranje tehničke vlade je ključni preduslov za prve slobodne izbore.

Ukoliko SDP nije spreman, vrijeme će ih brzo dovesti tamo gdje možda ne pripadaju. Pod ovim uslovima, potencijalno nakon lokalnih izbora DPS ih neće razumjeti… Još nije kasno. Na koncu ostaje “mi ili oni – nema druge”.

P.S. Prelomi, Ranko!

Kraj serije!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")