Stav

Tender za uslugu koja već postoji!

Šta li se tek sprema crnogorskom telekomu, kakva li modernizacija očekuje njega samo su neka od pitanja koja se logički nameću. Čini mi se da će građani Crne Gore morati još morati da zatežu kais, osim ako im pantalone već nisu spale. To je onda problem!
0 komentar(a)
Telekom Srbija, Foto: Telekom.rs
Telekom Srbija, Foto: Telekom.rs
Ažurirano: 20.09.2013. 15:43h

Vest koja se pojavila u Beogradskim medijima, Telekom Srbija objavio je tender za izradu platforme za pružanje OpenTV usluge, odnosno multimedijalne usluge "MultiScreen Video Solution" (MSVS), koja u Telekomu postoji i funkcioniše već pet godina,izazvala je pažnju ali i čudjenje mnogih. Postojeći sistem već funkcioniše, opcija multimedijalnih usluga postoji a sve što treba jeste da se ta funkcija uključi, bez ikakvih dodatnih troškova za Telekom.

Iz samog Telekoma potvrđuju da OpenTV sistem Telekoma Srbije ima potrebnu platformu i modul, pa je ostalo potpuno nejasno zbog čega je uopšte i raspisan tender. Po procenama stručnjaka novi posao i postavljanje nove platforme koštaće između tri i pet milona evra. Cela ova priča otvara prostor za sumnju da se neko namerio da se od ovog poduhvata pristojno naplati,naravno na štetu građana Srbije.

Postojeću platformu Telekom Srbija kupio je od grčke kompanije Intracom Telekom.

Pismo koje je generalni direktor Intracom Telecoma Georgios Triantafyllos uputio Nadzornom odboru i rukovodstvu Telekoma Srbija, pokazuje da nešto nije u redu. U pismu se izražava čuđenje što se Telekom odlučio na novi tender i navodi da je bespotrebno naručivati i plaćati nešto što već postoji, obavlja posao i već je plaćeno. U pismu se navodi da je odgovarajući modul već instaliran na platformu Telekoma, kao sastavni deo najnovijeg softvera koji je Intracom izradio i može da bude aktiviran na zahtev Telekoma i to potpuno besplatno!

Takođe, Intracom predlaže Telekomu da započne komercijalno aktiviranje fslcdn ™ anywhere modula, koji bi mu omogućio da potpuno objedini multimedijalne usluge i stvori nove izvore prihoda, uz korišćenje postojećih infrastruktura. To znači da u tom slučaju ne bi ni bilo potrebe za uvođenje novog sistema i raspisivanja tendera za kupovinu nove opreme.

Iako se iz pisma vidi da postoje sve tehničke pretpostavke za unapređenje sistema bez velikih dodatnih troškova, potpuno je nejasno zašto se Telekom odlučio da raspiše tender i sve radi i plaća ponovo.

Stiče se utisak da neko ne zna, ili ne želi da zna, za štetu koja će biti naneta Telekomu i građanima Srbije. Iz Telekoma je na pitanje da li je ova investicija nabavke nove platforme opravdana i ekonomski isplativa šturo rečeno "sve investicije u kompaniji se odvijaju u skladu sa poslovnim planovima preduzeća i odlukama Statutarnih organa A.D. Telekoma".

Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu dr Darko Trifunović kaže da je potrebno sve lepo ispitati i proveriti jer sve ovo deluje veoma sumnjivo. Čini mi se da neko iz vrha Telekoma planira da ošteti ovu kompaniju i to u trenutku kada nova Vlada Srbije najavljuje stezanje kaiša i uštede na svim nivoima, kaže Trifunović.

Šta li se tek sprema crnogorskom telekomu, kakva li modernizacija očekuje njega samo su neka od pitanja koja se logički nameću. Čini mi se da će građani Crne Gore morati još morati da zatežu kais, osim ako im pantalone već nisu spale. To je onda problem!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")