KONTRASTAV

Ljudska prava nisu "modernizam"

Da li su ti nasilnici nepotkupljivi, originalni, pravi i ponosni Crnogorci? Naravno da nijesu.
5 komentar(a)
parada ponosa Budva, Foto: Beta/AP
parada ponosa Budva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.08.2013. 10:08h

Reagovanje na tekst “Bjekstvo od sebe”, autora Nikole Ivanovića, Vijesti, 29.08.2013.

Autor teksta Nikola Ivanović netačno predstavlja interese i potrebe crnogorske LGBT zajednice i napore koje, u tom pogledu, preduzima “LGBT Forum Progres” čiji sam jedan od osnivača i direktor.

Nije tačno da je borba za ljudska prava LGBT osoba uvezena iz Evrope i svijeta. Uvrijedljivo je reći da je zagovaranje LGBT prava u Crnogoraca stvar “potkupljivanja” i “modernizma”. Da li je potkupljivanje i modernizam kada Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci ili Hrvati promovišu i njeguju svoj etnički identitet i zagovaraju ravnopravnost i dostojanstven život s ostalima? Naravno da nije. Da li ih je tome naučila Evropa? Naravno da nije. Zagovaranje ljudskih prava LGBT osoba isključivo je vođeno potrebom da se napokon prizna postojanje različitosti među svim našim građanima i da se prema toj razlici tolerantno odnosimo.

Netačno je da je budvanska Povorka ponosa (čitajte šetnja) imala zahtjeve i poruke koje Ivanović navodi. To što su, u Budvi, 120 učesnika/ca šetnje zamalo linčovani od dominantne većine i što im je pokušano biti uskraćeno osnovno ljudsko pravo - sloboda kretanja i okupljanja - stvar je tradicionalističke sramote koju i dalje njeguje, na žalost, dio naših građana. Da li su ti nasilnici nepotkupljivi, originalni, pravi i ponosni Crnogorci? Naravno da nijesu.

Oni su, za civilizovani svijet, društveno opasni jer promovišu, i primjenjuju, nasilje i govor mržnje i skloni su drugima, navodno različitim od sebe, nanositi patnju. Oni nemaju nikakve veze s onim o čemu je pisala Isidora Sekulić. To su prestupnici kojima bi se u svakoj zemlji u kojoj istinski vlada red, rad i zakonitost, sudilo. Taj pristup zagovara Ivanović ali bi, ako je ikako moguće, iz njega isključio LGBT zajednicu i njihovu zaštitu.

Ivanović stavom, koji mu, začuđujuće, objavljuje ND “Vijesti”, promoviše diskrimimaciju. Indirektna diskriminacija takođe je zakonska zabranjena. Ona je, i po ovom osnovu, zabranjena i u društvima u kojima istinski vladaju red, rad i zakonitost. LGBT osobe su pružile i pružaju, kroz istoriju i danas, fantastičan i vidljiv doprinos uspjesima i napredku Crne Gore počev od nauke, kulture, sporta, umjetnosti, pozorišta, filma, do jačanja demokratije, vladavine prava i međunarodne potvrde kredibiliteta i ozbiljnosti crnogorske države.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")