mafija i istina

Drž'te lopova

Gomila laži, podvala, falsifikata, poluistina. Valjda će sada, istim žarom i istrajnošću, preći na kredite Đukanovića i njegovih.
74 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2013. 10:32h

Mark Tven je davno zapisao da „dok laž obiđe čitav svijet istina tek obuva cipele“! Iako je demantovanje laži i propagande besmisleno koliko i sakupljanje perja, s vremena na vrijeme, na njih valja ukazati. I zbog prijatelja i zbog neprijatelja. Prvima smo to dužni, druge treba razotkriti. Još jednom.

Naime, iako je još 2010. privatno glasilo M.Đ. koje se finansira novcem svih građana Crne Gore opjevalo kredite suvlasnika Vijesti, ovih dana je isti bilten ponovio priču i to na naslovnoj strani. Četiri suvlasnika dobila kredit po milion eura, na 20 godina, kamata 6,5 odsto! U izvornoj varijanti policijskog dosijea koji je potpisao urednik-istraživač S.K., ova činjenica je spinovana na način da su dobijanjem kredita suvlasnici Vijesti postali milioneri! Kada im je odgovoreno da takvo razmišljanje potiče iz njihovog iskustva pljačkanja države i građana preko Prve banke koja je, prema inostranim istraživačima, služila kao „keš mašina“ prijatelja i partnera vođe, oni su ućutali. Sada, premijerove bebe spin okreću na drugu stranu – kako je, eto, bila niska kamata, dug rok otplate, nedovoljne garancije, čak da su novci jedne privatne banke u stvari bile državne pare?! Zemljo, otvori se. I u jednom i u drugom slučaju cilj je isti – zaglušujućom bukom utemeljenom na lažima i podvalama zamijeniti teze i premijerovo kreditno zaduživanje, koje je izazvalo skandal u Skupštini, gurnuti pod tepih. Ni riječi u ovim napisima zašto su suvlasnici Vijesti tražili te kredite, kako su ih i kada vratili! Jer kad bi bile objavljene te činjenice, onda bi se spinovanje i laganje isluženog doktora rasprsnulo kao mjehur od sapunice. A to je suština priče.

Da je još jednom ponovimo: od oktobra 2006. Đukanović i njegov partner Stanko Cane Subotić pokušavaju da preuzmu uređivačku politiku Vijesti. U ljeto te godine iz vrha vlasti dobijamo infomaciju da pripazimo na novinu „jer Milo i Cane kreću da vam je otmu“! Sakriveni iz imena renormiranog njemačkog izdavača WAZ, koji je dotad bio suvlasnik 50% kompanije, ali bez mogućnosti uticaja na uređivanje novine. Skoro godinu dana, iza javne scene, traje neviđeni teror nad suvlasnicima Vijesti, njihovim porodicama, kako bi oni pristali da se povuku, predaju i prodaju list mafiji. Ali, uzalud. Hajka je kulminirala fizičkim napadom na direktora Vijesti 01. septembra 2007. godine, čiji nalogodavci i izvršioci do danas nijesu otkriveni. Što govori o odgovornosti, a time i saučesništvu, Đukanovića i njegovih u toj sačekuši.

Nakon tog događaja, lokalni suvlasnici lista saopštili su WAZ-u da više ne žele partnerstvo sa nekim ko je svojim tajnim jednogodišnjim šurovanjem sa Đukanovićem doprinio pomenutoj sačekuši. Potom se prišlo proceduri razlaza partnera u skladu sa statutarnim odredbama. WAZ je poslao dopis u kome nudi suvlasnicima Vijesti 4 miliona eura da otkupi njihovih 50% akcija! Idealan šansa da eto, kako bi rekao Magloid, postanemo milioneri! Milu i Canetu očito pare nijesu bile problem, pa su, tipično mafijaški, podigli realnu cijenu firme za bar 100 odsto i poslali „ponudu koja se ne odbija“! Ali, 4 sramna suvlasnika novine su odbili tu ponudu! I saopštili, u skladu sa Statutom, da će oni, pod istim uslovima otkupiti 50% WAZ-a! Na Dvoru je nastao muk. Kako je ovaj triler trajao skoro godinu, lokalni suvlasnici su pripremili teren za ovakav rasplet i dogovorili se sa američkim investicionim fondom MDLF, koji već deceniju i po, na raznim kontinentima i na razne načine, podržava nezavisne medije, da uđe i preuzme udjele WAZ-a. Kada je stigla pomenuta ponuda, MDLF-u je trebalo mjesec dana da takvu namjeru formalizuje kroz svoje upravne organe. Milo i Cane, znajući za to, jer su redovno prisluškivali naše razgovore i čitali elektronsku poštu – daju rok od 3 dana da se izjasnimo na ponudu, a nedjelju dana da se sredstva uplate. Znali su da nemamo novac da ih isplatimo, očekivali su da će svaka crnogorska banka poslušati premijerov nalog da svaki zahtjev suvlasnika Vijesti za kreditom – odbije! I tu se prevario. Tačno je da nam je CKB zahvaljujući Milki Ljumović odobrila kredit, pod istina strožim uslovima od onih kojima je te 2007. odobravala stotine miliona kredita! Kao što je tačno da je njeno današnje stradanje posljedica tog njenog „grijeha“! Ona je u stvari najzaslužnija što su Vijesti u tom najkritičnijem momentu naše istorije odbranjene – to joj Đukanović nikad nije zaboravio ni oprostio. Uostalom, to je jedan od njihovih zakona - mafija nikad ne prašta. To znaju porodice Duška Jovanovića i Slavoljuba Šćekića. U to se, na drugačiji način, uvjerila i Milka Ljumović.

Dakle, suvlasnici Vijesti dobijaju 4 miliona kredita od kojih 80 odsto vraćaju nakon mjesec dana!!! Kada MDLF ulazi u Vijesti i otkupljuje 40% vlasništva kompanije. Ostalih 20 odsto kredita su vraćenii u skladu sa pojedinačnim mogućnostima suvlasnika, neki u par narednih mjeseci, neki nakon par godina. U svakom slučaju davno, i mnogo prije roka. Eto šta je mafijaški spin: u svakoj normalnoj zemlji četvorica vlasnika Vijesti bi bili slavljeni zbog toga što su odbili mafijaške darove i sačuvali nezavisnost lista – ovdje ih pokušavaju ocrniti i dovesti pod sumnju. Da bi se postigao glavni cilj: „Drž'te lopova“ vrišti Beba da bi sakrio onog stvarnog, svog šefa i njegovih 4 kredita, u vezi kojih je dobio obično poslaničko pitanje?! Pitanje, kažu u Pozitivnoj, poslato u ponedjeljak, a već u utorak osvanula „ekskluziva“ Magloida! Kojom se hvale. Iako sa autorstvom nemaju veze. „Eksluziva“ je pisana u uredu spin doktora, sve u pokušaju da se obesmisli ozbiljno novinarsko istraživanje o sudbini kredita njegovog šefa, za koje se ne zna ni kako su dobijeni, ni kako su možda neki od njih vraćani, ni koji su, s druge strane, još nevraćeni! Ni poslije više od 6 godina! Što je najgore, neki od tih kredita ne samo da nijesu vraćeni, nego se zaduženost premijera i njegovih preduzeća prema bankama uvećavala istom dinamikom kako je rasla zaduženost države prema kreditorima. Opozicija pominje pranje novca, korupciju, kriminal. Tužilaštvo ćuti. S druge strane, punih 6 godina su istraživali svaki kredit svakog člana porodice suvlasnika Vijesti i rezultat je bio feljton u Magloidu! I ovaj reprint. Gomila laži, podvala, falsifikata, poluistina. Valjda će sada, istim žarom i istrajnošću, preći na kredite Đukanovića i njegovih.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")