NEKO DRUGI

Ples sa diktatorom

Tužno je bilo vidjeti neke, koji su odoljeli i Miloševiću i Tuđmanu, kako propagandnoj mašini Mila Đukanovića i Stanka Subotića pružaju alibi da udari na sve što se nije povinovalo standardima naših samoregulatora
195 pregleda 14 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2013. 08:39h

Svakom drugomislećem iz Crne Gore tamo je bio zabranjen ulaz. I nekako je bilo žalosno gledati od Pinka do RTCG-a inostrane goste na jednopartijskom skupu o medijima kako čapras divan čine diktatoru u silasku. Koji, dok ovi govore o novinarskoj etici, panično trguje glasovima ne bi li se još malo održao na vlasti. Tužno je bilo vidjeti neke, koji su odoljeli i Miloševiću i Tuđmanu, kako propagandnoj mašini Mila Đukanovića i Stanka Subotića pružaju alibi da udari na sve što se nije povinovalo standardima naših samoregulatora. A standardi su jasni – zatvorene oči pred poharom Crne Gore, najvećom u istoriji, koju je vođa sa partnerima počinio u ovih četvrt vijeka.

Zaklonjeni iza gostiju - Stankovića, Jakšića, Basare, Milića - vođini su domaći medijski djelatnici punili pogonsko gorivo i otvoreno pozivali vlast da hapsi – ove iz Vijesti, Dana i Monitora. Tu kriminalnu bandu koja ruži državu, to društvo koje se usudilo da izvještava o poslovima familije, tu silu od tri novine (u zemlji sa stotinama medija), koja svojim pisanjem rastjeruje investitore i krši kodeks ćutnje. Omertu.

Nijesu samo naši momci pozivali na odmazdu. „Država i državni organi moraju da reaguju. Kao što postoji strah novinara prema državi i državnim organima tako, koliko vidim, postoji i strah države prema nekim medijima“, hrabro je zaključio Jakša Šćekić, novinar Rojtersa.

Sažalio se nakon priča u kojima osnivač Monitora i Vijesti, opasni profesor matematike i vođa kriminalne skupine Miodrag Perović sa svojim teroristima ubija ljude, progoni predstavnike države, pljačka, pa i kritikuje ovaj najljepši od svih primjera na Balkanu. I ostaje nekažnjen.

Bila je pogođena i ambasadorka Hrvatske. „Ako je sve dopušteno, onda je to anarhija“.

Perović je, dakle, zarobio institucije, prije svega tužilaštvo, koje pred njim drhti. Posebno zbog teksta Vrhovna sluškinja o Ranki Čarapić. O tom zločinačkom djelu na skupu je govorio lično šef Vladinog biroa Srđan Kusovac. Učesnici su sa uživanjem slušali i nerazdvojni duo Šuković Šemsudin, dok su predstavljali roman o medijskoj mafiji, oplakujući dekriminalizaciju klevete i prisjećajući se srećnih vremena kada se zbog riječi moglo završiti u Spužu.

Samo dan, dva prije ovog događaja trojica sa kapuljačama kamenovali su redakciju Vijesti. Drugi put u mjesec dana. Prije tri mjeseca našem Tufiku Softiću podmenut je eksploziv ispred porodične kuće, njemu koji je ranije brutalno pretučen. Prije godinu i po napadnuta je fizički Olivera Lakić i određena joj je policijska zaštita. Gradonačelnik Podgorice sa sinom nasrnuo je na urednika i fotoreportera Vijesti 2009. Sve sa pištoljem. Zbog toga je imao počasno mjesto na ovom skupu. Direktor Vijesti Željko Ivanović prebijen je 2007. Urednik Dana Duško Jovanović ubijen je davne 2004.

Nijedan od ovih slučajeva nije u potpunosti rasvijetljen. Nasilnici i ubice slobodno se kreću. Nalogodavci vladaju. A Milo Đukanović javno traži deratizaciju neposlušnih.

Reporteri bez granica godinama spuštaju Crnu Goru na ljestvici slobode medija. U izvještaju Evropske unije izražava se zabrinutost zbog medijskih sloboda i nasilja.

Pozive na linč na podgoričkom skupu mirno je slušala i Brankica Stanković. Ona je u Srbiji pod specijalnom zaštitom zbog hrabrih novinarskih poduhvata. Ovdje je Đukanovićevom servisu obećala saradnju. Šta će da rade ona i Radojka – kako je Aco došao do banke, a sestra do posla u Telekomu, kako je crnogorska vlada pružala utočište zemunskom klanu... To je kao da smo mi iz Monitora sa Vučelićem devedesetih istraživali ratne zločine po Bosni. U RTS-u!

U jednoj analizi o diktatoru Alijevu govori se o kavijar diplomatiji. U palati, uz zvuk porcelana i kristala i mnogo novca koji šušti, Alijev dočekuje američke senatore, zapadne novinare, diplomate iz Evrope... Za uzvrat, ovi hvale predsjednika, dok on novinare i borce za ljudska prava tamniči (tamo srećom nije dekriminalizovana kleveta).

I ovdje se dobro jelo. Na kraju, kao i u Bakuu, u Podgorici se najveći sin pojavio u prirodnoj veličini i pozdravio učesnike, dok su se sa naslovnica izdajničke štampe na izložbi kojom je završen skup smijali Cane i Šarić, Brano i premijer lično.

Neprijatelji su oklevetali vođu, pogazili etiku, popljačkali fabrike. I prešli u četnike. Tvrde da je ovdje sve „afera do afere, senzacija do senzacije“. Platiće. Potjernica je dotjerana uz saučesništvo uglednika sa strane.

Ali, uzalud im trud. Nema mu spasa. A mi – idemo dalje.

(Monitor)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")