LOVAC NA ZMAJEVE

Jevanđelje po Mafiji

Cinik je ovaj Đukanović: od državnih para je napravio privatnu banku za sebe i porodicu, a od istog novca finansira dnevni list za sebe i svoje prijatelje
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Vesko Belojević
Pobjeda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.10.2013. 08:29h

Pomenuo sam u prošlom tekstu reket, do bola ciničan: list u vlasništvu države svakodnevno prijeti premijeru Lukšiću i ministru finansija Katniću, a oni ne smiju da pokrenu proceduru razrješenja glavnog urednika. Znaju da iza njega stoji mafijaški klan na čelu sa predsjednikom njihove partije. Partija je, dakle, jača od države, a mafija od Partije. To znaju bivši premijer i njegov ministar finansija, pa ne prestaju sa dotiranjem lista spasavajući ga tako sigurnog gašenja.

Epilog je svima dobro poznat - glasnik naše mafije je preživio, a Lukšić i Katnić su ugašeni. Cinik je ovaj Đukanović: od državnih para je napravio privatnu banku za sebe i porodicu, a od istog novca finansira dnevni list za sebe i svoje prijatelje.

Ali, nije to jedini primjer reketaške propagande. Svojevrsnog Jevanđelja po Mafiji. Ovih dana je premijerov cenzor i spin doktor Vladimir Beba Popović preko svoje TV Farme pokrenuo kampanju ucjenjivanja, zastrašivanja i iznude čak i samog državnog Tužilaštva!

Nakon presuda dvoje sudija Osnovnog suda kojima je ne samo odbačena, već i ismijana tužba "sestre visokog zvaničnika", Đukanović je odlučio da uzvrati. To jest da preduprijedi dalje uzdizanje iz pepela pravosudnih institucija. Nema mu više Čarapićke da kaže kako je u Prvoj banci, keš mašini njegovih prijatelja kako je opisala istraživačka mreža CiNS-a, sve po zakonu i besprekorno.

A da je, u stvari, kriminal počinjen u tada i danas najvećoj banci u Crnoj Gori - CKB. Obećanje sa predizbornog skupa u Nikšiću da će uhapsiti Perovića, šef DPS je tako, uz asistenciju Čarapićke, realizovao procesuiranjem njegove sestre! Morbidno, zar ne.

Prošlo je 6 mjeseci, što je uobičajeni rok da se izuči slučaj i donese odluka - podizanjem ili odustajanjem od optužnice. Iako kompletna crnogorska javnost zna za pozadinu priče - nasilje nad glavnim oponentom politike crnogorskog premijera - režim i mafija su vjerovali da će optužnica lako biti sročena. Da će dovoljni biti "dokazi" objavljeni u čuvenom pamfletu koji je pisao Ekrem za potrebe svoga šefa i njegove Banke. Da bi ga na kraju, da farsa bude potpuna, potpisao imenom drugog čovjeka!

Kako pomenute presude dvoje savjesnih sudija Osnovnog suda ne bi probudile i državno Tužilaštvo, premijerov cenzor je odlučio da pokrene svoju propagandu. U pauzi rijalitija na TV Farma kojim svakodnevno 7-8 sati ponižava gledateljstvo, pokušavajući da od njega napravi pokorno stado, Beba im na "minut-dva", sipa ekskluzivu o "zaboravljenom slučaju" kriminalnog CKB-a.

Možete zamisliti taj mafijaški cinizam: cenzor koji je u depresiji nakon izvještaja Evropske komisije o stanju u našoj deželi se, pored afera snimak, crne trojke, napada na novinare, KAP-a, korupcije, kriminala... bavi "zaboravljenom" aferom CKB.

I kaže da će ići do kraja: dok Tužilaštvo ne poklekne i podigne optužnicu protiv Milke Ljumović. Samo zato što je sestra glavnog oponenta režima!

Pokušaj novog reketa sa zastrašujućom porukom: institucije sistema treba dodatno poniziti kako bi onda premijer, Beba i Cane odlučivali o istragama i presudama, a Tužilaštvo i sudstvo samo sprovodili njihove želje i namjere. Kao puka transmisija i servis mafije. Valjda sa narudžbama neke druge vrste kojim bi se brutalno eliminisali kritičari režima sada ide malo teže (iako ni one nijesu isključene), pa se taj "gubitak" pokušava nadomjestiti zloupotrebom davno poniženih crnogroskih institucija.

Na sve to, takozvani direktor Agencije za elektronske komunikacije Abaz Beli Džafić, ćuti. Da sačuva povjerenja Šefa. I reizbor. I time podstiče nezapamćenu zloupotrebu nacionalne frekvencije od strane jedne televizije! Šta se dešava u sličnim prilikama, ne u nekim razvijenim zemljama, već u susjednoj Srbiji, pokazalo je nedavno iskustvo.

Bebin finansijer i prijatelj Željko Mitrović, vlasnik TV Farme, bio je upozoren od strane nadležne Radio difuzne agencije da će mu biti oduzeta nacionalna frekvencija ako nastavi da je zloupotrebljava. A zloupotreba se ogledala u desetodnevnoj kampanji ove TV protiv dnevnika Blic. Nešto samo nalik, ali daleko od razmjera i količine laži i prljavštine koju ista TV ovdje sipa po Vijestima i Monitoru. I to već mjesecima.

Džafić ćuti, Tužilaštvo ćuti, policija asistira, sudovi se komešaju, narod zastrašen i ošamućen rijalitijem u kome živi. Ličimo li to sve više na Njemačku 30-ih? Kada je Hitler počeo da prijeti, onda pali imovinu, na kraju hapsi i ubija? Prvo Jevreje, potom Rome, onda komuniste, na kraju sve, bez razlike. Baš zato što je ogromna većina ćutala. Na kraju je, kada je pomislila da se pobuni, bilo kasno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")