Više od riječi

Urota

Time što je Veljović “udario” na bivše kolege, nespretno, diletantski, pokazao je da je spavao na časovima taktike. Ovako samo uvećava izgleda da bude – razotkriven, čak i sa ovakvim pravosuđem
16 komentar(a)
Veselin Veljović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Veselin Veljović, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 05.10.2013. 16:32h

Ponekad liči na “zlog poručnika” (samo bez ikakvih moralnih dilema), a ponekad samo na Boba Roka iz legendarnog stripa “Alan Ford”. Mogao bi da prođe i kao neki stari, zaboravljeni drug Dela iz Mućki.

Ta pamet, hoću reći... Ali, on, takav kakav je, zaslužuje da bude literarno tematizovan. “Čovjek bez svojstava”, poslušnik, “povjerljivi čovjek za specijalne zadatke”, ”spoljni momak” dvora...

Čuvar poretka, besramni karijerista spreman na sve. Sada najednom – izgleda sasvim drugačije.

Svi će oni izgledati ovako: smiješno, nespretno i pomalo budalasto kada dođu do sudova. Bez ogrtača moći, naglo svedeni na pravu mjeru, ličiće na sve samo ne na one bahate silnike koji su se poigravali pravosuđem i pravdom.

Zamislite, recimo, Mugošu prilikom prvog susreta sa normalnim, zaista nezavisnim sudskim aparatom? Biće to spektakl. Kakav će to biti – izduvani balon. Izgledaće tužno kao penzionisani klovn.

Jer, prvincijalna arogancija kada se god svede na pravu mjeru, po pravilu izgleda komično.

Ali vratimo se magistru koji je pronašao zavjeru. Ma nemoj? Pravi partijski vojnik. Pošto i šef uvijek priča o nekim zavjerama, namještaljkama i urotničkim nasrtajima na Crnu Goru (!?), mali partijski vojnik se odlučio za isti žanr. Ipak, prisjetimo se - diskurs o zavjerama uvijek je sutonski simptom.

Ali, magistar Veljović ide toliko daleko da čak tvrdi da novinarka Olja Lakić nije ni napadnuta. Te da napadač na nju – pravosnažno osuđen, uzgred, “nevin” leži u zatvoru. Da biste izgovorili takvo što, odnosno da bi ozbiljan čovjek ovo izgovorio morao bi biti zaista siguran u ono što kaže. Ali, on radi ono što radi i “Maksim po diviziji”.

U panici je, pa mu se čini da svakakva glupost “može proći”. Uostalom, tako su ga, svih ovih godina, navikli njegovi šefovi.

Sjećate li se nekakvog inspektora Stojkovića koji ide okolo i objašnjava po tužilaštvu što nije dobro za Veljovića. Neki sličan je posjećivao i koleginicu Olju Lakić. Nije dobro da se piše o fabrici duvana u Mojkovcu, jer može naškoditi Veljoviću. Već takva postavka čini da je sve jasno. I o Veljoviću i o famoznoj fabrici duvana. I o crnogorskoj vlasti.

Čovjek (i njemu bliski) pri svemu tome ima(ju) kuće i vikendice, hacijendu na rubu grada... A izgleda da će i njegova supruga postati dio nečega što se zove SAJ. Vidiš, to je zanimljivo. Bilo bi logično, kad već postoje “crne trojke” da postoje i “damske trojke”.

Kad već imate policajke koje pretresaju žene na aerodromima i gdje sve već ne, zašto ne bi jednu takvu, evropsku praksu “implementirali” i na ovu oblast. Kada treba da bude praćena ili prebijena dama, onda ne ide klasična “crna trojka”, već “damska trojka”.

Uniforme da ne budu maskirne, već sa cvjetićima. I slično... Vjerovatno bi i Olja bolje prošla u takvom slučaju. Valjda su žene još uvijek “mekše” u tim stvarima.

Time što je Veljović “udario” na bivše kolege, nespretno, diletantski, pokazao je da je spavao na časovima taktike. Ovako samo uvećava izgleda da bude – razotkriven, čak i sa ovakvim pravosuđem. Priča o zavjeri je obično “posljednje utočište” političkih podlaca.

Takvom retorikom oni od vas traže da apstrahujete njihovu realnu krivicu, jer je, je li, ulog mnogo veći. Neko hoće da uništi državu. A Veljović je posljednja odbrana? Da umreš od smijeha. Pajac koji je odigrao svoju ulogu, i sada je smetnja čak i onima koji su ga stvorili. Možda on to i osjeća, možda shvata da je “pušten niz vodu”, bez obzira kako se konkretni slučaj okonča.

Ali, stara ljubav zaborava nema... Ovih je dana zanimljivo gledati kako se crnogorski vlastodršci vraćaju u luku iz koje su jednom davno isplovili. Amfilohije je ponovo – majka. Prijatelj sa svima, spremni su da se ponovo slikaju zajedno.

Vjerovatno će među onima koji će slaviti otvaranje hrama biti i onaj građanin koji je prije petnaestak godina, kada je Amfilohije, prilikom podjele DPS-a, podržao Mila (a izgradnja hrama nakon toga ubrzano uznapredovala), na protestima nosio transparent na kome je pisalo “Amfilohije Turčine”. Sada će svi biti opet zajedno – i Amfilohije i Milo i anonimni demonstrant...

Drugim riječima, džaba ste krečili. Možda ih Amfilohije ubaci i na novi živopis kojim je oslikan hram. Mrak ekipa: Milo Čudotvorac, Filip Pre-podobni, Svetozar Zlatousti i Miomir Grešni...

Tu bi Veljovića zapalo, u najboljem slučaju, da bude kakav naoružani pratilac, ili dio nebeske “svjetlosne trojke” koja lovi i prebija neprijatelje po Raju... Jer, nebeskom magistru sigurno je vrhunac teološkog mišljenja ona omiljena poslovica da je - batina iz Raja izašla...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")