Stav

Pink kuga

Za pink kugu zaista nema lijeka. Ona napada svaki slobodni medij u Crnoj Gori i sagorijeva novinarsku etiku, koja je u suštini katalizator demokratije. Vjerovatno je da se uređivačkom politikom ružičaste kuće koordinira iz stare zgrade Vlade, jer doista je impresivna želja njenih diletanata da kroz informativne emisije unište svaku kritičku misao u našoj državi. Čak i RTCG ima više morala u svom “profesionalnom” radu.
164 pregleda 9 komentar(a)
oko, Foto: Pkwok6.deviantart.com
oko, Foto: Pkwok6.deviantart.com
Ažurirano: 14.12.2013. 09:55h

Svijetom je u XIV vijeku prohujala Crna smrt koju su širili pacovi i sa sobom odnijela 75 miliona života, a čovjek dugo nije znao kako da se bori protiv nje. Zahvaljujući modernoj medicini, danas gotovo da nema slučajeva ove bolesti, ali nažalost, ona je svoju drugu boju našla na Zapadnom Balkanu. U pitanju je novi oblik kuge - ružičasta ili Pink smrt. Među njima postoje bitne razlike. Crna smrt je fizički uništavala čovjeka, pa bi on umro i prije nego što sazna od čega boluje. Ovu pogodnost Pink smrt ne dopušta - ona ne inficira tijelo, ona uništava duh. A kako funkcioniše?

Gledate jedno od najvećih filmskih ostvarenja u istoriji kinematografije, Spilbergovu “Šindlerovu listu”, tročasovni spomenik svim žrtvama Holokausta. Maestralni Ralph Fiennes i neponovljivi Liam Neeson, tumače uloge monstruoznog i altruističnog naciste. Jedan ubija Jevreje snajperom za dobro jutro, drugi ih spasava zapošljavajući ih u svojim neprofitabilnim fabrikama. I pred sam kraj filma, kad na materijalističko–nihilističkoj osnovi, Oskar Šindler (Neeson) čovječanski usud dovodi do beskrajne tragičnosti, objašnjavajući preživjelim Jevrejima da je za značku Nacističke partije ili za automobil (da ih je uspio prodati), mogao “kupiti” još na desetine ljudskih života; kada cjelokupno umjetničko ostvarenje doživljava kulminaciju i kada emocija saosjećaja dostiže katarzu, filmska “traka” se zaustavlja, čujete kratak pisak, a onda preko ekrana zasija – PINK MINUT, 2.

“U Crnoj Gori živi se bolje nego u Švajcarskoj, prosječan Crnogorac zarađuje i do 2000 eura. Cijene goriva, hrane i potrošnih roba neće skakati dok ne prođu lokalni izbori, poručili su iz Vlade. Svjetska ekonomska kriza zaobići će crnogorske granice, jer kako tvrde iz Ministarstva finansija, ona nema pasoš. Zbog evropskih standarda, skoro 6.000 radnika koji se finansiraju iz državnog budžeta, zamolilo je Vladu da ih pošalje kući, kako bi Crna Gora bila bliža EU. Vlada najavila ukidanje poreza 'euro po euro' 2048. godine. KAP svaki dan proizvede po 700 tona aluminijuma; međutim, problem predstavlja manjak prevoznih sredstava kako bi se on izveo na tržište; Vlada najavila “dovođenje” renomiranog investitora, koji će svoj kapital uložiti u neophodne kamione. Vladajuća partija u Crnoj Gori proslavila svoj dvadeset peti rođendan. Premijer Crne Gore Milo Đukanović proglašen je za najpoželjnijeg političara na Balkanu, piše Vogue. Šef poslaničkog kluba DPS-a, Milutin Simović, dobio je nagradu praške filharmonije za svoju novu kompoziciju “Životinjska farma”. Crnogorska opozicija je skup nesposobnih kvazi političara, koji direktno rade na podrivanju naše države. Ukoliko bi oni kojim slučajem došli na vlast, Crna Gora bi prestala da postoji, a Crnogorci bi nestali kao nacija. Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović, nedoličnim ponašanjem ometao rad crnogorskog parlamenta, i izazvao premijera Đukanovića. UDG dobio nagradu za najprestižniju naučno–obrazovnu ustanovu u podgoričkom naselju Donja Gorica. Veselin Vukotić izjavio da je neoliberalizam najzaslužniji za uspješne privatizacije i rast domaće ekonomije. Vrijeme koje vas očekuje – sunčani ciklon.”

Prosudite sami da li nastavak filma, kada “hodočasnici” ostavljaju kamenje u znak počasti, na grobu Oskara Šindlera u Jerusalimu, ima smisla nakon ove instant propagande?

Za pink kugu zaista nema lijeka. Ona napada svaki slobodni medij u Crnoj Gori i sagorijeva novinarsku etiku, koja je u suštini katalizator demokratije. Vjerovatno je da se uređivačkom politikom ružičaste kuće koordinira iz stare zgrade Vlade, jer doista je impresivna želja njenih diletanata da kroz informativne emisije unište svaku kritičku misao u našoj državi. Čak i RTCG ima više morala u svom “profesionalnom” radu. Možda bi ova bolest bila podnošljivija i možda bi se moglo boriti sa njom da se njeno djejstvo završava na informisanju. Ipak, izgleda da su to samo početni simptomi. Po završetku “moždane hirurgije”, koja indokrinira želje vladajuće partije u misaone puteve prosječnog Crnogorca, slijedi period mentalne gimnastike i relaksiranja, u vidu famozne Grand parade. Stub muzičkog neukusa upotpunjen je turbofolk silikonskim divama (koje bi svojim izgledom zaprepastile i Sigmunda Frojda), i agro-kafanskim mudracima čiji broj vještačkih zuba nadmašuje njihov IQ. Pred auditorijumom se emituju nedefinisani zvuci, sa zatupljujućim tekstovima, koji uz veoma naglašen seksualni motiv, u sebi sadrže paradigmu domaćeg filosofskog sistema – udri brigu na veselje. Pravi štimung i za naše vladajuće političare.

Zaraza se dalje širi kroz skrnavljenje naslova poznatog Orvelovog djela, samo što su za učesnike ove naše farme, Snoubol i drugovi plemstvo. Krem VIP-ovaca, predvođen domaćim njujorčaninom (neki bi rekli crnogorskim Rokom Silfredijem), diktira moderne trendove života usplahirenoj naciji. Takav novi pathos koji se stvara iz ovakvog miljea, mogao bi se nazvati pinkpodčovjek. Njegov duh je pod stalnom hiperkontrolom medijske mašinerije zla, sa nesagledivim psihičkim i političkim posljedicama; pravo uma je skučeno, pa se od jednog savršeno izmišljenog svijeta, napravila realnost - Pink je unesrećenim proleterima ponudio da umjesto svog života, žive tuđi, a da umjesto vlade, kritikuju učesnike rijalitija. Masshypnozis direktiva zaledila je misaonost i prikovala nezaposlenog za televiziju, koja ima činstvo anestetika. Sjetite se samo spota pjesme “Ezoterija” od Hladnog piva, gdje prosječna građanka spremajući ručak, kida svoj prst dok gleda seriju, ali to ne osjeća, jer su joj misli zaokupili čovječuljci sa ekrana. A u nastavku nakon zloglasne farme, očekuje vas niskobudžetno ostvarenje, sa sadržajem od +16 ili +18.

Dugo će još vremena proći dok se za virus PM2 ne pronađe antivirus. Za sada je jedini način suprostavljanja sveden na induvidualni, duhovno–gerilski otpor, koji nema snagu da spriječi pandemiju, pa se u cilju opstanka, kako kaže Fridrih Niče u predgovoru Antihrist: “mora biti vješt planinskom životu – da bi se pod sobom gledalo kukavno doba političkog brbljanja i samoživosti naroda. Mora se postati ravnodušan, nikada ne pitati da li istina služi” ili postaje sudbonosna? U svakom slučaju, zbog ovakve uređivačke politike, stvarnosti bi više odgovaralo da se iz naziva televizije PINK, izbrišu dva posljednja slova.

Očekujem da ću zbog ovog teksta dobiti makar minut, od njihovih dva.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")