stav

Neko da odgovara za napade na novinare i Snimak

Jačanje ovog povjerenja je od najvećeg značaja za budućnost Crne Gore i njen napredak u pristupnim pregovorima
3 komentar(a)
EU, Crna Gora, Foto: Arhiva Vijesti
EU, Crna Gora, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.10.2013. 09:05h

Povodom objavljivanja Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore

Prošlogodišnje otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji dalo je novi zamah reformama u Crnoj Gori. U proteklih više od godinu dana pregovora, završeni su skrininzi, dva poglavlja su privremeno zatvorena, a druga dva značajna poglavlja koja se odnose na vladavinu prava – između ostalog i na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala – trebalo bi da budu uskoro otvorena.

Ovo je jedinstven period za vašu zemlju, prilika da napredujete u mnogim oblastima koje obuhvata proces pristupanja: od oblasti ljudskih prava, slobode izražavanja i vladavine prava, do oblasti zaštite životne sredine, standarda u oblasti zdravlja i zaštite potrošača. Proces je zahtjevan i iziskuje dosta vremena, ali je vrijedan truda. Modernizovana država, koja se pridržava evropskih standarda, donosi benefite svim građanima, čak i u periodu dok se priprema za punopravno članstvo. U prethodnim slučajevima transformativna moć politike proširenja Unije je funkcionisala na taj način, i isto može uraditi i za Crnu Goru.

Da bi do toga došlo, Crna Gora mora tokom procesa da ostane aktivan i posvećen partner. Potrebno je da nastavi sa nadogradnjom dobrih rezultata, kakvi su postignuti do sada, kao i sa rješavanjem ostalih izazova.

Na početku, pregovaračka poglavlja o vladavini prava, koja će uskoro biti otvorena, pružaju mogućnost da se ojača sudstvo, unaprijedi poštovanje osnovnih prava i sloboda; uključujući i slobodu izražavanja i medija, i dodatno podstakne borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Imperativno je da se akcioni planovi vlade o ovim poglavljima sprovode brzo i efektivno. U tom kontekstu, toplo pozdravljam usvajanje ustavnih amandmana od strane crnogorske Skupštine, kojima će se omogućiti jačanje nezavisnog sudstva. Jače sudstvo će takođe doprinijeti povećanju povjerenja građana u javne institucije Crne Gore.

Jačanje ovog povjerenja je od najvećeg značaja za budućnost Crne Gore i njen napredak u pristupnim pregovorima. Ostvareni su dobri rezultati koje treba nadgraditi, kao što je na primjer rezultat radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni sistem, dok su neka pitanja još uvijek otvorena. Treba adresirati političku odgovornost u aferi „Snimak“. Takođe, sa zabrinutošću ističem da se napadi na novinare nastavljaju i da istrage teku veoma sporo. Sve ove slučajeve treba pravovremeno istražiti i procesuirati.

Početak pregovora označio je novu fazu u odnosima između Crne Gore i Evropske unije, koja je bila moguća isključivo zbog nacionalnog koncenzusa oko ovog cilja i podrške reformama. Crna Gora je već dosta uradila. Ipak, treba još dosta toga uraditi kako bi se reforme više osjetile na terenu. Put Crne Gore ka punopravnom članstvu u Uniji nudi jedinstvenu priliku za modernizaciju zemlje i može da donese benefite svim građanima. Uvjeren sam da ćete iskoristiti tu priliku. Evropska komisija će nastaviti da vas podržava na tom putu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")